15.7 C
Koprivnica
Nedjelja, 3. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
kaos s uslužnim područjima

DOZNAJEMO Ništa od spajanja KC voda i Vodnih usluga, Ustavni sud ukinuo Uredbu jer je Vlada svjesno i namjerno čekala protek roka za objavu izvješća
D

Iz ureda križevačkog gradonačelnika nisu htjeli ništa komentirati dok im ova odluka i službeno ne stigne na adresu gradske Uprave, dok su u Koprivničkim vodama potvrdili naša saznanja i dodali da je to nešto na što ionako ne mogu, a ni nemaju namjeru utjecati

Ne propustite

Saga o vodnokomunalnim uslužnim područjima, odnosno Uredba Vlade RH kojom se propisuje spajanje malih vodnih tvrtki s većim pružateljima usluga traje već više od godinu dana. Istom bi se križevačke Vodne usluge morale spojiti s Koprivničkim vodama, zbog čega je u prigorskoj metropoli nastala prava mala pobuna. Prvo su se, u suradnji s 15-ak gradova koji su se našli u sličnom problemu, žalili na odluku i poslali nadležnima prijedlog za ocjenu ustavnosti, a nakon što je tužba početkom ove godine odbačena, najavili su čak prosvjede i peticije, naglasivši da nisu građani drugog reda.

Dakle, kaos u vezi svega toga je prilično velik, a da bude još veći ovih su se dana pobrinuli na Ustavnom sudu. Naime, samo mjesec dana nakon što je tužba odbijena, na tom istom Ustavnom sudu dio prigovora, ipak, je prihvaćen i na sjednici održanoj 7. siječnja, dakle prije tri dana, donijeta je odluka o ukidanju Uredbe o uslužnim područjima. Kako su pojasnili u odluci, primarni i legitimni cilj koji se Zakonom o vodnim uslugama (ZoVU) želi postići je osiguranje priuštivosti cijene voda stanovnicima i korisnicima te kvantitativna i kvalitativna dostupnost vode i usluga odvodnje, zbog čega je uredbom i uspostavljeno 41 uslužno područje i određene granice preuzimatelja.

Potpisnici žalbe isticali su prigovore formalne i materijalnopravne naravi, odnosno isticali su prigovore vezane uz e-savjetovanje i naglasili da su izvješća s e-savjetovanja objavljena tek nakon što je Uredba stupila na snagu, tako da nisu imali mogućnost vidjeti odgovore na sve prethodne primjedbe i prigovore. Također, poručili su da pojedini javni isporučitelji ne ispunjavaju uvjete propisane ZoVU-om te da se sukladno tome neće postići legitimni cilj.

Vlada ima rok do 15. srpnja

Na Ustavnom sudu naknadno su utvrdili da je izvješće o provedenom e-savjetovanju uistinu objavljeno osam dana nakon stupanja Uredbe na snagu i zaključili kako je Vlada svjesno i namjerno čekala protek roka za objavu izvješća, što se ne može smatrati dobrom praksom.

– Ustavni sud stoga ocjenjuje da Vlada u postupku donošenja Uredbe nije postupila u skladu sa standardima koje nameće Ustav, Kodeks i članak 11. stavak 4. Zakona o pravu na pristup informacijama. Vlada je uz sam postupak e-savjetovanja, i neovisno o njemu, bila dužna u postupku donošenja Uredbe priložiti obrazloženje iz kojeg bi bilo vidljivo zašto su uslužna područja formirana na način propisan Uredbom i da su na svakom od tih uslužnih područja ispunjeni kriteriji propisani člankom 7. stavkom 1. ZoVU-a – navode u sažetku.

Slijedom navedenog, Ustavni sud je donio odluku kojom se ukida Uredba o uslužnim djelatnostima, odnosno odgodili su prestanak važenja Uredbe do 15. srpnja. Do tada Vlada mora donijeti novu Uredbu ili će u protivnom ukinuta Uredba prestati važiti. Drugim riječima spajanje križevačkih Vodnih usluga s Koprivničkim vodama još uvijek je pod velikim upitnikom, što je vrlo dobra vijest za tamošnjeg gradonačelnika Marija Rajna, koji se svim silama borio protiv iste. Točnije, ne samo za njega, već i za sve Križevčane, jer su protiv takve odluke bile gotovo sve političke opcije.

Iz ureda križevačkog gradonačelnika nisu htjeli ništa komentirati dok im ova odluka i službeno ne stigne na adresu gradske Uprave, dok su u Koprivničkim vodama potvrdili naša saznanja i dodali da je to nešto na što ionako ne mogu, a ni nemaju namjeru utjecati. Sve u svemu, kaos o uslužnim područjima trajat će minimalno još pola godine, a kakva će biti konačna odluka Vlade tek ćemo vidjeti.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Čestitamo!

[FOTO] BRAVO! Atletičarka Josipa Mikulec srebrna na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske

Josipa Mikulec jučer je sudjelovala na Zimskog bacačkom prvenstvu Hrvatske koje se je održalo u Splitu. Josipa je branila boje...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×