14 C
Koprivnica
Srijeda, 31. svibnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
mjere opreza

Evo nekoliko korisnih savjeta ako vam je voda prodrla u kuću
E

Kada se voda iz objekata povuče potrebno je započeti čišćenje poput uklanjanja mrlja, pijeska otpada i drugog

Ne propustite

Velike količine kiše i loše vrijeme dovele su do prodiranja vode u stambene prostore što stvara ozbiljne probleme.

Ako vam je voda ušla u kuće, potrebno se pridržavati nekih savjeta koji se tiču našeg zdravlja. Kako ističe Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koristite vodu za piće samo iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sustava ili originalno flaširanu vodu. Nemojte koristiti vodu iz bunara ili pumpi radi zagađenja uzrokovanih poplavama sve do povlačenja voda i provedene dezinfekcije istih.

Također, vodu je potrebno prokuhavati zbog mogućeg prodiranja u oštećene instalacije, izvorišta i bunarske vode, a potrebno ju je kuhati još 15 minuta nakon što prokuha.

– Prokuhana voda koristi se za piće, pranje ruku i održavanje osobne higijene, pripremanje hrane, pranje voća i povrća. Ukoliko je voda iz lokalnog vodovoda ili bunara zamućena, onda se koristi SAMO kao tehnološka voda, te se NE SMIJE koristiti za piće, kuhanje ili pranje jer se prokuhavanjem kemijska onečišćenja ne eliminiraju – ističu iz HZJZ-a.

Potrebno je i izbjegavati hranu koja je bila u doticaju s poplavljenom vodom te je potrebno izbjegavat povrće i voće s poplavljenih područja, osim eventualno termički obrađenog povrća.

Također je potrebno pojačati mjere osobne higijene poput češćeg pranja ruku tako da se koristi ili prokuhana voda ili voda iz javne vodoopskrbe.

Kada se voda iz objekata povuče potrebno je započeti čišćenje poput uklanjanja mrlja, pijeska otpada i drugog.

– Završna dezinfekcija podova i ostalih površina može se provesti uobičajenim dezinficijensima za korištenje u kućanstvu, pri čemu treba koristiti gumene rukavice i čizme. Unutarnje zidove premazati algicidima. Nakon isušivanja stambenih prostora potrebno je dobro oprati i dezinficirati sve što je došlo u doticaj s poplavnim vodama: pokućstvo, posuđe,  sanitarije i ostale predmete i površine koji su bili u doticaju s poplavnim vodama – poručuju.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

moda s ulica

FOTO Izdvojili smo 20 najboljih street style izdanja u kojima je traper glavni hit

I Podravke i Prigorke dobro znaju da je traper uvijek in, bilo ljeto, bila zima. No kako su nam stigli...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti