VEČERAS NASTUPA GRDOVIĆ

FOTO Cijeli Ludbreg zamirisao od nikad veće izložbe raznovrsnog cvijeća

18:00h
0
Flora Centrum Mundi Sajam cvijeća Ludbreg 2016 // foto: čitatelj
Cvjetnu rapsodiju posjetili su brojni građani // Foto: čitatelj

Danas smo posebno ponosni na naše cvjećare koji godinama putuju, promoviraju i rade i žive od cvijeća, ali i žive za cvijeće – rekao je gradonačelnik Bilić

Jubilarna, 20. Izložba i sajam cvijeća Flora Centrum Mundi 2016. otvorena je jučer u Ludbregu, Centru svijeta.

Program otvorenja započeo je promenadnim koncertom Puhačkog orkestra grada Ludbrega, a izlagače i posjetitelje pozdravili su gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, predsjednica udruge cvjećara Nataša Petrin i Alen Kišić te zamjenik župana Varaždinske županije koji je i otvorio manifestaciju.

– Rado bih da sam danas u Ludbregu imao prilike pozdraviti i nekoga iz Ministarstva poljoprivrede no “zaboravili” su doći. Nadam se da je to slučajno, a ne dio programske reforme i politike Ministarstva poljoprivrede prema cvjećarima i cvjećarstvu. Danas nas je ovdje sve povezala jubilarna izložba cvijeća. Brojka 20 govori puno o samoj tradiciji sajmovanja, ali govori puno i o ljudima koji su organizirali ovaj sajam, počeli skromno da bi došli

Flora Centrum Mundi Sajam cvijeća Ludbreg 2016 // foto: čitatelj
Nikada veća cvjetna izložba // Foto: čitatelj

do ove brojke i sajma koji je jedan od najvećih takve vrste na području Hrvatske. Isto tako govori puno o cijelom našem kraju koji je u cvijeću prepoznao ne samo ljepotu nego i mogućnost bavljenja gospodarskom djelatnošću. Zbog toga smo danas posebno ponosni na naše cvjećare koji godinama putuju, promoviraju i rade i žive od cvijeća, ali i žive za cvijeće. To je i razlog zašto su tako dugo i opstali. Ovogodišnja je izložba možda i najveća dosad – rekao je gradonačelnik Bilić.

Posjetitelje je pozvao da razgledaju sajamski prostor koji je proširen i na prostor parka dvorca Batthyany te atrij dvorca.

Nataša Petrin, predsjednica Udruge cvjećara, ludbreški je kraj nazvala jednim od najpoznatijih u regiji upravo po cvjećarskoj proizvodnji.

– Iskoristila bih ovu priliku da zahvalim svima koji su nam omogućili da dođemo do 20. izložbe i sajma cvijeća, ali i isto toliko godina djelovanja naše udruge. Uzgojem cvijeća u ludbreškom kraju počelo se baviti tek nekoliko gospodarstava davnih 80-tih godina, ali s vremenom ta djelatnost postaje sve zastupljenija pa se danas možemo ponositi što je ovaj kraj jedan od najpoznatijih po cvjećarskoj proizvodnji. – kazala je Nataša Petrin.
Jubilarnu izložbu otvorio je Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije.

– Sjećam se prvog sajma cvijeća, bio sam tada maturant, a na sajmu svega tri štanda. Nitko sigurno tada nije mogao vjerovati da će ovaj ludbreški trg jednog dana biti premalen za sve

Flora Centrum Mundi Sajam cvijeća Ludbreg 2016 // foto: čitatelj
Miris cvijeća širi se gradom // Foto: čitatelj

izlagače. To samo pokazuje koliko je cvjećarstvo bitno za ludbreški kraj. Kao što je za cijeli svijet Nizozemska pojam koji se vezuje uz cvjećarstvo tako je Ludbreg pojam cvjećarstva u Varaždinskoj županiji. Ovdje ljudi imaju jednu jako prekrasnu tradiciju, vrijedno rade ali isto tako preko toga naši mali OPG-ovi zapošljavaju i postali su respektabilna gospodarska grana. – zaključio je Alen Kišić.

Sajam cvijeća održava se do nedjelje, 8. svibnja. U prigodi održavanja jubilarne izložbe tiskana je i posebna kuverta s logom ovogodišnje manifestacije.

Dodajmo kako večeras, 7. svibnja u sklopu sajma cvijeća na Trgu Svetog Trojstva u Ludbregu nastupa Mladen Grdović, s početkom u 21 sat.

čitam...