14.3 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Život djevojčice sa srčanom manom

Emin puls je za napadaja sezao i do 260 otkucaja u minuti, zaustavljali su ih izazivanjem povraćanja, ledom ili položajem svijeće
E

Bila bi blijeda kao krpa i okom je bilo vidljivo kako joj se majica nadiže nad nabijajućim srcem. A ni taj lijek kojim joj se intravenozno restartalo srce, nije dobro prečesto davati. Uz to nas je koštao 800 kuna godišnje, jer ga zdravstveno osiguranje ne pokriva, upoznaje nas Damir sa situacijom.

Ne propustite

Ema Stanić, djevojka iz Kalinovca kraj Đurđevca koja je zagazila u tinejdžerske godine, kad odraste želi biti neurologinja, a njene trenutne želje samo su ići u školu, otići na pizzu i u kino s prijateljicama i trenirati košarku. Međutim, ona je zakinuta i za to, ne iz socijalnih, nego iz zdravstvenih razloga, a uz njih je vezan i njen izbor buduće karijere.

Naime, 12-godišnja Ema rođena je sa srčanom anomalijom koja se počela manifestirati u njenoj trećoj godini ali se, srećom, tog tereta riješila operacijom u prosincu. Patila je od supraventrikularne tahikardije koja se manifestira kroz aritmije i iznenadnog nabijanja srca. To se događalo jer je Ema imala dodatna dva funkcionalna kanalića unutar srca, zbog čega je dolazilo do kružnog kretanja srčanog impulsa.

Emin otac Damir priča nam kako izgleda njen i obiteljski život svih ovih godina.

– Kad je sve počelo, nismo imali pojma što se događa i bili smo potpuno izgubljeni, a i u koprivničkoj bolnici su se tad prvi put susreli s time. Emin puls je za napadaja sezao i do 260 otkucaja u minuti te smo ih zaustavljali izazivanjem povraćanja, ledom, a skužili smo i da funkcionira kad se namjesti u položaj svijeće. Lijek isprva nisu imali ni u đurđevačkoj hitnoj ni u koprivničkoj bolnici – prepričava nam Damir.

Nikada se nije znalo kada i gdje će Emu zadesiti napadaj, tako da je morala prestati i s plivanjem i svim naporima te nije mogla na maturalac, jer joj se to događalo i u situacijama kad napora nije bilo, primjerice na nastavi ili u autu na putu na plivanje.

S Eminim se zahvatom čekalo da postigne određenu starost, a i on je malo požuren zbog učestalih napadaja. Konkretno, nije bilo pravila. Kako njen tata kaže, znala je imati napadaje jednom ili dvaput mjesečno, a ponekad ih ne bi imala po tri mjeseca.

Agresivan lijek koji je resetirao Emino srce // Foto: Matija Gudlin

– Bila bi blijeda kao krpa i okom je bilo vidljivo kako joj se majica nadiže nad nabijajućim srcem. A ni taj lijek kojim joj se intravenozno restartalo srce, nije dobro prečesto davati. Uz to nas je koštao 800 kuna godišnje, jer ga zdravstveno osiguranje ne pokriva – upoznaje nas Damir sa situacijom i pohvaljuje hitnu pomoć u Đurđevcu koja se opskrbila lijekom samo zbog Eme, kako bi uvijek bili spremni.

Prvi, manji napadaj roditelji bi uvijek uspjeli zaustavati, ali je redovno nakon tri dana uslijedio drugi zbog drugog kanalića za koji se nije znalo, a sama nam je Ema ispričala kako je to proživljavala.

– Za mene su ti napadaji bili prilično bolni i sve mi se događalo pri svijesti, a kad bih dobila lijek došlo je nešto poput svojevrsnog preskoka i tad bi sve bilo gotovo – opisuje nam Ema stanja šoka s kojima se nosila desetak godina svog mladog života.

Kako Damir kaže, kamo god su oni išli, lijek su nosili sa sobom i skladištili u hladnjak, radilo se o odlasku u kafić ili na more.

– Kad bi joj se dogodili napadaji u školi ili na moru, uvijek je bila panika onome tko se u tom trenutku morao snaći u situaciji, od učitelja do liječnice u Labinu – prepričava otac dogodovštine ove obitelji već naviknute na situaciju.

Ema je dijelila letke na koncertu pa se onesvijestila // Foto: Matija Gudlin

Operacijski zahvat trajao je oko četiri sata koji je Ema junački podnijela budna.

– Zahvat nije bio na otvorenom srcu, nego se radio kroz venu. Tijekom operacije namjerno su joj izazivani napadaji, kako bi se znalo je li postignut učinak zamrzavanjem kanalića. Međutim, isprva se nije znalo da Ema ima dva takva kanala pa su se napadaji nastavljali i nakon zamrzavanja tog jednog, dok nisu otkrili da postoji još jedan te produljili operaciju i riješili sve odjednom – prepričava Emin tata.

Ova djevojka danas više ne mora uzimati taj agresivni lijek za srce te sad uzima tek lijekove poput aspirina za sprječavanje zgrušnjavanja krvi, te za tlak.

Međutim, bez obzira na uspješno obavljen operacijski zahvat koji je danas iza nje, na to su se nakalemili drugi problemi. Ema je počela učestalo padati u nesvijest, što joj se dogodilo i ujutro na dan našeg dolaska, nakon tjedna bez nesvjestice. Zbog toga, ova je djevojka nedugo provela mjesec dana u Zagrebu u bolnici kako bi na njoj napravili sve moguće pretrage, a još njih ju čeka.

