26.8 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
POČELA NASTAVA NA DALJINU

FOTO Bili smo u školama i vrtićima. Hodnici su pusti, odrađivanje prakse je odgođeno, čisti se od poda do stropa
F

Ne propustite

Vrtići, osnovne i srednje škole te fakulteti od današnjeg su dana, mogli bismo slobodno reći, u karanteni. Odluka o nastavi na daljinu u svim školama donesena je krajem prošlog tjedna, a danas je stupila na snagu u cijeloj Hrvatskoj. Podsjetimo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je na svojim službenim stranicama rasporede prema kojima će održavati nastava na daljinu kroz virtualne učionice i televizijske programe.

Posjetili smo neke od koprivničkih škola i vrtića, te smo saznali kako je, što se tiče gradskog vrtića Tratinčica, otvoren samo centralni objekt. U ovom trenutku tamo je smješteno sedmero djece, no već sutra taj će broj biti manji.

– Kontaktirali smo neke od roditelja te je dogovoreno kako već sutra dvoje od petoro djece neće doći u vrtić jer imaju mogućnost biti zbrinuti kod kuća. I stvarno, ako je ikako moguće, molim roditelje da budu odgovorni i da brinu o svojoj djeci, sebi i drugima – kaže ravnateljica vrtića, Ida Šipek. S druge strane objašnjava nam da iako su vrtići uvijek redovno održavani, kako u centralnom objektu, tako i u drugim objektima, danas se dezinficira sve “od poda do plafona”, od namještaja do svakog komada igračke. Šipek napominje i kako sve što god trebate, uključujući i predbilježbe koje su u tijeku, možete napraviti isključivo telefonskim putem i preko službenog e-maila.

Prazno igralište objekta Loptica // Foto: Sanjin Bojić

Da je u tijeku jedno veliko čišćenje uvjerili smo se kad smo posjetili i objekt Lopticu i sreli osoblje koje je već od ranih jutarnjih sati počelo sve dezinficirati. Bolje spriječiti, nego liječiti, to je definitivno istina.

U objektu Loptica u tijeku je veliko čišćenje, kao i u ostalim objektima vrtića Tratinčica // Foto: Sanjin Bojić

U Obrtničkoj školi Koprivnica zatekli smo ravnatelja Zlatka Martića i nekolicinu nastavnika koji su bili na odlasku iz škole, a ravnatelj nam je pojasnio kako će nastavnici ove škole još sutra i u srijedu boraviti na radnom mjestu od osam do jedanaest sati kako bi kroz online nastavu odrađivali svoj posao. Je li ovo najbolji model nastave, zasad se još ne zna, ono što se zna jest da će se nakon srijede 18. ožujka, kako i sam ravnatelj Obrtničke škole Zlatko Martić kaže, znati hoće li nastavnici srednjih škola i dalje morati dolaziti u školu kako bi odradili online nastavu.

Praksa za učenike koji bi ju trebali odraditi za sada je otkazana, a kada će biti moguće odraditi praktični dio nastave, znat će se s vremenom.

Pusti hodnici Obrtničke škole Koprivnica / Foto: Sanjin Bojić

U Osnovnoj školi Đuro Ester hodnici su također prazni, učenici su kod svojih kuća te nastavu prate preko Trećeg programa HRT-a, a njihovi roditelji su već protekli tjedan, točnije u petak, u školi podigli tablete.

Pusto je i u Osnovnoj školi Đuro Ester // Foto: Sanjin Bojić

Inače, kako smo već pisali, nastava koja se od ponedjeljka u hrvatskim školama održava online našla se u velikim problemima. CARNET je na svojoj Facebook stranici objavio kako traje napad hakera i da u ovom trenutku nastava preko sustava AAI@EduHr nije moguća.

– Ovo je situacija kakvu nikad dosad nismo imali, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Od drugog svjetskog rata nije bilo ovakvog globalnog događaja. Sustav je distribuiran na različite kanale komunikacije i svjesni smo da će doći do padanja sistema, ali sve će se rješavati u hodu – rekla je ministrica Divjak još prošli tjedan.

