21.3 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Burno koprivničko vijeće

Forjan: Proračun vam ima gripu, V. Želježnjak: Proračun je ambiciozan
F

Ne propustite

Proračun za 2016. godinu ima gripu i kašlje, prva apoteka vam je udaljena 100 kilometara, a i maramice su vam pri kraju – opisao je oporbeni Ernest Forjan (HDZ), proračun za 2016. godinu, na današnjem vijeću Grada Koprivnice.

Svoje je riječi opravdao napomenuvši da je proračun od 198 milijuna kuna nerealan, dok se s druge strane ide u rebalans proračuna za ovu godinu s predviđenih 175 milijuna kuna na 160 milijuna kuna.

– Nećemo podržati prodaju plinskog biznisa, od kojega tek imate u planu prihodovati 30 milijuna kuna, a ni nova zaduženja. Imali ste dvije opcije. Odabrati proračun štednje ili proračun razvoja, a vi ste odabrali model svjesnog propadanja – bio je oštar Forjan te istaknuo da u novu godinu ulazimo s dugom od 16 milijuna kuna.

Oporbenjaci proračun smatraju nerealnim // Foto: Matija Gudlin
Oporbenjaci proračun smatraju nerealnim // Foto: Matija Gudlin

Proračun za iduću godinu od 198 milijuna kuna i rebalans ovogodišnjeg proračuna, ipak su prihvaćeni većinom glasova pozicije.

– Znamo što radimo, proračun je ambiciozan, imamo planirane prihode, a ono što građane najviše zanima i što se vidi su budući projekti renoviranja ulica i trgova – rekla je o proračunu gradonačelnica Vesna Želježnjak (SDP) te nabrojila ceste koje će se renovirati, a među kojima su i Peteranska cesta, ulica Mije Šimeka, Krležina, Esterova, cesta Starigrad – Reka, Kolodvorska ulica…

V. Želježnjak je kazala i da grad ima ukupno kreditno zaduženje od 63 milijuna kuna, od čega je za otplatiti ostalo 47, a u 2016. godini će na dospijeće doći 20 milijuna kuna.

Miljenko Flajs (HSS) kazao je da proračun prenapuhan te da su jedina svrha toga nova zaduženja.

– Želite me uvjeriti da je proračun toliki jer ‘kanite’ asfaltirati ceste. Pa to nije nikakav nadstandard, nego standard svakoga grada. Problem je u prihodovnoj strani koja se ne puni, a porezna reforma nas je koštala pet milijuna kuna – kazao je Flajs.

Laburist Darko Tetec odgovorio je da je proračun optimističan.

– Gospodarstvo se pokreće i nitko normalan nije protiv proračuna koji raste – rekao je on.

Da je sve što je iznad prosjeka nadstandard, rekao je dogradonačelnik Mišel Jakšić (SDP), te nabrojio kilometre vodovoda, plinske mreže i pohvalio se da smo jedan od pet pametnih gradova u Hrvatskoj.

– Bez obzira na gubitak zbog porezne reforme, rekli smo da neće biti prireza i nismo ga uveli, nismo povećavali cijenu komunalnih usluga, smanjili smo cijenu vode, a uskoro i smeća, gospodarstvo raste i imamo više otvorenih, nego zatvorenih obrta – zaključio je on te zaključio da dodao da je Koprivnica progresivni grad.

– Ako nađete grad ili županiju koji nemaju kreditno zaduženje, vodim vas na večeru – našalio se Jakšić.

Maja Hleb, šefica Komunalca, objasnila je da se za plinski biznis traži strateški partner te da se u to ulazi zbog dolaska konkurencije i liberalizacije tržišta, što znači da će svako kućanstvo moći birati svog distributera.

Oporbenjaci na čelu sa Stanislavom Biondićem (HDZ) oštro su se usprotivili toj ideji optuživši gradsku vlast da prodaje obiteljsko srebro, koje jedino donosi profit.

Savjetovali su im da je pametnije da rade na konkurentnosti plinskog biznisa.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

u krugu obitelji

FOTO/VIDEO Baka Mica proslavila 90. rođendan: Imam devet praunučadi, kad bi dobila deseto doživjela bih i stotu

Danas mi je najsretniji dan u životu, nemate pojma koliko sam sretna kad vas sve vidim na okupu -...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×