umjetna inteligencija

Elon Musk uvodi revoluciju u medicini, čip koji se ugrađuje u mozak i pomaže bolesnima, mišljenja su različita

14:43h
0

Bi li nakon čipiranja svinjice Gertrude na red mogli doći i ljudi?

Teoretičari zavjere, izgleda, bili su u pravu. Počelo je čipiranje. Međutim, dok su oni tvrdili da će ih čipirati vlasnik Microsofta Bill Gates, to je učinio vlasnik Tesle, Elon Musk.

Tim njegovih znanstvenika za početak je čipirao svinju, ali doći će na red i ljudi. Čipirana svinjica zove se Gertruda i u glavi ima čip koji aktivnosti njezinog mozga prenosi na računalo pa se Musk nada da će tako uspjeti spojiti mozak i umjetnu inteligenciju. Tvrdi da će to donijeti revoluciju u medicini i pomoći osobama koje su nepokretne, koje su preživjele moždani udar ili imaju Parkinsonovu bolest.

Gertruda je na prvi pogled obična svinja, ali je svinja koja već dva mjeseca u glavi nosi čip.

– Čip povezuje neurone koji su u njezinoj njušci, tako da svaki put kada njuška uokolo ili nešto dodirne njuškom, to šalje signale koje upravo detektiramo – kazao je.

Gertruda je nova miljenica milijardera i izumitelja Muska, a u lubanji ima uređaj veličine kovanice koji prati aktivnost njezina mozga. Plan mu je razviti sličan čip koji bi mogao pomoći ljudima kod raznih bolesti.

– Možete riješiti sljepilo, možete riješiti paralizu, možete riješiti probleme sa sluhom, puno toga možete samo sa sučeljem u moždanoj kori – ustvrdio je Musk.

Muskove iskorake prate i pozdravljaju i u Hrvatskom institutu za istraživanje mozga, jer ih doživljavaju kao vjetar u leđa za šira istraživanja, pogotovo za razvoj komunikacije između mozga i stroja.

– U tome je Elon Musk jako spretan, da nam zaintrigira maštu, da nas povuče, ali cijela priča da bismo u nekom trenutku mogli razgovarati sa strojem i da bi stroj na neki način očitavao naše misli još je daleko od stvarnosti. Ipak, moramo naglasiti da i danas već možemo napraviti vrlo jednostavne eksperimente gdje osoba zamisli nešto i onda stroj to može očitati i onda recimo nešto uključiti ili isključiti – kazao je prof. dr. Srećko Gajović s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.

Prema ideji da im se u lubanju ugrađuje čip, čak i ako bi im poboljšao zdravstveno stanje, ljudi su skeptični:

“Da me zaista može spasiti, možda bih. Za sebe ne, možda bih o djetetu razmišljala, da je njegov život u pitanju”.

“S razlogom smo rođeni bez čipa, pa onda nema smisla da ga imamo. Ja bih uvijek odvojio tehnologiju od nečeg biološkog, tako da bi čip ostavio kao stvar koja nije dio tijela”.

“Mislim da ne bih voljela graditi čip. Osjećala bih se kao neki robot ili tako nešto”.

“Zašto ne? Ne bi me bilo strah. Recimo, kod srčanih bolesti, moždanih bolesti, bih, bez problema”, kazali su neki od građana.

Neurolozi baš zato ističu kako se čipovi i elektroničke naprave već godinama ugrađuju, a Muskova istraživanja dovest će do sofisticiranije opreme.

– Jedan od načina da se smanji stigmatizacija ili strah od tih uređaja je sama činjenica da ti uređaji nisu ništa novo. To je nešto što postoji, koristi se i što će se i dalje koristi, možda i u specifičnijim situacijama, ali ključno je da se neće koristiti nekritično već u određenim indikacijama, kad moramo to dati da bi čovjeku omogućili bolju kvalitetu života – pojasnio je doc. prim. dr. sc Hrvoje Budinčević s Klinike za neorulogiju Kliničke bolnice “Sveti Duh”.

Kako svaki lijek ima dobre strane i nuspojave, ima ih i svaka tehnologija, ali nju treba znati kontrolirati.

– Ono što nas je strah jest hoće li tehnologija moći utjecati na naš mozak. Čovjek je normalno povezan sa svojom okolinom, on gleda, sluša, miriši, dodiruje, dakle ako želimo manipulirati ljudima, ne treba nam čip. Dovoljno je samo mu ispričati priču, pokazati priču i vrlo lako možemo utjecati na pojedinca. Tako da opet ovisi o samom pojedincu kako će se nositi s utjecajima koji ga okružuju – kazao je Gajović.

Musk i mnogi drugi misle da bi umjetna inteligencija uskoro mogla nadići ljudsku.
Getrudi, a onda i ljudima bi mogla pomoći, kad mozak zakaže.

 

čitam...