BBoying udruga

FOTO Atraktivnom kombinacijom plesa, kung-fua i gimnastike mladi BBoyevi održavaju na životu gotovo zaboravljeni breakdance

Nakon što su krajem 90-ih i početkom 2000-ih top listama zavladale grupe poput Bomfunk MC's-a i Flying Stepsa mnogi mladići i djevojke oformili su svoje skupine u kojima su izučavali vještine BBoyinga.

14:55h
0
Foto: Matija Gudlin

Krajem 70-ih godina prošlog stoljeća u njujorškim četvrtima Bronxu i Harlemu uz revoluciju hip hopa i rapa nastala je vrsta uličnog plesa popularno nazvanog breakdance.

Atraktivan je to ples koji kombinira korake s kung-fu potezima i gimnastičkim ili atletskim vježbama, a plesači često izvode i improvizirane pokrete.

Breakdance, odnosno B-boying, vrlo brzo prihvaćaju pripadnici supkultura diljem svijeta okupljeni u timove koje nazivaju B-Crews, a sam ples se ubrzo počinje dijeliti u nekoliko podskupina dodavanjem stilova i formi.

Sredinom 2007. godine u Koprivnici je osnovana BBoying udruga koja od prvog dana okuplja entuzijaste i zaljubljenike u BBoying i hip hop. Naziv je dobila po općem nazivu za breakdance, što je ustvari i ispravan naziv za ovu vrstu plesa.

Udruga je trenutno pridružena plesnom studiju Jump Kulturno umjetničkog centra i broji sedam aktivnih članova.

Razgovarali smo s trenerom Lukom Kopričancem, BBoying trenerom koji je u udruzi od 2009. godine, a od 2012. godine trenira mlađe naraštaje.

– Počeo sam još kao osnovnoškolac, te trenutno zbog obaveza na fakultetu i termina treniram samo 2 puta po 2 sata tjedno. Kroz godine sam znao trenirati i češće, a u najaktivnijem razdoblju i do 6 dana tjedno. Naravno, ta vrsta sporta/plesa je fizički vrlo zahtjevna, no uz minimalni trud i redovito treniranje vrlo je lako uhvatiti kondiciju – rekao je Luka.

Pokreti su fizički izrazito zahtjevni // Foto: Matija Gudlin

Nakon što su krajem 90-ih i početkom 2000-ih top listama zavladale grupe poput Bomfunk MC’s-a i Flying Stepsa mnogi mladići i djevojke oformili su svoje skupine u kojima su izučavali vještine BBoyinga.

Glazba na top listama ubrzo se promijenila, a zainteresiranost za ovaj ples iz generacije u generaciju sve je više jenjavala.

– Na svjetskoj razini još uvijek se održavaju mnoga velika natjecanja, a neka od njih i 20 godina za redom. Što se tiče Hrvatske, tu se nažalost osjeti kako današnja djeca sve više vremena provode ispred ekrana, a sve se manje bave sportom. U vrijeme kad sam se najintenzivnije bavio BBoyingom putovao sam gotovo svaki mjesec na neko natjecanje. Danas mogu nabrojati na prste jedne ruke natjecanja koja se u Hrvatskoj dešavaju tijekom godine, a previše natjecanja niti ne ugleda svijetlo dana – objasnio je Luka.

Udruga surađuje s poznatim čakovečkim breakdance klubom Nexus koji je postigao odlične rezultate na Supertalentu.

Foto: Matija Gudlin

Trenutna grupa koju čine najmlađi dečki još uvijek nije sudjelovala na natjecanjima, no iza njih su mnogi nastupi na manifestacijama poput Plesodroma.

– Sa starom ekipom sudjelovao sam na mnogim natjecanjima poput Red Bull BC One-a gdje je član naše grupe ušao u osminu finala te je zahvaljujući tome nastupao na kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Natjecali smo se i na drugim veliki natjecanjima poput Pannonian Challenge, Rip the Floor u Osijeku, Tribute to Floor Killah, Ultimative Flashback Battles i International BBoy Games u Zagrebu – dodao je Luka.

Dobne granice za treniranje nema, a u trenutnoj grupi prevladavaju osnovnoškolci. Trenutno su na ljetnoj pauzi, a s treninzima počinju prvog tjedna školske godine svakog utorka i četvrtka od 19 sati. Svi zainteresirani mogu im se javiti u navedenom terminu.

Ove su godine proslavili desetu godišnjicu, a mi im želimo još mnogo uspjeha i nastupa na natjecanjima.