Na Kataleni, u predjelu Ludbreških Vinograda koje ide u red većih prigradskih naselja Ludbrega, u idiličnom miru vinogorja okruženom ljepotom prirode, pjevom ptica, posebice jastreba i divljih goluba te zdravim zrakom, smjestio se gater, odnosno ograđen prostor, veličine oko 10000 metara kvadratnih.

Sagradio ga je na svome imanju prije 15-ak godina Ivan Lončarić, bivši gradonačelnik Ludbrega. Danas Ivan uživa u umirovljeničkim danima, u poslovima iz pravog zadovoljstva na obiteljskom „gruntu“. Bavi se vinogradarstvom, uzgojem jelena, te je član Gradskog vijeća.

– Kako sam često putovao po Sloveniji, Austriji i Njemačkoj vidio sam, u jednom mjestu u Austriji, ograđen veliki zvjerinjak, odnosno gater u kojem živi pitomo krdo jelena lopatara, a djeca su ih hranila kukuruzom. Došla mi je ideja da i ja imam jelene, prvenstveno zato jer je na mom imanju brijeg i imam gorice. Kupio sam tada, 2005. godine, u Radoboju dva mala jelena rogeka tzv. špicara i tri košute i tako je sve počelo – priča nam Ivan.

Trenutno u gateru obitava 17 jelenske divljači iz obitelji lopatara i košuta, a krdo je dobilo i nove prinove. Ograđen je tako da su zaštićeni od opasnosti, primjerice pasa lutalica.

– Imaju zadatak čistiti brijeg od trave i drača, ali su dobri i za paprikaš. Jedu kukuruz, ječmen i dobiju voće, šefeke i jabuke. Često ih posjećuju djeca, bila su nedavno iz vrtića Iskrica – kaže.

Brigu koju im Ivan poklanja, ova divljač vraća mu dvostruko. Zadovoljstvo kojim otvara i zatvara vrata imanja i rukama pruža kukuruz i jabuke, zahvalnim životinjama govori umjesto njega. Kada čuju Ivana, sami se dižu i prilaze na kukuruz. Blagost im se zrcali u očima, a snaga u rogovima. Jedno s drugim izaziva divljenje.

– Ne možete ih prevariti, pridobiti na hranu ili na neke trikove. Oni osjete jeste li raspoloženi ili ne – pojašnjava.

Iza Ivana Lončarića je bogata karijera javnoga djelovanja. U više navrata bio je gradski vijećnik pa zamjenik gradonačelnika za infrastrukturu. Od 2007. do 2009. bio je i gradonačelnik Ludbrega.

– Iza mene stoje rezultati. Ponosan sam što su se u vrijeme kad sam vodio Vijeće mjesnog odbora izgradili deseci kilometara asfalta, plinske, vodovodne mreže u Vinogradima Ludbreškim. Vjerujem da sam i kao gradonačelnik dao snažan pečat. Nastojao sam razmišljati „ludbreški“, odnosno za dobrobit građana Ludbrega, iako je moje opredjeljenje socijaldemokratsko – kazuje on.

Danas mu je pak želja sačuvati djedovinu, a što se tiče javnog života kaže da nije političar, nego praktičar.

– Dobro je upaliti svjetlo da svijetli tebi, ali i drugima. Zato ne volim da me se naziva političarem jer sam tužan kad vidim koliko je patnji hrvatskom rodu bilo nanijeto kroz desetljeća i stoljeća, a sada po jako puno kriterija zaostajemo za okruženjem. Uvijek može bolje i to mi je poticaj da radim i nadalje na stvaranju boljih uvjeta života i rada na području našeg grada – kaže bivši gradonačelnik.

A druženje s jelenima i košutama je neponovljivo iskustvo. Netaknuta priroda, mir, ali i sam dolazak u blizinu gatera i iskustvo da se približite jelenima i košutama i hranite ih iz ruke, doznate nešto više o toj jelenjoj zajednici, divite se njihovoj ljepoti, mogla bi postati nova ludbreška atrakcija.

 

čitam...