Filmska premijera Krvave bajke 1970.

12:37h
0
Tori Janković i Zoran Petrović // Foto Vladimir Kostjuk

Nakon filmskog festivala u Puli 1970. godine prva premijera filma režisera i scenarista Branimira Tori Jankovića (10. 10. 1934. – 31. 7. 1978.) Krvava bajka održana je u Domu kulture u Koprivnici  25. studenoga. Film je o stradanju Kragujevčana u poznatoj njemačkoj odmazdi 1941. kada je ubijeno 7000 učenika s profesorima. U Puli je proglašen najboljim filmom u boji, a režiser je primio Srebrnu arenu za režiju. U Karlovim Varima nagrađen je Zlatnom ružom.

Tori Janković u razgovoru s autorom // Foto Vladimir KostjukFilm je u Koprivnici prikazivan šest dana, od 23. do 29. studenoga, a nakon toga krenuo je u ”turneju” po selima koprivničke općine. Organizator je bilo Narodno sveučilište.

Na premijeri je bio režiser Janković i osmogodišnji glumac u filmu Zoran Petrović – Zoki.

Tori Janković režirao je između osatlih i filmove Dan duži od godine, Mirko i Slavko, Crvena zemlja, napisao scenarije za desetak, a glumio u 30 filmova. Nakon premijere imao je susret i s Ivanom Generalićem, što ga se posebno dojmilo:

– Poslije svečane premijere slikar Ivan Generalić, zaista je od srca govorio o filmu i ja ću zapamtiti dok sam živ njegove riječi. On je doslovno rekao: U Louvre-u sam vidio Mona Lisu i to ću pamtiti dok sam živ, a i vaš film vjerojatno neću zaboraviti dok živim. Zaista od tako velikog umjetnika ovo je za mene jedno od najvećih priznanja.

Tori Janković i mali Zoki gostovali su u emisiji Autobus u nepoznato, autora ove rubrike, na Radio Koprivnici, Razgovor je vođen u bivšem lovačkom salonu hotela koji se tada zvao Podravka, a slike je snimio Vladimir Kostjuk.

čitam...