17.9 C
Koprivnica
Petak, 24. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

KOLUMNA: Crtice iz povijesti / Uvodnik – Uz početak popularizacije povijesti Koprivnice
K

Ne propustite

Stari Zrinski trg / Iz zbirke razglednica Muzeja grada KoprivniceNa portalu koprivnica.net počinjemo sa serijom natpisa vezanim uz povijest grada Koprivnice i njene okolice. Serija će najverojatnije ići tako dugo dokle god nakladnik bude imao volje objavljivati ove uratke ili još bolje sve dok čitatelji ne kažu da im je dosta neprestanih «uvlačenja» u svijet prošlosti. Iako sam veliki zagovornik svekolikog jačanja Koprivnice i vizionarskog gledanja u njenu budućnost, na mojim studijskim boravcima u inozemstvu učili su me da budućnosti nema bez prošlosti, a da je uloga modernih povjesničara kako povezati prošlost, sadašnjost i budućnost.

Početak ove serije tekstova je nastao sasvim slučajno. Kolega Goran Čičin-Mašansker me nakon moga povratka iz SAD-a i Kanade pri ranojutarnjem susretu u zračnoj luci München (on je imao prelet iz jednog drugog njemačkog grada) pitao da li bi htio napisati koji «štiklec» o povijesti grada za koprivnica.net. Kao povjesničar-profesionalac koji voli svoj grad, bez ikakvog razmišljanja sam odgovorio, da – nema problema. Iako sam pretrpan brojnim obvezama na svom matičnom fakultetu upalivši računalo shvatio sam ovu ponudu kao izazov i u ovo vrijeme kada treba poštovati globalno, ali i čuvati svoj identitet i zavičaj. Uostalom zar koprivnička povijest nije jedno malo zrno u povijesti globalnog svijeta koje je nekada imalo veće značenje za svjetsku i regionalnu povijest nego li danas. Sve je više on-line korisnika koji bi htjeli saznati nešto o svome gradu. I tu sam, evo pred novim iskušenjima spreman podijeliti svoja razmišljanja sa svima Vama koji volite svoj grad (ili čak i ako nemate nikakav osjećaj prema njemu) da jednostavno nešto saznate i na zasadama tradicije promislite kuda idemo i time nastojite dati barem mali dio svoje energije Koprivnici. Jer povijest je korisna samo onda ako se shvati kao prošlost, sadašnjost i budućnost.

Vaš Hrvoje Petrić

Sutra, u srijedu možete pročitati prvu kolumnu pod naslovom: “Kako je nastala Koprivnica?”

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Otišao bez pozdrava

JESTE LI GA VIDJELI U Podravini nestao mladić Luka, policija moli sve koji nešto znaju da odmah jave!

Mladić (20) nestao je još 18. svibnja i policija moli sve koji znaju bilo kakvu informaciju o njemu neka...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×