– Nikako ne mogu otkriti uzrok. Zaključeno je da se ne radi o izravnoj posljedici srca i operacije, ali se pretpostavlja da se radi o psihološkoj ili neurološkoj traumi nakon svega što je prošla. Postoje trenuci kad ona ima osjećaj da joj malo brže zakuca srce, pa se odmah uplaši da ju opet čeka napadaj – objasnio nam je Damir.

Nakon što se dva puta onesvijestila u školi, obitelj je odlučila da Ema školsku godinu završi školujući se kod kuće.

Uspješno održan humanitarni koncert u Đurđevcu // Foto: Matija Gudlin

– Zadnji sam put išla u školu prije četiri mjeseca i u zaostatku sam s gradivom, ali trudim se sve nadoknaditi. Prije sam bila odlikaš, ali sad sam imala i školu u bolnici i, s obzirom na situaciju, sve dosta dobro odrađujem. Učitelji su zadovoljni. Nedostaju mi škola i kolege, no dolaze mi prijatelji u posjet pa izađem tek malo ispred kuće na zrak, a bila sam sad neki dan i na jednom rođendanu – priča nam vidno umorna Ema koju nesvjestice na očigled iscrpljuju, a koje prema Damirovim riječima izgledaju prilično ružno.

Ipak, s obzirom na “sito i rešeto” koje su prošli, kako on kaže, već su oguglali i naviknuli na cijelu situaciju te su uvjereni u pozitivan ishod, a vedar duh Eminog oca koji sve okreće na šalu, čini se, olakšava njegovoj kćeri situaciju.

Naša junakinja ispričala nam je kako joj je već dosta bolnice i kako izgledaju pretrage koje mora prolaziti te za koje je već praktički specijalizirana i spremna za svoju izabranu karijeru neurologinje.

– Najbolnija mi je bila lumbalna punkcija nakon koje sam imala neprospavanu noć. Tu se velikom injekcijom vadi likvor leđne moždine iz kralježnice. Potom me čeka cjelonoćno promatranje na svim mogućim spravama za mjerenje pulsa, disanja, tlaka i slično poput EEG-a i EKG-a, magnetska rezonanca kralježnice i drugo. Najzanimljivija pretraga je bila kad smo mama i ja bile budne cijelu noć kako bi mi se napravio EEG moždanih valova nakon neprospavane noći, pa smo se igrale, gledale TV i šetale po Rebru u dva u noći – kazuje nam Ema o svemu kroz što prolazi.

Ema je tako pala u nesvjest, dok je na humanitarnom koncertu dijelila letke udruge “Veliko srce malom srcu” u kojoj je njena obitelj vrlo aktivna. Udruga djeluje na državnoj razini, a tata Damir, mama Kristina i Ema članovi su županijske podružnice te je razlog zašto su odlučili ispričati svoju priču, upravo osvještavanje javnosti o malim srčanim bolesnicima, problemima s kojim se susreću i njihovim potrebama.

Oksimetar kojim se mjere otkucaji srca // Foto: Matija Gudlin

– Želimo prikupiti sredstva za AVD aparat za oživljavanje, za našu županiju. Također, dio prikupljenog novca želimo usmjeriti za pedijatriju u koprivničkoj bolnici te da im se nabavi pulsni oksimetar – sprava koja mjeri otkucaje. Mi smo jedan mali koji se natakne na prst kupili za Emu za 1200 kuna kako bismo mogli pratiti situaciju, dok je za taj za bolnicu potrebno oko 7000 kuna. Isto tako, želimo osigurati da se roditeljima i djeci pruži psihološka pomoć u ovakvim situacijama, da ne bi bilo posljedica kao sad kod Eme – planovi su udruge u kojoj djeluje obitelj Stanić.

Udruga je stalno aktivna kroz razne aktivnosti pa joj, nakon nedavne smotre amaterskih kazališta u Đurđevcu, u Rasinji predstoji Rasinjski Vuzem 17. travnja, Đurđevo u Đurđevcu 22. i 23. travnja te isti dan premijera predstave Pinokio za djecu, Kulturne udruge Tomislav Franjić Kalinovac. Nakon predstave prisutne će zabavljati nastupi tamburaških sastava Dangube, Mjesečina i Fijakeri, a slijedi zajednička akcija Udruge s Belupom, pod nazivom Zdravlje se gradi sa srcem, u centru Koprivnice 29. ovaj mjesec.

– Za više informacija može se pogledati naša stranica na kojoj je broj putem kojeg se može pridonijeti, a i svi koji žele dati svoj prilog, mogu posjetiti naš štand i aktivnosti. Dugoročni plan nam je, također, uložiti u preuređenje dječje kardiologije na Rebru koja je u raspadnom stanju – uputio nas je Damir.

Što se Emine budućnosti tiče, liječnik kaže da će se moći baviti rekreacijom, čim prođu nesvjestice, a tad se planira upisati na košarku.

– Neće baš smjeti trčati maraton, ali moći će voditi relativno normalan život, kako nam je rečeno. Osim toga, mora se oporaviti, jer nas sad čeka prva pričest u Rijeci, druženje Udruge u Metkoviću, pa kampiranje  – optimističan je Emin tata.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koncert za pamćenje

FOTO/VIDEO Džentlmeni za kraj vikenda punog sadržaja u Pitomači

Koncert popularnih Džentlmena, jednog od najpopularnijih pop-tamburaških sastava, pokazao se kao pun pogodak za sve okupljene na pitomačkom glavnom...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×