6.5 C
Koprivnica
Subota, 2. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Potpisan ugovor o katastarskoj izmjeni

FOTO Damir Šantek: U Đelekovcu, Gornjoj Rijeci i Legradu mještani će konačno postati pravi vlasnici zemljišta, a ne bake i djedovi
F

U odnosu na prikazano u dosadašnjim katastarskim planovima, broj upisanih zgrada se utrostručuje, a broj parcela se triput smanjuje jer male rascjepkane parcele više ne postoje i to su, također, benefiti ove izmjere, informirala nas je Jelena Unger.

Ne propustite

Koprivničko-križevačka županija danas je bila domaćin potpisivanja Ugovora za obavljanje geodetsko katastarskih usluga u svrhu izrade katastra nekretnina na području općina Legrad, Gornja Rijeka i Đelekovec, a za katastarske općine Kutnjak, Gornja Rijeka i Đelekovec.

U tim općinama županije obavit će se izmjera 4412 hektara zemljišta čime će se obuhvatiti 21080 katastarskih čestica. Ukupni obuhvat tog posla, kako je župan Darko Koren rekao, bit će vrijednosti 15,8 milijuna kuna od čega Županija sufinancira 15 posto ili 2,4 milijuna kuna u četiri godine, a svojim udjelom sudjeluju i jedinice lokalne samouprave te Državna geodetska uprava. Realizacijom navedenih ugovora doprinijet će se sređivanju stanja u prostoru, efikasnijem prostornom planiranju, investicijskom ulaganju i pravnoj sigurnosti vlasništva nad nekretninama, što je od velike važnosti i za poduzetnike i za građane.

Katastarskim izmjerama pokušava se učiniti iskorak u sređivanju evidencije katastra i zemljišnih knjiga te stvoriti preduvjete za održivo planiranje prostora.

Damir Šantek, ravnatelj Državne geodetske uprave objasnio je benefite katastarske izmjere.

Damir Šantek objasnio je višestruke benefite izmjere // Foto: Matija Gudlin

– Ukoliko krenete rješavati jednu katastarsku česticu s jednim ili dva objekta, vi po današnjim propisima morate odabrati geodetsku tvrtku koja je ovlaštena to raditi, a čija ponuda može iznositi pet do 10 tisuća kuna. Ove sad katastarske izmjere došle su do cijene oko 1500 kuna za ovaj dio Hrvatske, jer se u komadu rješava mnogo katastarskih čestica – dao je objašnjenje ravnatelj.

Rekao je kako će ovdašnji stanovnici dobiti rješeno imovinsko-pravno stanje te će napokon biti upisani pravni vlasnici, a ne pokojni bake i djedovi.

Napokon, i JLS-i će imati evidentirane sve svoje nekretnine te sa čime raspolažu, gdje mogu graditi poslovne zone, a gdje je poljoprivredno zemljište.

Jelena Unger, pročelnica područnog ureda za katastar ispričala je što se može očekivati analizom nakon katastarske izmjere.

Jelena Unger, pročelnica Područnog ureda za katastar // Foto: Matija Gudlin

– U odnosu na prikazano u dosadašnjim katastarskim planovima, broj upisanih zgrada se utrostručuje, a broj parcela se triput smanjuje jer male rascjepkane parcele više ne postoje i to su, također, benefiti ove izmjere – informirala nas je J. Unger te dodala da napokon kreće prva izmjera na križevačkom području.

Darko Koren izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost na novom iskoraku u segmentu izmjera županijskih općina što je preduvjet za napredak i rast.

– Vjerujem da će posao biti obavljen na vrijeme, a ima tu još nekih ideja o kojima možemo razgovarati. Naime, nakon izmjera slijede izlaganja i mukotrpni postupak te bi bilo dobro da, temeljeno na primjerima u praksi gdje provoditelji izmjera kao verzirani i kapacitirani za to, obave i taj dio postupka kako bi se posao završio u cjelosti – ponadao se Koren pokretanju inicijative zakonske prilagodbe.

Šantek je županovu inicijativu i ozbiljnost ocijenio pohvalnima te po pitanju postupka izlaganja i stavljanja izmjera u primjenu, najavio izmjenu zakonskih rješenja do kraja godine.

Ivan Sabolić istaknuo je važnost Kutnjaka zbog geotermalnog projekta // Foto: Matija Gudlin

Načelnik Legrada Ivan Sabolić, govorio je iz pozicije općine koja iza sebe već ima iskustvo u izmjeri.

– Tu su se pokazali vrlo veliki benefiti, prvenstveno novčani. Građani koji sad imaju riješene imovinsko-pravne odnose na svom zemljištu sigurno su lakše legalizirali svoje objekte ili pak prodali. Sad su preostale tri katastarske općine, u kojima su mještani ostali svojevrsni građani drugog reda jer su imali veće troškove kod legalizacije i ostaloga. Htjeli smo uložiti sredstva i u njih kako bi se riješila njihova zemljišta i kako bi povratili svoju jednakopravnu poziciju s ostalima – pojasnio je Sabolić i istaknuo katastarsku općinu Kutnjak kao važnu zbog geotermalnog projekta.

Osim navedenih, potpisivanju ugovora nazočili su načelnici općina Gornja Rijeka Darko Fištrović i Đelekovec Štefica Sirutka, pročelnici Marijan Štimac i Marko Jembrek te uime izvođača radova Geoprojekta Ivo Vojnović, Cadcoma Vedran Car i Zavoda za Fotogrametriju Damir Pahić, i drugi.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Propisno je kažnjen

Drama u podravskom kafiću, Mladen ušetao i poručio vlasnici: “Ja sam ubica, raznijet ću vas bombom!”

"Doći ću s bombom koja će vas raznijeti. Ja sam bio u zatvoru, ja sam ubica!", poručio je  54-godišnji...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×