za područje đurđevačke podravine

Đurđevčani spremni za prijavu vrijednog širokopojasnog interneta, projekt koji će uključivati sedam okolnih općina

Grad Đurđevac će kao nositelj provedbe projekta za područje đurđevačke Podravine aplicirati na natječaje resornih ministarstava, a kasnije i prema fondovima EU čije se raspisivanje očekuje uskoro.

11:00h
0
Ilustracija // Foto: graphicstock.com

Grad Đurđevac je pripremio svu potrebnu dokumentaciju za projekt širokopojasnog interneta za Grad Đurđevac i susjedne općine s kojima Grad ima potpisan Sporazum o razvoju infrastrukture širokopojasnog interneta te je spreman za prijavu na natječaje.

Prva faza projekta je bila izrada Studije izvodljivosti i Plana razvoja širokopojasne infrastrukture, te provedba postupka javne rasprave vezane uz usvajanje konačnog plana. Grad je dobio i potvrdu HAKOM-a da je provedena preliminarna provjera nacrta plana širokopojasnog interneta

Radi se o strategiji Europske unije za razvoj širokopojasnog interneta u cijeloj Europi.

– Širokopojasni internet će obuhvaćati općine Kalinovac, Novo Virje, Virje, Kloštar Podravski, Podravske Sesvete, Ferdinandovac i Molve, odnosno ruralna područja u kojima nema komercijalnog interesa za izradu mreže – rekao nam je gradonačelnik Janči.

Raspis Javnog poziva prijave natječaja najavljen je za kraj veljače.

To je infrastruktura 21. stoljeća koja omogućava razvoj poduzetničkih zona, poduzetništva i obrtništva, omogućuje zapošljavanje i zdravu konkurenciju. Razvoj širokopojasnog interneta povećat će brzinu interneta što je ključni faktor za unapređenje usluga sustava zdravstva, obrazovanja, znanosti, istraživanja i razvoja, kulture, svih vrsta pružanja usluga na daljinu, te je preduvjet za uključenje građana u informacijsko društvo.

– Projekt je koristan i lijep i potiče ostanak ljudima u ruralnim područjima,  odnosno tamo gdje operaterima nije isplativo te im omogućava iste uvjete kakve imaju ljudi u urbanim područjima – nastavlja Janči.

Grad Đurđevac će kao nositelj provedbe projekta za područje đurđevačke Podravine aplicirati na natječaje resornih ministarstava, a kasnije i prema fondovima EU čije se raspisivanje očekuje uskoro.

– Inicijalna vrijednost koja je prijavljena iznosi oko 250 milijuna kuna, ali taj iznos će se smanjivati za ona područja na kojima operateri izraze želju da sami rade, a ostalo se financira sredstvima Europske unije – zaključio je Janči.

čitam...
Loading...