vruće teme

FOTO Burna sjednica Gradskog vijeća, iskre frcale na sve strane

16:56h
0
Mišel Jakšić i Vesna Želježnjak // Foto: Matija Gudlin
Mišel Jakšić i Vesna Želježnjak // Foto: Matija Gudlin

Povučena odluka o povećanju plaća koprivničke gradonačelnice Vesne Želježnjak i njenih zamjenika te reorganizacija koprivničke Gradske uprave bile su glavne teme sjednice koprivničkog Gradskog vijeća.

Iako je s dnevnog reda sjednice koprivničkog Gradskog vijeća skinuta odluka o povećanju plaća Vesne Želježnjak (SDP), koprivničke gradonačelnice, i Mišela Jakšića (SDP) i Melite Samoborec (HNS), njenih zamjenika, ova vruća tema provlačila se danas, u ponedjeljak, kroz cijelu sjednicu.


Naime, i prije početka same sjednice i izglasavanja dnevnog reda, Ernest Forjan (HDZ) obrušio se na gradsku vlast.

– Prije nekoliko dana dobili smo jednu verziju dnevnog reda, a potom drugu. Tražim obrazloženje zašto je prvotna odluka o povećanju plaća povučena. Praksa je postala da brljavite s dnevnim redom jer je gotovo trećina točaka maknuta – rekao je Forjan.

Zoran Gošek (SDP), predsjednik Gradskog vijeća, odgovorio je da tu nije ništa sporno, jer gradonačelnica kao predlagateljica ima legitimno pravo povući svoj prijedlog.

– Ispričavam se što smo svojom nepažnjom uznemirili koprivničku javnost. Sve računice nisu bile gotove na vrijeme pa smo malo kasnili. Uz to stručne službe ne mogu biti 24 sata na raspolaganju i došlo je do uznemiravanja građanki i građana koji to nisu zaslužili. Odgovorno tvrdim da nam nije namjera niti ćemo si u ovom mandatu povisiti plaće – kazao je Jakšić.

Dodao je kako bilo dobro potaknuti jednu veliku i široku raspravu na nacionalnoj razini da se utvrdi kolike su plaće u svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave, kolike plaće imaju gradonačelnici, njihovi zamjenici, župani i zamjenici župana te koje su njihove stručne spreme.

– Trebamo dati novoj Vladi apsolutnu podršku da se konačno na nivou cijele Hrvatske naprave određena mjerila i da se znaju fiskalni kapaciteti i veličina određenih gradova i županija i da se unificiraju plaće lokalnih i regionalnih dužnosnika. To je jedan dobar nadstranački projekt kojeg bi svi trebali podržati – objasnio je Jakšić.

S druge strane, Ivica Suvalj (HRAST), zaključio je kako je zamjenik Jakšić nezadovoljan svojom plaćom jer je, kako kaže, u nekoliko navrata naglasio da je njegova plaća manja od pročelničke, što daje naslutiti da ju želi povećati. Dodao je kako u cijeloj ovoj priči nije problem plaća već principa.

– Primjerice, ako se s jedne strane skida ljudima koji su pod gradskim proračunom kao što je to slučaj u vrtićima, kako se onda ovo može dogoditi. Siguran sam da ste mislili ako odluka prođe prođe, ako ne, ispričat ćemo se. Takve stvari ne smiju se događati slučajno, vama se to ne smije događati slučajno – zaključio je Suvalj.

Žustra rasprava povela se i oko izglasavanja odluke o reorganizaciji Gradske uprave. V. Želježnjak istaknula je kako bi se ovime dosadašnjih šest upravnih odjela smanjilo na četiri, čime bi se postigla “efikasnost i kvaliteta rada gradske uprave”.

Međutim, oporba je prozvala gradsku vlast zbog toga što se takva odluka donosi potkraj njihovog mandata, ali i zbog toga što nisu obrazložili i naveli konkretne uštede i bolju učinkovitost, kao ni imena novih pročelnika.

– Bavite se kadroviranjem. Zanima me želite li kroz ove izmjene nekoga kazniti ili nagraditi – upitao je Forjan.

Međutim, Jakšić tvrdi kako su analize napravljene unutar Gradske uprave, a imena pročelnica znat će se tek završetkom javnih natječaja.

– Naša procjena je da ćemo ovime biti još bolji, još brži i još više na usluzi našim građanima. Nitko nije kažnjen i nitko nije dobio otkaz -zaključio je Jakšić.

Naposljetku, odluka o reorganizaciji Gradske uprave prihvaćena je s 13 glasova za i sedam protiv.

 

čitam...