4.3 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Florijanski trg krasit će Korkutova Zvona u spomen na pale branitelje u Domovinskom ratu
F

Ne propustite

Odbor za izgradnju Spomen obilježja u Gradu Koprivnici danas je, 26 studenoga, obznanio rezultate natječaja za izradu umjetničkog rješenja Spomen-obilježja braniteljima iz Domovinskog rata i uređenja neposrednog okoliša na lokaciji Florijanskog trga. Tako će naš grad krasiti još jedan spomenik akadenskog umjetnika Alema Korkuta, a ovoga je puta riječ o djelu Zvona.

– Pokušali smo od samog početka potpuno demokratski raditi, tako da je svatko imao pravo na svoje mišljenje pa bilo i ono različito od većine. Odbor je bio vrlo karakterističan po svom sastavu, jer je imao jedan stručni dio te dio koji je po meni izuzetno bitan, a to su predstavnici pet udruga branitelja, koji su u svemu imali i dodatni element emocija pa je bilo vrlo interesantno što se tiče same rasprave, jer je bilo različitih mišljenja – napomenuo je predsjednik Odbora Josip Nakić Alfirević, dodajući da je odluka donesena s osam glasova za te tri glasa protiv nje.

Na natječaj su stigla još dva djela, drugoplasirani je rad Kupola slobodi Antonija Grgića iz Koprivnice, dok je trećeplasirano djelo grupe koprivničkih autora Zid. Autori radova dobit će redom 30.000, 20.000 i 10.000 kuna.

– Ja ću reći nešto o izabranom radu sa stajališta struke. Moram priznati da je tu struka bila sasvim jednoglasna te pouzdano i bez ikakvog predomišljanja tvrdim da je prvi rad najcjelovitije, najsadržajnije, najartikuliranije rješenje, koje će zasigurno Koprivnici donijeti ne samo jedan umjetnički vrijedan i značajan rad, nego i rad za koji vjerujem da će građani Koprivnice voljeti – istaknula je povjesničarka umjetnosti dr. sc. Ivana Mance dodajući da je po srijedi spomenik zvona, koje je imalo oduvijek izuzetno simboličku funkciju.

Naglasila je i da osim simboličke vrijednosti, projekt ima vrijednost u tome što njime autor ostvaruje prijedlog za artikulaciju, kao prvo Florijanskog trga, a onda i šire gradske zone, tog područja kao socijalno intenzivan, komunikativan i atraktivan prostor.

– Zvono je zamišljeno da bude u domašaju odrasle osobe i da svatko može pokrenuti zvonjavu svojom rukom. To je interaktivna uloga spomenika, a autor je predvidio da lokalna zajednica, barem djeca, sudjeluju i u samom nastanku tog spomenika, stoga što će se sama forma zvona raditi u Koprivnici i bit će pozvana da artikuliraju površinu zvona – napomenula je Mance ističući kako je projektom zamišljeno i postavljanje klupa, rasvjete te uređenje šetnica u koncentričnim krugovima koji bi ponavljali matricu širenja zvuka.

Planira se da će spomenik biti postavljen već iduće godine te da će pri tome biti uređen i dio Florijanskog trga. Za to je osigurano 300.000 kuna, a uređenje okolnog prostora provodit će se u nekoliko faza, prema financijskim mogućnostima.

U odboru koji je većinom glasova izabrao Zvona kao najbolje rješenje su osim predsjednika Nakića-Alfirevića bili: predsjednik Gradskog vijeća Zoran Gošek, pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Maja Ištvan Krapinec, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Marijan Špoljar, povjesničar umjetnosti Branko Franceschi, povjesničarka umjetnosti dr. sc. Ivana Mance, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Koprivničko-križevačke županije Kristina Škoda, predsjednik koprivničke Koordinacije udruga proizašlih iz domovinskog rata Ivan Gal te njen tajnik Ivan Peti, predsjednica županijske Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Vesnica Babec te predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Josipa Franjo.

Predsjednice braniteljskih udruga protive se izabranom radu // Foto: Koprivnica.netPredsjednice tri braniteljske udruge tražit će poništenje natječaja

Od 11 članova odbora, tri su se njegove članice žestoko izjasnile protiv predloženog rješenja. Riječ je o predstavnicama roditelja, udovica i djece smrtno stradalih branitelja iz Domovinskog rata, koje će svoje detaljne zamjerke izložiti na konferenciji za novinare 29. studenoga.

– Tražit ćemo poništenje natječaja zbog nekih nepravilnosti, ali i zato što nismo zadovoljni ni jednim od rješenja. Smeta nam što na spomeniku neće biti hrvatskih obilježja, što neće biti vidljivo, osim ako se pročita, da je to spomenik hrvatskim braniteljima – ogorčene su predstavnice udruga Tomec, Franjo i Škoda, koje smatraju da se predugo čekalo na spomenik braniteljima te da stoga žele spomen obilježje dostojno žrtve njihovih najbližih, ali i spomen obilježje za buduće generacije, koje će živjeti svakodnevno sa svojim sugrađanima, ali i u prigodne dane osigurati dostojanstveno odavanje počasti i dužnog sjećanja.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

UZBUNE I SLAVLJA U HRVATSKOJ SAHARI

FOTO/VIDEO Anđela Lenhard Antolin predstavila svoju knjigu priča za najmlađe inspiriranu đurđevačkim posebnostima

Anđela Lenhard Antolin, poznata đurđevačka novinarka u Gradskoj je knjižnici predstavila svoju knjigu priča za djecu "Uzbune i slavlja...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×