13.2 C
Koprivnica
Četvrtak, 18. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Vinarija Stručić

FOTO Degoržiran prvi pjenušac ludbreškog vinogorja, Tomislav Stručić: Bio je to velik izazov i kruna našeg rada
F

Degoržiranje je završna faza u procesu proizvodnje pjenušca u kojoj se izbacuje talog kvasca. Radi se o klasičnoj metodi, u kojoj do drugog vrenja dolazi u boci zatvorenoj krunskim čepom.

Ne propustite

U ludbreškoj vinariji Stručić degoržiran je prvi pjenušac ove vinarije i prvi pjenušac ludbreškog vinogorja.

– To je bio velik izazov za nas te kruna vinarije i dosadašnjeg rada. Svaki vinar želi, nakon vrhunskih vina, proizvoditi i pjenušac, tome svi težimo – kaže vinar Tomislav Stručić.

Pjenušac Stručić je rađen klasičnom metodom, od sorte chardonnay berbe 2014. godine i pomoću prirodnih kvasaca. Za degoržiranje su angažirali Ivanu Puhelek Purek i Krunu Antolkovića iz tvrtke Eno concept, koji među prvima u Hrvatskoj imaju opremu i mobilni servis te degoržiraju pjenušce vinarima diljem zemlje.

Degoržiranje je završna faza u procesu proizvodnje pjenušca u kojoj se izbacuje talog kvasca. Radi se o klasičnoj metodi, u kojoj do drugog vrenja dolazi u boci zatvorenoj krunskim čepom. Dok pjenušac sazrijeva, butelje se stavljaju u stalak, pupitres, u kojem se tijekom nekoliko mjeseci svakodnevno lagano okreću kako bi se na kraju talog od kvasca skupio u grliću boce. Degoržacija je postupak u kojem se grlo boce zamrzne i potom se pod pritiskom talog izbacuje van. Ako je potrebno, nakon toga se butelja nadopunjuje pjenušcem iz iste serije, a ako vinar želi, dodaje se i ekspedicijski liker koji dodatno oblikuje okus pjenušca, a potom se butelja zatvara plutenim čepom i zaštitnom mrežicom.

Degoržacija // Foto: Silvija Munda

– Pjenušac Stručić je odležao dvije godine. U njega nismo dodavali ekspedicijski liker, možemo reći da je kompleksan, a konačne aromatske karakteristike će dobiti kroz jedan do tri mjeseca odležavanja – objasnila je Ivana Puhelek Purek.

Pjenušac planiraju plasirati na zagrebačkom tržištu, a moći će ga se kupiti i kod njih u vinariji. Inače, Tomislav i Sanja Stručić druga su generacija vinara, a oni se ovim obiteljskim biznisom bave desetak godina.

– Zadnje dvije tri godine ozbiljnije se bavimo ovim poslom i sve više težimo kvaliteti naših vina. Obrađujemo tri hektara vinograda, u kojima imamo graševinu, chardonnay, sauvignon i rajnski rizling, a proizvodimo 25 000 boca godišnje – otkriva Stručić.

Njihov entuzijazam i zaljubljenost u vinarstvo iznimno su zarazni, a osim vina imaju i nekoliko odličnih voćnih likera. Pogled na njihove vinograde iz vinarije u svako je doba godine čista idila pa je tako zanimljiva i novost da su pri kraju s projektima u sklopu Vinske omotnice i da će uskoro imati i smještajne kapacitete – kreću s izgradnjom pet soba, ali i novog podruma i kušaone.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dan poslije

Milanovićev nesuđeni ministar Mršić udijelio packe SDP-u i Možemo: Da ste išli zajedno imali bi apsolutnu većinu!

MOST je osvojio mandat više od Možemo, a Možemo je opet dobilo 23.000 glasova više! I to je dio...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×