LOKALNI IZBORI

Evo u kojim su općinama dosadašnji načelnici ispali iz sedla, a gdje će uzde preuzeti nova i stara lica

Neki su situaciju riješili odmah, a neke čeka još dva tjedna borbe u političkom ringu i uvjeravanja birača da su oni bolji izbor od protukandidata.

00:07h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Provjerili smo kako su i koji kandidati prošli po općinama uzduž i poprijeko Koprivničko-križevačke županije te koga od njih još čekaju dva tjedna borbe i motiviranja mještana da upravo njima daju povjerenje i zaokruže ih na glasačkom listiću.

Glasači u Drnju bili su jasni i njihova općina i iduće četiri godine ostaje u rukama Petra Dombaja koji je kao kandidat grupe birača odnio pobjedu s 569 glasova dok je njegov protukandidat, Tomislav Babić, kao kandidat SDP-a i Glasa dobio 109 glasova.

U Đelekovcu je kandidatkinja grupe birača Lara Samoščanec izbacila s trona dosadašnju načelnicu Šteficu Sirutku s uvjerljivim 451 glasom, dok je potonja zadobila povjerenje tek 150 građana.

Ferdinandovac će i dalje nastaviti voditi Vjekoslav Maletić iz redova Mreže, HDZ-a i HSU-a koji je odniio 78,60 posto glasova. Protukandidat Jurica Karan iz redova Nezavisnih dobio je 10,63, a SDP-ov Hrvoje Fuček ravno 10 posto glasova.

U Goli su se utrkivali dosadašnji HDZ-ov načelnik Stjepan Milinković i SDP-ov Antonio Šlabek. Načelnik Stjepan Milinković s 710 glasova ostaje u sedlu i iduće četiri godine dok je Šlabek osvojio 163 glasa.

Gornja Rijeka imala je tri protukandidata i to Darka Fištrovića, dosadašnjeg načelnika SDP-HSS, ispred HDZ-a se kandidirao Martin Nakani i Mrežin Ivica Srbljinović. Ovdje će se održati drugi krug između Fištrovića koji je osvojio 49,54 posto glasova i Nakani s 28,26 posto.

Hlebinama će i dalje upravljati Božica Trnski koja je odnijela 52,15 posto glasova. Njeni protukandidati bili su Tihomir Želimorski kao kandidat grupe birača koji je pridobio 22,64 posto glasova, Valentino Štefanek iz SDP-a 14,19 posto i Marija Zlatar HSLS s 8,61 posto osvojenih glasova.

Preokret u Kalinovcu. Iduće četiri godine voditi će ga Darko Sobota, HDZ s 60,65 posto osvojenih glasova, kandidat grupe birača Danijel Moslavac dobio je 31,63 posto, a SDP-ov Krunoslav Kovačić 5,49 posto ili 42 glasa.

Stanovnici Kalnika još dva tjedna neće znati tko će upravljati njihovom općinom. Hoće li to biti Krunoslav Đurec koji je u prvom krugu osvojio 37,56 posto glasova ili Tihomir Radiček, također kandidat grupe birača koji je dobio 31,62 posto.  Mario Filipašić SDP-HSS ispao je iz utrke s osvojenih 29,05 posto glasova.

Siniša Pavlović HDZ, ostaje na funkciji u Kloštru Podravskom s osvojenim 1081 glasom, dok je njegov protukandidat ispred grupe birača Bernard Domović dobio povjerenje 378 glasača.

U Koprivničkim Bregima vodila se žestoka utrka između čak pet birača. Glasovi su se među njima raspršili pa će dva kandidata s najvećim postotkom u drugi krug.

Mato Kuzminski, kandidat grupe birača s 270 grupe birača odnosno 27,24 posto u novi krug će protiv dosadašnjeg načelnika Maria Hudića koji je dobio 260 glasova ili 26,23 posto. Stjepan Sršek, kandidat HDZ-a i Mreže osvojio je 14,73 posto. Krešimir Rajtarić ispred grupe birača odnio je 14,63 posto, a SDP-ov Denis Zagrajski 14,42 posto.

