19 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Većina ipak odlučila

EU uvodi stroža pravila za vozačke, obavezni liječnički pregledi za sve – hrvatski zastupnici bili protiv!
E

Postojao je prijedlog i da se starijim osobama skrati valjanost dozvole, no bila bi to - kažu diskriminacija. 

Ne propustite

Naše članstvo u EU donosi mnoge pogodnosti, ponekad i probleme, no promjene oko vozačkih dozvola mogle bi mnoge iznenaditi. Uvjetno rečeno, stroža pravila za vozačke dozvole mogla bi vrlo brzo vrijediti za sve članice EU.

Krenimo redom. Euro parlament trenutno raspravlja o novim pravilima i direktivama, jedinstvenim digitalnim vozačkim dozvolama za zemlje članice. Neki od prijedloga o kojima će se glasati su stroža pravila za mlade vozače, piše Index.

Stroža pravila za vozačke

Oni bi trebali imati dvije godine probnog razdoblja, a vozit će po posebnim ograničenjima. S druge strane omogućili bi onima s 18 godina da dobiju dozvole za kamione i autobuse kapaciteta do 16 putnika s obzirom na nedostatak radne snage. Vozačke dozvole bi za motocikle, aute i traktore trebale vrijediti 15 godina, a kamione i autobuse pet godina.

Stroža pravila za vozačke
Ilustracija // Foto: arhiva ePodravina

Na obavezne zdravstvene preglede, to je prijedlog, trebalo bi se ići svakih 15 godina, dok su neki predlagali da vozači naprave samoprocjenu sposobnosti (?!). Bilo liječničkim pregledom ili provjerama vida i slično… Postojao je prijedlog i da se starijim osobama skrati valjanost dozvole, no bila bi to – kažu diskriminacija.

HAK: Naš sustav je napredniji

– Mi imamo srednje prometne škole koje osposobljavaju i obrazuju vozače motornih vozila za zanimanje vozača motornog vozila i s navršenih 18 godina oni se mogu itekako upustiti u vožnju u realnim uvjetima prometa. Naš sustav se pokazao kao puno napredniji u odnosu na rješenja koja se sada predlažu – rekao je Sinan Alispahić, pomoćnik glavnog tajnika HAK-a, navodi Index prenoseći HRT.

Stajalište Parlamenta prihvaćeno je s 339 glasova za, 240 protiv te 37 suzdržanih. Protiv je glasalo 11 hrvatskih zastupnika, jedino je Sinčić bio suzdržan.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

u krugu obitelji

FOTO/VIDEO Baka Mica proslavila 90. rođendan: Imam devet praunučadi, kad bih dobila deseto doživjela bih i stotu

Danas mi je najsretniji dan u životu, nemate pojma koliko sam sretna kad vas sve vidim na okupu -...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×