Želim, stvaram, oblikujem

FOTO David Polančec iz Drnja najuspješniji u županiji na velikom likovnom natječaju

Preduvjet za uspješan linorez je izrada skice koja se uz pomoć indigo papira prenosi na linoleum pa se nožićima izrađuje matrica.

10:08h
0

Na velikom likovnom natječaju Profil Klett Želim, stvaram, oblikujem u kategoriji Dizajniram plakat Stablo mog zavičaja David Polančec, učenik 7. c razreda Osnovne škole Frana Koncelaka Drnje, osvojio je 3. nagradu.

– David je izrazito likovno nadaren učenik 7. razreda naše škole. Sama darovitost najčešće nije dovoljna za ostvarenje potencijala. Ona je tek preduvjet, temelj. Uz prirodni dar potrebna je ljubav, marljivost, predanost da dar bude oživotvoren. Srećom, David ima likovno nadarene starije članove obitelji te odrasta u poticajnom okruženju, a jednake je sreće u svojoj školi jer njegov učitelj likovne kulture Mario Dimić osvjedočeno posebnu pažnju i vrijeme posvećuje upravo darovitim učenicima. U takvim okolnostima za očekivati je da će David još puno napredovati – rekao je ravnatelj škole Ivan Pikivača.

Linorez je grafička tehnika visokog tiska. Preduvjet za uspješan linorez je izrada skice koja se uz pomoć indigo papira prenosi na linoleum pa se nožićima izrađuje matrica. Površine koje želimo da na otisku budu bijele s nožićima čupamo te stvaramo udubinu. Na matricu se nanosi boja i površina koja je ostala netaknuta na otisku preslikava crtež ili nastaje linorez. Svaki otisnuti linorez je umnoženi original.

Davidov linorez je jedini nagrađeni rad učenika iz Koprivničko-križevačke županije.

čitam...
Loading...