12.9 C
Koprivnica
Nedjelja, 19. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Gripa je stigla

Dr. Radiček: Registrirani su prvi slučajevi u Križevcima i Koprivnici, ali to je tek početak
D

Ne propustite

Cjepivo protiv gripe nije garancija da istu nećete dobiti. Njen učinak nije stopostotan te je po raznim dobnim skupinama, razina zaštite različita.

Kako doznajemo iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, s jučerašnjim danom registrirani su prvi oboljeli od gripe, a situaciju nam je obrazložio dr. Darko Radiček, epidemioplog iz Križevaca.

– Zasad je registrirano devet oboljelih na području županije, što znači da se radi o oboljelima vjerojatno još u prethodnom tjednu. Zasad su to vrlo male brojke, trenutno prevladavajuće u Križevcima, nešto manje u Koprivnici, dok u Đurđevcu još nitko nije registriran – izvještava nas dr. Radiček naglašavajući kako ta podjela po gradovima ne znači mnogo, jer se radi o dijagnozi obiteljskih liječnika i njihovoj ažurnosti prijavljivanja slučajeva, a ne laboratorijskim potvrdama.

Kako doznajemo, dvoje je oboljelih u tinejdžerskoj dobi, jedan u skupini između 20 i 29 godina, četvero je gripoznih u skupini radno aktivnih odnosno od 30 do 64 godine, dok je starijih od toga dvoje. Zasad, srećom još nema registriranih među predškolskom i osnovnoškolskom djecom.

– Zasad još uvijek dominiraju viroze, adenovirusi i ostali respirartorni, koji se manifestiraju jakim kašljom i hunjavicama. Osnovno je razlikovanje gripe i virusnih upala to da su za gripu tipični visoka temperatura i jaki bolovi tijela, dok su drugi (kateralni) simptomi poput upala grla i curenja nosa manje izraženi – upućuje nas stručnjak.

Također, rekao nam je kako cjepivo protiv gripe nije garancija da istu nećete dobiti. Njen učinak nije stopostotan te je po raznim dobnim skupinama, razina zaštite različita.

– Nakon Nove godine gripe će vjerojatno biti sve više, jer je ona tipična za siječanj i veljaču – pripremio nas je dr. Radiček.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Slijetanje

[FOTO/VIDEO] UPRAVO Teška nesreća, vatrogasci vadili vozača iz vozila, automobil potpuno smrskan

Teška prometna nesreća dogodila se maloprije na relaciji između Rasinje i Prkosa. Kako doznajemo od našeg fotoreportera, sve hitne službe...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×