28.8 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
obnovili suradnju

Farmaceutski tehničari upoznali se s procesom proizvodnje svih vrsta lijekova u Belupu, S. Kustura: Vidjeli su nešto što im je dosad bilo imaginarno i apstraktno
F

Vidjeli smo područja gdje se lijekovi proizvode, pakiraju, naučili protokole za čistoću, presvlačili se u odijela kako ne bi došlo do kontaminacije prostora. Pokazali su nam kako funkcioniraju njihovi sustavi, modernu mašineriju kako se puni, prazni, čisti, pere, rekao je Gabrijel

Ne propustite

Učenici koji u koprivničkoj Srednjoj školi stječu znanja kako bi nakon škole nosili zvanje farmaceutskog tehničara danas su imali mogućnost razgledati pogone nove tvornice koprivničkog Belupa.

Tako je Belupo ponovo uspostavio nekadašnju praksu i mladima koji su na korak do ulaska u njihovu poslovnu branšu, približio svoje poslovanje i prikazao im što ih u bliskoj budućnosti očekuje.

Sistem rada tijekom dvosatne posjete učenicima je približila i pojasnila direktorica operativnih aktivnosti proizvodnje mr.sc. Senija Kustura mag. pharm. 

Kako je objasnila nakon obilaska, ova vrsta suradnje obnovljena je u dogovoru s novom Upravom Belupa na čelu s dr. sc. Hrvojem Čeovićem.

Belupo
Senija Kustura, direktorica operativnih aktivnosti proizvodnje // Foto: Ivan Balija

– Učenici su danas imali priliku vidjeti nešto što im je do sad bilo potpuno imaginarno i apstraktno. Oni, inače, nemaju priliku vidjeti kako to u praksi i funkcionira jer su tvornice zatvorene i kad završe školu nemaju pravu spoznaju o tome kako bi stvarno izgledao posao u farmaceutskoj industriji. Danas smo im pokazali kompletnu proizvodnju svih vrsta lijekova koje Belupo proizvodi, znači krute, polukrute i tekuće lijekove, od vagaone, proizvodnog dijela, primarnog i sekundarnog pakiranja, približili smo im neke osnovne principe proizvodnje, klasu i čistoću zraka. Vidjeli su sve što je bitno i koliko se to može vidjeti u ovako velikim prostorima u kratkom vremenu – pojasnila je direktorica Kustura.

Suradnja je za sada uspostavljena u vidu posjete. Učenici farmaceuti slušaju predmet koji se zove industrijska proizvodnja lijekova u sklopu kojeg imaju praksu i teoriju pa je posjet farmaceutskoj industriji za njih od itekako velikog značaja.

Belupo
Profesor Mladen Kovač // Foto: Ivan Balija

Profesor Mladen Kovač, magistar farmacije koji u Srednjoj školi Koprivnica, predaje farmaceutske predmete tehnologiju, botaniku, kemiju i farmakologiju, a danas se našao u pratnji učenicima. Bio je zadovoljan viđenim, a pogotovo ponovnom uspostavom kontakta njegove obrazovne ustanove i Belupa.

Pojasnio je da njegovi učenici tijekom školske godine obavljaju praksu u ljekarnama, a posjet proizvodnim pogonima Belupa mogao bi ih motivirati na nastavak školovanja, odnosno upis fakulteta.

– Sad su se uvjerili koliko je to naporno, nije to lagan ni jednostavan posao gdje se samo miješaju kremice, kako si je možda većina njih do danas mislila – kazao ja profesor Srednje škole iz koje svake godine proizađe 20-ak školovanih farmaceuta.

Belupo
Lea Sever, učenica 4j razreda smjera farmaceutski tehničar // Foto: Ivan Balija

Lea Sever, polaznica je četvrtog razreda koja je sa svojim kolegama iz razreda danas prisustvovala obilasku tvornice.

– Puno je kompleksnije nego što sam mislila, no drago mi je da sam vidjela kako to uživo izgleda. Tko zna, možda jednog dana potražim i posao u Belupu, ali ne u sektoru proizvodnje, više me zanima kontrola lijekova – otkrila nam je Lea.

Belupo
Gabrijel Vucikuja, polaznik 4j razreda Srednje škole Koprivnica // Foto: Ivan Balija

Uz nju, u obilasku je bio i Gabrijel Vucikuja, polaznik 4. razreda. Ovaj budući farmaceutski tehničar također je bio oduševljen što je dobio priliku da se upozna s proizvodnim procesom.

– Vidjeli smo područja gdje se lijekovi proizvode, pakiraju, naučili protokole za čistoću, presvlačili se u odijela kako ne bi došlo do kontaminacije prostora. Pokazali su nam kako funkcioniraju njihovi sustavi, modernu mašineriju kako se puni, prazni, čisti, pere. Zadovoljan sam, no i očekivao sam da će tu biti visoki standard kvalitete – rekao je Gabrijel.

Belupo
Foto: Ivan Balija
Belupo
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

INSPIRATIVNO I POUČNO

FOTO Koprivničku knjižnicu popunili ljubitelji TEDxKoprivnicaLibrary konferencije

Ove je subote koprivnička, ali i šira publika ponovno imala priliku upoznati zanimljive govornike i inspirirati se njihovim jedinstvenim...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×