Još jednom na izbore će stanovnici Koprivničkog Ivanca. Tamo je dosadašnji načelnik Mario Švegović HDSS osvojio 43,97 posto glasova. Za dva tjedna protukandidat će mu biti Zoran Vrabelj iz HSS-a 20,61 posto. Mihael Sremec ispred grupe birača osvojio je nedovoljnih 12,75, Ivica Salajec iz Mreže 10,61 posto, a HDZ-ov Zlatko Pavlić 10,51 posto.

U Legradu utrke nije ni bilo jer aktualni načelnik Ivan Sabolić nije imao protukandidata pa je jedini koji je bez stresa prošao kroz cijelu ovu predizbornu i izbornu strku.

U Molvama je bilo gusto i čeka ih drugi krug. Još dva tjedna borbe za glasove očekuje dosadašnjeg načelnika HSS-ovog Zdravka Ivančana koji je osvojio 45,20 posto glasova i Stanka Molnara, kandidata grupe birača koji je u ovom krugu odnio 24,12 posto glasova. HDZ-ov Stjepan Fosić nije zaslužio prolaz s 21,65 posto glasova kao ni SDP-ov Ivica Vujović sa 6,64 posto.

Novigrad Podravski ostaje iduće četiri godine u rukama SDP-ovca Zdravka Brljeka s uvjerljivih 74,35 posto. Ivan Kovač iz HDZ-a, 365 stranka rada i solidarnosti i HSU-a, iako je predstavljao tri stranke osvojio je 133 glasa, odnosno 18,14 posto glasova. Darko Duga ni na ovim lokalnim izborima nije propustio kandidirati se i kao kandidat grupe birača osvojiti 36 glasova odnosno 4,91 posto.

Dvojica kandidata bila su u Virju. Dosadašnji načelnik Mirko Perok, član HDZ-a, dobio je 795 glasova, što je više od Marijana Cipetića, kandidata grupe birača. Dakle, Perok će i u narednom razdoblju obnašati ulogu prvoga čovjeka Virja.

U općini Sveti Petar Orehovec za mjesto načelnika natjecali su se Franjo Poljak iz HDZ-a te Dražen Čuklić iz SDP-a. Nakon stopostotnog prebrojavanja glasova, pobijedio je Poljak s 1047 glasova naprema 746 Čuklićevih. Time je ostao i postao stari-novi načelnik.

Novoga imena nema ni na čelu općine Sveti Ivan Žabno. Ondje je, naime, kandidat grupe birača Nenad Bošnjak dobio 1458 glasova, puno više od Krunoslava Medača, također kandidata grupe birača koji je dobio 176 glasova.

HDZ-ov Vlado Bakšaj dugogodišnji je prvi čovjek općine Sokolovac. I tako će biti i u godinama pred nama s obzirom na to da je dobio 763 glasa. Danijel Triplat iz Domovinskog pokreta zaokružen je, pak, 195 glasova.

Drugi krug, međutim, gledat ćemo u Rasinji. Ondje je dosadašnji načelnik Danimir Kolman – koji predstavlja HNS, HDZ, HSS i HSU – osvojio 48,12 posto glasova, dok je Davor Tetec ispred SDP-a i HSLS-a dobio 45,15 posto. Otpao je Nenad Bukovčan iz Domovinskog pokreta. Njemu je povjerenje, pak, ukazalo 5,31 posto birača.

U Podravskim Sesvetama bila su čak petorica kandidata. Bez drugoga kruga ostala su trojica kandidata grupe birača: Branko Rođak (4,41 posto), Mladen Tudić (9,30 posto) i Krunoslav Bratanović (18,37 posto). U pripetavanje za mjesto načelnika idu HNS-ov Mladen Sitek s 27,56 posto glasova te HDZ-ov Krunoslav Posavec s 38,06 posto. Valja istaknuti kako je Podravske Sesvete dosad vodio upravo Bratanović. Ali, to će se sada promijeniti.

Do promjene će doći i u Peterancu. Naime, dosadašnji načelnik Krešimir Matijašić, kandidat HDZ-a i Mreže, dobio je 564 glasa. Više, ali ne puno, dobio je kandidat grupe birača Ivan Derdić, njih 589.

Katarina Kozarić-Šabarić (HDZ, Mreža) u Novome Virju dobila je 28,24 posto glasova. Time je ostala bez drugoga kruga. A u njega će ići nezavisni Mirko Remetović s 30,13 posto te dosadašnji načelnik Branko Mesarov ispred HSS-a i SDP-a.

čitam...