11.8 C
Koprivnica
Petak, 23. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

KOLUMNA: Velika svinjska gripa u našem malom gradiću
K

Ne propustite

Rok, rok

Kako je jadna Dora, izgleda dobila svinjsku gripu, Bero ju je pitao dal’ joj hrana ima okus po ščavi, a ona mu je samo odgovorila – rok, rok, rok!

Pomislila sam kako je glupo umrijeti od svinjske gripe. Bilo bi možda bolje da se zove mačja ili konjska, bar su drage životinje – i ne smrde.

solo091118-h1n1Ono si što misliš

Iako je zarazna, izveli smo Doricu na cugu u 048, da sad baš nejde u centar, takva šmrkava i crvena. Na TV – u su pričali o gripi, kao tragičnom događaju koji će pokositi pola čovječanstva, no ipak škole, vrtići i ostale ustanove nastavlju s radom i svi žive normalnim životom te nema mjesta panici. Tek ukoliko se dobije taj svinjski virus, ostaje se kod kuće – (svi osim Dore.)

Slušali smo izvješće, pročitali da u Koprivnici ima 400 zaraženih, od čega ih je sedam u bolnici, (dok je Dora je s ostatkom ekipe još na slobodi.)

– Dorice, svinjče moje malo, ne kužim kak ti znaš da imaš taj famozni H1N1, ako nisi bila na testiranju – pitao ju je Bero.

– Isto kak i mi svi znamo da si ti malo kratki, a nisi bio na testiranju! Pa valjda zato jer ako danas imaš gripu, imaš svinjsku, jer sezonske još nema. Kužiš – kazala je ona.

– Gle, ako se ti osjećaš ko da imaš svinjsku, onda ju i imaš. Sve to ti je to politika upravljanja malim ljudima, s ciljem da se izazove strah pa da mogu s nama raditi što hoće. I onda mi nosimo maske, cjepimo se s kojekavim sranjima, živimo u strahu od svinja i preživljavamo, a oni bezbrižno vladaju – rekao je Đumba s cigaretom u ustima, u svom uzvišeno pametnom stilu, no nije stigao završiti jer ga je Bero prekidao s glupim facama, gurajući prst u usta i okrečući očima.

– Čuj kompa, ti previše čitaš te svoje enciklopedije i opterečuješ se velikim zavjerama, umjesto da pustiš Doru da uživa u tom virusu, nejde na posao, malo leži, malo spava, ima malu svinjicu – i dobro – odbrusio mu je Bero.

solo091118-swine_fluKoja gripa slijedi?

Đumba je skulirano rekao da ne voli ograničene ljude i pitao Doru zašto se onda nije cjepila protiv te svinjice, ako misli da cjepivo nije štetno.

– Jer cjepivo dolazi u Koprivnicu tek u prosincu, a ja ću do onda ubiti svoju svinju – mirno mu je odgovorila i otpila gutljaj čaja.

– Osim ako u pitanju nije krmača – smijao se Bero, a vijesti o pandemiji su se nastavljale u nedogled.

Iako smo svi znali da Dora ima svaki virus koji postoji na ovome svijetu, tako da ne mora na posao, voljeli smo ta njena takozvana bolovanja od svih vrsta i podvrsta bakterija i virusa. Dečki su u šali nosili maske kad su s njom u sredini šetali gradom, brisali čaše nakon nje i stavljali joj ruku na usta kad je kihala.

Mi smo se po običaju smijali svim sranjima koja nas okružuju, no moram priznati da sam se složila s Đumbom, jer ne vidim nikakvu logiku s tim Hrvatskim1 Nastranim1 virusom i ljudima koji su njime zaraženi, a nisu ni testirani. Negdje sam pročitala da je smrtnost tek 0,01 do 0,04 posto, a simptomi isti kao i za običnu gripu, od koje se uostalom također umire. Kažu i da da su od tog cjepiva u zaljevskom ratu umirali vojnici. No bila je nedavno aktualna i ptičja gripa, pa što uskoro slijedi – možda ljudska gripa! Kako Bero kaže da se mi nikako ne moramo bojati jer svinjska nejde na svinje, baš me zanima na koga bi išla ljudska, a na koga ne bi.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

HOBI ZA KOJI SE ŽIVI

FOTO/VIDEO Legrad je prepoznatljiv na karti umjetnosti grafita, a mladi Dino pravi je maher sa sprejem: Crtanje murala postalo je moj stil života

Legrad je već duže prepoznatljiv na karti umjetnosti grafita i to ponajprije zahvaljujući Gordanu Cvetniću (51) koji je prije...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×