ANALIZA

Evo otkuda Hrvati najčešće kupuju rabljene automobile

Prva država nosi udio od gotovo 50 posto.

08:45h
0
Ilustracija // Foto: Envato Elements

Krajem kolovoza objavili smo kojih deset automobila ne biste trebali prodavati jer će im vrijednost samo rasti, što je rezultat istraživanja carVerticala. Njihovi stručnjaci ovoga su puta izvukli podatke posljednjih dviju godina o uvozu rabljenih automobila u Hrvatsku, provjerenih putem platforme carVertical.

Prvi izbor hrvatskih građana i dalje je Njemačka s udjelom od 49,3 posto. Na drugome mjestu nalazi se Belgija sa 16,2 posto, premda iz carVerticala kažu kako je cijena ponekad povoljnija u odnosu na Njemačku. Francuska s 8,9 posto nalazi se na trećem mjestu, Italija sa šest posto na četvrtom, a Sjedinjene Američke Države na petome s 5,8 posto. Slijede zatim Nizozemska, Slovenija, Austrija, Španjolska, Češka, Danska, Bjelorusija, Poljska, Luksemburg i Srbija. Prikazani udjeli predstavljaju preferencije i tendencije uvoza rabljenih automobila, ističu.

– To, dakako, ne znači da postotci ujedno oslikavaju stanje na hrvatskom automobilskom tržištu jer bi za tako nešto trebalo povlačiti korelacije i u odnosu na segment novih vozila. Nema nikakve dvojbe da je kvaliteta njemačkih automobila prepoznata globalno, kao i da danas postoji čitav niz približno kvalitetnih proizvođača automobila – poručuju iz carVerticala.