Đurđevački gimnazijalci posjetili Francusku

09:14h
0
Đurđevčani u Francuskoj

Učenici Mario Kodba, Lea Bobovčan, Ana Smes i  Katarina Sokač te profesorice Silvija Domović i Draga Lazić, predstavljali su Hrvatsku i đurđevačku Gimnaziju Dr. Ivana Kranjčeva na četvrtoj mobilnosti međunarodnog projekta W.A.T.E.R. održanoj u Francuskoj.


Ekipa iz Đurđevca provela je tjedan dana u malenom gradiću Auxonne, smještenom u Burgundiji te je od srednjeg vijeka imao značajnu ulogu kao vojno uporište, a poznat je i kao grad u kom se neko vrijeme školovao Napoleon Bonaparte. Tijekom svog boravka u Francuskoj, svi sudionici projekta detaljno su razgledali Auxonne i njegove znamenitosti kao i obližnje grad Dijon, sjedište pokrajine Burgundije i grad koji je stoljećima bio jedan od velikih europskih centara umjetnosti, učenja i znanosti.

Izleti koje su domaćini organizirali obuhvatili su posjete strukovnoj školi vinogradarstva u gradu Beaune, tvornici senfa, hidroelektrani na rijeci Saône, posjet gradu Dôle -u, rodnom mjestu Louisa Pasteura te posjet raznim muzejima i crkvama.

Učenici su također imali priliku upoznati se s francuskim obrazovnim sustavom i školom koju pohađaju njihovi kolege. Bili su impresionirani uređenošću i opremljenošću škole, a kao zanimljivost navode školske sate u trajanju od 55 minuta i skalu ocjenjivanja od 1 do 20.

Učenici su vidjeli brojne znamenitostiZa susret su svi učenici pripremili razne materijale na temu Dan u životu kapljice koje su u Auxonne-u i prezentirali. Tamo su,pak, zajedno sa svojim kolegama iz drugih zemalja u timovima snimali kratke filmove o upotrebi vode u kućanstvu (možete ih pogledati ovdje: www.cnnb.ro/water/index.php/results-and-outcomes/12-france/74-home-water-use).

Na kraju putovanja Đurđevčani su proveli u razgledavanju Pariza i upoznavanju ljepota jedne od najznačajnijih europskih prijestolnica. Kući su se i profesorice i učenici vratili prepuni dojmova i novih iskustava, obogaćeni novosklopljenim prijateljstvima.

– Naš Comenius tim već s nestrpljenjem očekuje naredni susret, petu mobilnost po redu, koja će se održati upravo u Đurđevcu od 2. do 9.ožujka 2014. godine. Iako do tada ima još tri mjeseca, i nastavnici i učenici su s entuzijazmom krenuli s pripremama kako bi boravak svojih prijatelja u Hrvatskoj učinili ugodnim i nezaboravnim – poručili su iz đurđevačke gimnazije.

čitam...