19 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Podaci

DRASTIČNO POSKUPLJENJE Kilogram omiljenog voća od sad ćete plaćati kao suho zlato
D

Uz kruške, značajan porast cijena zabilježen je i kod crvenog luka, čija je cijena porasla s 36 na 60 centi po kilogramu.

Ne propustite

Svi smo svjedoci porasta cijena u Hrvatskoj. Nema proizvoda, gdje cijena nije otišla gore, a najveće povećanje je vidljivo u hrani.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku za 2023. godinu, poskupljenje je zahvatilo različite kategorije poljoprivrednih proizvoda. No, ipak se izdvaja jedna voćka.

Riječ je kruški, čija je cijena skočila gore za 121 posto u odnosu na prošlu godinu. Kilogram kruške 2022. godine prosječno je koštao 52 centa, dok je lani dosegnuo visokih 1,15 eura.

kruška, voće, ilustracija
Cijena kruške skočila je gore za 121 posto//ILUSTRACIJA//FOTO: Envato Elemnts

Kako prenosi Klikni.hr, uz kruške, značajan porast cijena zabilježen je i kod crvenog luka, čija je cijena porasla s 36 na 60 centi po kilogramu, te mrkve, čija je cijena skočila za 50 posto.

S druge strane, bilježe se i slučajevi sniženja cijena, poput mandarina koje su pojeftinile za sedam posto.

Mliječni proizvodi poskupili 

Također, primjetan je porast cijena mliječnih proizvoda poput ovčjeg, kozjeg i kravljeg mlijeka, vina, jaja, meda te maslinova ulja. Dok kod pojedinih proizvoda kao što su janjci do dva mjeseca starosti, zabilježeno je sniženje cijena.

Nejasnoće u cijenama stočne hrane i sadnica dodatno su obilježile tržište. Iako je cijena suncokreta kao prehrambenog proizvoda pala, paradoksalno je da su cijene njegovih sadnica zabilježile značajan porast.

ALARMANTNO U županiji se u šest godina ugasilo čak 807 mljekarskih farmi, Turčić: Mlade ne zanima stočarstvo, svaki dan bi morali u štalu

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

u krugu obitelji

FOTO/VIDEO Baka Mica proslavila 90. rođendan: Imam devet praunučadi, kad bih dobila deseto doživjela bih i stotu

Danas mi je najsretniji dan u životu, nemate pojma koliko sam sretna kad vas sve vidim na okupu -...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×