Foto: Sanjin Bojić

U svakom slučaju postavlja se ovih dana jedno od mnogih pitanja, a ono otprilike glasi, ‘što je sa učenicima koji nakon odslušane online nastave kreću u pohode po kafićima ili bilo gdje drugdje’. Ima li smisla ova Vladina odluka, ako će biti onih, koji će izuzev ne odlaska u školu, sve drugo raditi kao da je sve oko nas u najboljem mogućem redu?

Na to pitanje neka si svatko ponaosob odgovori, jer na kraju svih krajeva koliko smo svi u ovome zajedno, toliko smo svi u ovoj trenutnoj situaciji sami, a svatko treba prvo krenuti od sebe i pitati se ‘što da ja napravim da se koronavirus kojeg nema na području naše županije u njoj niti ne pojavi’.

Za kraj vam dajemo neke od uputa za djecu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole

– dijete ispred ekrana, uz prisutnost starije osobe, prati nastavu koju uživo održavaju izabrane zagrebačke učiteljice
– raspored nastave, koji je isti za svu djecu, objavljivat će se na stranicama Ministarstva obrazovanja i škola
– učiteljica predaje po redovitom programu, djeca trebaju imati udžbenike, a koristit će i digitalni obrazovni sadržaj
– sat neće trajati 45 minuta, već onoliko koliko treba za određenu lekciju
– nakon obrađene lekcije slijede pauze za vrijeme kojih će biti emitirane vježbe (oblik nastave tjelesne kulture) kako bi djeca mogla vježbati uz televizor; pjesmice (oblik glazbene kulture) itd.
– o predavanim lekcijama djeca komuniciraju sa svojim razrednim učiteljem putem e-maila, a mogu se javljati i učiteljicama s HRT-a
– učenici će dobivati i kraće zadaće, čak i manje testove, ali bez ocjena
– ako djeca nisu u realnom vremenu pratila nastavu, mogu snimke pogledati na YouTubeu, HRT-ovim platformama itd.

S druge strane, evo i nekih od uputa za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole te srednje škole

– nastava se provodi online, učenici koriste tablete i računala od kuće
– za svaki dan se definira raspored te pripremaju sadržaji za online nastavu za osnovni paket predmeta
– raspored i smjene odredit će Ministarstvo i objaviti na svojim stranicama najkasnije u nedjelju
– sadržaji će uključivati videosnimku predavanja i dodatne radne materijale
– učenik se putem linka na web stranici svoje škole ulogira šifrom za e-dnevnik te pristupa grupi svojeg razreda, tzv. virtualnoj učionici; razrednik ga prihvaća te mu daje pismene upute
– na početku sata, npr. biologije, učeniku se prikazuje opća videosnimka koja je ista za sve učenike tog predmeta i uzrasta u Hrvatskoj, a može trajati 15 minuta
– učenik o viđenom nastavnom sadržaju dalje komunicira sa svojim predmetnim nastavnikom. Ovisno o platformi koju koristi škola, komunikacija može biti vizualna, no u većini škola bit će tekstualna, poput chata
– nazočnost učenika na nastavi prati se kroz njihove aktivnosti u virtualnom razredu
– preporučuje se da učenici imaju domaće zadaće
– ako nisu sudjelovali u realnom vremenu na nastavi, učenici mogu i naknadno u virtualnoj učionici pogledati materijale i saznati zadaću
– predmetni nastavnici čiji predmeti nisu pokriveni osnovnim paketom mogu organizirati nastavu u 5., odnosno 6. satu u danu
– Sportska televizija emitirat će nastavne sadržaje za predmetnu nastavu u razdoblju od 8 do 14 sati

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024.

KAMPANJA PRI KRAJU Pogledajte što od izbora očekuju kandidati iz Podravine i Prigorja

Danas je zadnji dan izborne kampanje, sutra je već izborna šutnja. Kandidati rezimiraju učinjeno te pozivaju birače da izađu...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×