Obilježavanje njihovog tjedna

FOTO Članovi Crvenog križa družili se u Rasinji i odali počast Lily Inkey

Razgovaralo se o inicijativi da se označi i uredi nadgrobni spomenik barunice Lily Inkey u budućem razdoblju.

08:36h
0
Foto: Crveni križ

Povodom Tjedna Crvenog križa jučer su zaposlenici GDCK Koprivnica posjetili Općinsko društvo Crvenog križa Rasinja i nadgrobni spomenik barunice Lily Inkey, koji je smješten u perivoju crkve Sv. Križa u Rasinji.

– Barunica Ludmila Inkey, majka od Lily, osnivačica je i začetnica Crvenog križa Koprivnica koja je u vrijeme prvog Svjetskog rata vrlo aktivno radila za Crveni križ, a uz nju humanitarno pomagala barunica Lily. Zajedničkim polaganjem spomen vijenca i lampiona ravnateljica GDCK Koprivnica Adela Sočev i načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman odali su počast barunicama Ludmili i Lily Inkey, za njihovu humanost – kažu iz Crvenog križa.

Pri odavanju počasti sudjelovali su i Višnjica Sesvečan, predsjednica Općinskog društva Crvenog križa Rasinja, Marina Kovaček, voditeljica pomlatka OŠ Legrad uz pratnju nekoliko članova Općinskog društva Crvenog križa Rasinja.

Također, zaposlenici GDCK Koprivnica posjetili su i prostorije Općinskog društva Crvenog križa Rasinja, koje članovi koriste za humanitarne aktivnosti, koje obuhvaćaju podjelu rabljene odjeće i obuće te održavanje zajedničkih sastanaka i Skupština Općinskog društva Crvenog križa Rasinja.

Uz barunicu Lily veže se legenda o njezinoj zabranjenoj ljubavi prema seljaku Matku koji ju je osvojio dobrotom i ljepotom. Svake su se noći tajno sastajali i on je Lily često nosio ciklame, njezinog omiljenog cvijeća. Ovom prigodom predsjednica i članovi Općinskog društva Crvenog križa Rasinja stavile na nadgrobni spomenik teglu ljubičastih ciklama. Razgovaralo se o inicijativi da se označi i uredi nadgrobni spomenik barunice Lily Inkey u budućem razdoblju.

Loading...