Širenje virusa

Dvije osobe u Hrvatskoj umrle od gripe, u koprivničkoj bolnici zabranjeni posjeti, a očekuje se veliki porast oboljelih

11:39h
0
Ilustracija // Foto: graphicstock.com

Kakva je situacija s gripom na području Koprivničko-križevačke županije upitali smo dr. Darka Radičeka, epidemiologa iz Križevaca.

U Hrvatskoj je sve više oboljelih od gripe, a pošteđena nije ni naša županija. Za ovo doba godine širenje virusa nije ništa neobično, no liječnici poduzimaju pojačane mjere opreza.

Prema preporuci Povjerenstva za bolničke infekcije od danas su zabranjeni posjeti bolesnicima hospitaliziranima na bolničkim odjelima koprivničke Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek. Trenutno je hospitalizirano i 14 osoba s gripom ili sumnjom na nju, kojima je također zabranjen posjet. Ove će mjere potrajati dva tjedna ili do opoziva.

Kakva je situacija s gripom na području Koprivničko-križevačke županije upitali smo dr. Darka Radičeka, epidemiologa iz Križevaca.

– Prema posljednjem izvještaju od ponedjeljka, u našoj županiji su 54 registrirana slučaja. To su prijave liječnika i pedijatara, no vjerojatno ih ima i više. Najviše oboljelih je iz grupe radno aktivnog stanovništva, od 30 do 64 godine. Starijih od 65 ima relativno malo, samo dvoje – rekao nam je dr. Radiček.

Ipak, upozorava da će idućim tjednima oboljelih biti puno više jer je u Hrvatskoj zabilježen 3021 slučaj oboljelih od gripe, a, kako piše Večernji, dvije osobe su i umrle.

Očekujemo da će i kod nas intenzivno rasti broj oboljelih. Svake godine u Hrvatskoj prosječno umre 10-ak osoba od gripe, vjerojatno i više. Najčešće su to stariji ljudi čiji je organizam preslab. Gripu uvijek treba ozbiljno shvaćati, pogotovo ako osoba već ima kroničnu bolest ili slabiji imunitet – upozorava dr. Radiček.

No, srećom, napominje da velika većina slučajeva prođe sama od sebe, uz mirovanje i smanjivanje temperature.

čitam...