DVD Cirkvena obilježio 120. godišnjicu

21:09h
0
Škola u Cirkveni // Foto: kckzz.hr
Škola u Cirkveni // Foto: kckzz.hr

Na svečan način DVD Cirkvena obilježila je u nedjelju 5. kolovoza svoj visoki jubilej – 120. godina rada i humanog djelovanja u mjestu koje broji nešto više od 600 stanovnika, koji žive u 165 kućanstava.


Jubilej društva obilježen je pod pokroviteljstvom općine Sveti Ivan Žabno.

Svečanost je počela postrojavanjem vatrogasne postrojbe predstavnika više od dvadesetak društva s oko 200 vatrogasaca sa gostima i uzvanicima, koji su se u svečanom mimohodu uputili na svetu misu u župnu crkvu Pohođenja Marijina.

Nakon mise održana je svečana sjednica kojoj su nazočili načelnik općine Sveti Ivan Žabno Vlado Oguman, izaslanik HVZ Zvonko Biškup, predsjednik VZ Županije Ivan Golubić, predsjednik Savjeta za mladež HVZ Nikola Sočev, predsjednik VZO Sveti Ivan Žabno Zvonimir Kučina, zapovjednik Ivan Kunjek te direktor “Vatroprometa” Nenad Radojčić, a prisutni su bili i predstavnici iz susjedne Republike Slovenije iz PGD Slovenska Bistrica, predstavnici udruga, mještani i drugi.

Pozdravne riječi uputio je predsjednik društva Stjepan Petrinjak, a prigodan referat o radu i djelovanju ovog starog i vrijednog društva podnio je član Upravnog odbora Mirko Taras.

On je u prigodnom izvještaju spomenuo davnu 1982. godinu i 31. srpanj kada je osnovano društvo u okviru DVD-a Sveti Ivan Žabno kao treći vod.

Osnivači su bili: Aleksandar Doner, Valent Grokša, Pavao Radulec, Antun Severović, Antun Meteš, Imbro Pavlić, Nikola Bradić i Mato Drmečić, a prvi predsjednik Franjo Šagovac.

Vrijedni članovi društva davne 1946. godine započeli su gradnjom Vatrogasnog doma, a na Novu 1947. godinu održana je prva zabava. Društvo danas raspolaže sa potrebitom opremom i stalno radi na omasovljenju članova tako da je u proteklih deset godina primljeno 60 novih članova.

Čestitke za uspješan rad društva uputio je Vlado Oguman, Ivan Golubić je slavljenicima uručio i Plaketu VZŽ, a Mijo Brlečić pridružio se čestitkama i predao Plaketu HVZ-a.
I ostali prisutni gosti i predstavnici brojnih društava također su čestitali slavljenicima i uručili prigodne poklone.

Za vjernost društvu i dugogodišnji rad Brončanu vatrogasnu plamenicu dobili su: Mladen Babić, Mario Gregurić, Matija Pavlaković, Zlatko Klemen, Renato Igrić i Josip Jelečki. Brončane medalje: Franjo Šimek, Darko Šivak, Krešimir Prpić, Mladen Požgaj i Antun Klemen. Srebrnu plamenicu dobio je Mirko Taras, a srebrne medalje Želimir Bajec, Nenad Dimitrijević, Mato Lončarić i Nikola Radulec.

Zlatna medalja dodijeljena je Stjepanu Petrinjaku i Dragutinu Kopjaru, dok je Darko Šivak dobio Spomenicu za 30 godina vjernosti društvu. Odličja su uručili Zvonko Biškup, Ivan Golubić i Zvonimir Kučina.

čitam...