Prometna infrastruktura

Drnje se želi povezati s Mađarskom novim graničnim prijelazom i rasteretiti ceste novom prugom, načelnik Dombaj: Probudit ćemo gospodarstvo i poduzetnički duh, krajnje je vrijeme

Uz prugu bi Drnje dobilo i neke dodatne pogodnosti i ulaganja u sigurnost i obnovu.

17:30h
0
Foto: Matija Gudlin

U općini Drnje mogao bi osvanuti novi cestovni granični prijelaz prema Mađarskoj, ali i novi kolosijek pruge kojom bi se rasteretila sadašnja glavna prometnica.

Što se tiče graničnog prijelaza, on je plan koji Općina ima sa susjedima Mađarima, a njime bi se spojile prijateljske općine i skratio put do susjedne države i obrnuto.

– Cesta je nastavak na ideju koju su prvi pokrenuli Mađari. Mi smo sada, zajedno s bratskom općinom u Mađarskoj, pokrenuli inicijativu za granični prijelaz u Botovu. Sada imamo okolnim putem 58 kilometara do njih, a i njima je Nagykanizsa daleko kada idu u Koprivnicu. Imamo taj koridor i mogli bismo to izvesti, samo treba napraviti prostorni plan kako bi se izgradila cesta i u nastavku željeznički most. Ne samo da bismo se povezali, nego bismo i pokrenuli gospodarstvo. Mislim da neće biti barijera oko toga kada Hrvatska uđe u Schengen, dok je s mađarske strane to već došlo dosta daleko. Očekujem da bi sve to moglo biti za godinu do godinu i pol – pojasnio nam je načelnik Drnja Petar Dombaj.

Drugi dio planirane prometne infrastrukture je pruga, odnosno industrijski kolosijek kojim bi se rasteretila cesta. Uz prugu bi Drnje dobilo i neke dodatne pogodnosti i ulaganja u sigurnost i obnovu.

Petar Dombaj
Petar Dombaj // Foto: Ivan Brkić

– Pruga je interesantna šljunčari u Sigecu, a išla bi kroz vodni pojas potoka Gliboki. S obzirom na to da je to naša općina, postavili smo uvjet da pruga može ići, ali da se dižu zaštitni pojasi od poplava, da se asfaltiraju ceste uz prugu i da se napravi kolosijek kroz industrijsku zonu, a tu je i most na D-41, koji je već u dosta lošem stanju – naveo je načelnik.

Ta ideja nije još u fazi realizacije, no on ne sumnja da će se naći zajednički interes, što bi bilo itekako dobro i za sam napredak općine.

– To je prijedlog koji još nije prihvaćen, ali svi imamo zajedničku viziju i idemo u istom smjeru. Cijena napretka je takva da zauzvrat moramo nešto dati, ali puno i dobivamo s tim industrijskim kolosijekom. Pruga bi se koristila jednom dnevno, kompozicija od 25 vagona, no značajno bi rasteretila promet cestom. Moramo misliti i na naše poduzetnike, mislim da je krajnje vrijeme da se probudi poduzetnički duh i da privučemo što više onih koji bi zaposlili naše ljude i napunili nam proračun na pravi način – zaključuje Dombaj.

čitam...