ZALJUBLJEN U PRIRODU

[EPODRAVINA TV] Ugostili smo svestranog Gorana Šafareka! Otkrio nam je kamo voli pobjeći kad ne radi, ali i zašto “ratuje” s nacionalnom televizijom

Njegov film Rijeke Hrvatske ugledao je svijetlo dana, nedavno je objavio i kako je upravo taj film otkupila jedna svjetska televizija, no o kojoj televiziji se radi, još uvijek, a zbog ugovora, nije mogao podijeliti s nama.

15:45h
0
Dragana Pandža i Goran Šafarek u studiju portala ePodravina

Hrvatski biolog, publicist, istraživač, fotograf i snimatelj, i još k tomu naš Koprivničanac, Goran Šafarek hodajuća je enciklopedija. Uz njegovo ime vežu se znanstveno-stručni radovi, zaštita okoliša, fotografije i samostalne izložbe istih, brojni članci u raznim časopisima, bio da su to Meridijani, National Geographic, Playboy, GEO, Moj planet, Putovanja, Croatia Airlines ili Gloss, Priroda, Hrvatska vodoprivreda, Hrvatske šume. Lista je dugačka.


Poznat je po istraživačkim ekspedicijama, objavljenim knjigama, dokumentarnim filmovima, lista je podugačka. Upravo zato što je s čovjekom poput njega teško u jednoj emisiji, u jednom razgovoru pričati o svemu čime se bavi, danas smo odlučili s Goranom pričati o snimanju filmova, no dotaknuli smo se i nekih drugih tema.

Njegov film Rijeke Hrvatske ugledao je svijetlo dana, nedavno je objavio i kako je upravo taj film otkupila jedna svjetska televizija, no o kojoj televiziji se radi, još uvijek, a zbog ugovora, nije mogao podijeliti s nama.

– Radi se zapravo u trilogiji koju sam radio. Prvo je nastala knjiga Rijeke Hrvatske objavljena 2011. godine, zatim je nastala istoimena stranica i evo sad i filma. Naravno, film je puno složenije za napraviti, knjiga samo po sebi ima preko 300 stranica, no film je bilo puno teže napraviti. Tekstovi, slika, zvuk, glazba, naracija… puno toga treba, no malo pomalo sam skupljao i dok je nastala baza, nastao je film – rekao je Goran Šafarek.

Kritika na račun domaćih institucija i televizija Goranu nije strana, često je znao govoriti  kako ne podržavaju dovoljno domaće dokumentarne filmove i projekte poput njegovih.

– Cijela ta priča je dosta složena, ovakva vrsta filmova je jako skupa i teško ih je napraviti, osim ako kao ja prikupljaš podatke 10 godina. Činjenica je da HRT propušta puno toga. Mogli bi zaraditi na ovakvim filmovima, prodavati ih drugim kućama, promovirati Hrvatsku, brendirati Hrvatsku kao prirodnu destinaciju, opcija je puno. No, njih to ne zanima – rekao je Goran ukratko, a detaljnije o ovoj temi poslušajte i pogledajte u videu.

Šafarek je snimio i film o ratu i Siriji, koji je ujedno prikazan i u koprivničkom kinu, a zašto se odlučio na tako tešku temu koja je različita od njegovih uobičajenih tema, zarađuje li išta preko objava na društvenim mrežama i YouTubeu, postoji li neko mjesto u Hrvatskoj ili na planeti koje bi želio posjetiti i dokumentirati, te gdje najradije pobjegne od stvarnosti kad ne radi, samo su neka od pitanja na kojima nam je Goran Šafarek dao odgovore.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

[ePodravinaTV] Svestrani i uvijek zanimljiv Goran Šafarek u studiju ePodravine priča nam o dokumentarnim filmovima koje je snimao i o budućim projektima. Otkrio nam je i kamo voli pobjeći od stvarnosti kada ne radi.

Gepostet von Epodravina.hr am Donnerstag, 23. Juli 2020

čitam...