9.3 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Dobro je znati

Donosimo sedam savjeta kako da tulipani u vazi ostanu lijepi čak deset dana
D

Mnogo svježe vode i mjesto daleko od sunca samo su neki savjeti kako da traju duže.

Ne propustite

Nijedno cvijeće ne priziva proljeće tako kao buket divnih, svježih tulipana.

Tulipani su otporne biljke i mogu izdržati u vazi i do deset dana ako se pravilno njeguju. Mnogo svježe vode i mjesto daleko od sunca samo su neki savjeti kako da traju duže.

1. Biraj zatvorene cvjetove

Kad kupuješ tulipane, izaberi one čiji cvjetovi nisu već otvoreni. Poželjno je da su čvrsto zatvoreni, nije loše čak ni ako još nisu skroz obojeni već zelenkasti. Otvorit će se za nekoliko dana, a u vazi će biti predivni jako dugo. Odabreš li već rascvjetale tulipane “wow efekt” će potrajati tek dan ili dva.

2. Ni nakratko bez vode

Bilo bi dobro da im stabljike omotaš papirnatim ručnikom natopljenim hladnom vodom čim ih kupiš, ma kako kratak bio put do kuće. Čim su bez vode tulipanu počnu ubrzano venuti.

3. Ukloni lišće

Prija stavljanja u vazu, ukoso odreži po pola centimetra svake stabljike, to će pomoći tulipanima da brže piju vodu. Također ukloni i lišće koje raste na kraju peteljke. Lišće uronjeno u vodu počinje truliti što može uzrokovati da preranu “smrt” tulipana.

4. Izaberi pravu vazu

Vaza mora biti visoka barem pola visine tulipana, ali još je bolje da je i viša te drži cvjetove uspravnima. Ako je preniska, tulipani će se objesiti preko ruba. Nekima se ovaj efekt sviđa, ali tulipani će tako prije uvenuti.

5. Dodaj malo “hrane”

Tekuću prihranu za cvijeće možeš kupiti kao gotov proizvod, ali možeš posegnuti i za kućnim pripravcima. Na primjer, u vazu staviti mrvicu soli, malo limunovog soka ili kovanicu – neki kažu da to djeluje mada ne možeš očekivati da djeluje tako dobro kao prava tekućina za prihranu.

6. Voda, voda i još vode

Tulipani piju puno vode. Pripazi da nikad ne ostanu na suhom. Mijenja im vodu svaki dan.

7. Pravo mjesto za vazu

Drži tulipane daleko od sunca. Mjesto gdje je vaza ne smije biti ni izravno izloženo suncu ni previše toplo inače će tulipani uvenuti, piše miss7.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Digitalno doba

FOTO/VIDEO Najbolje fotografije Ivana Brkića kroz 20 godina karijere privukle brojne znatiželjnike u Galeriju

Izložba fotografija Ivana Brkića, poznatog koprivničkog fotografa, otvorena je u Galeriji Koprivnica. Djelić njegova opusa, koji broji više od 700...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×