- Oglas -

Dino Gaščić kuhar je iz Novog Virja, mjesta pokraj Đurđevca. Danas broji 27 godina, te radi u Falkensteiner Hotel & Residences u Punta Skali, u tom vrhunskom odmaralištu koje posjećuju mnoge poznate osobe poput Luke Modrića, Šime Vrsaljka, Matea Kovačića, Lothara Matthäusa, Dejana Lovrena, skijaša Christofa Innerhofera, Sonje Kovač i raznih drugih.

Kao i mnogi mladi ljudi, Dino se borio s kilogramima. Oduvijek je bio nešto jači momak, te je u društvu uvijek bio najjači i kad je trebalo pojesti i popiti, a i kad se trebalo potući, pogotovo sa svojih 183 centimetra visine. Trebali ste dva puta promisliti jeste li za okršaj s njim.

Prijatelji i poznanici znaju ga pod nadimkom Gaćo, a posljednjih godina velik dio godine radi na moru u restoranu. Hladniji dio godine provodi u svom Novom Virju u društvu obitelji i prijatelja.

- Oglas -

– Još prošle godine zacrtao sam si da ću ići na dijetu, da ću probati smršaviti pa sam si tom prilikom kupio sobni bicikl. Prošla je Nova godina, a znao sam da je bratova krizma u petom mjesecu. Plan je bio proslaviti bratov dan te ozbiljno prionuti dijeti. Tako je i bilo – otkriva Dino.

Nakon bratove krizme, vaga je pokazala 190 kilograma. Prekretnica.

Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva
Dino (treći s desne strane) s kolegama // Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva

Danas gotovo da ne prođe dan, a da negdje ne vidite ponudu za čudnesnu dijetu koja još čudesnije topi kilograme u ekstremno kratkom vremenskom periodu. Ako nazovete odmah… Dino je znao da su to većinom nebuloze i da je prehrana najvažnija kada želite smršaviti. Puno je čitao po internetu, skupljao iskustva, kontaktirao razne ljude koji su ga bolje uputili i pomogli mu na teškom putu.

Izbacio sam kruh, tjesteninu, rafinirani šećer, slatkiše, sve slatko kao što su sokovi i kaloričnu hranu, sve što je pripremano na masti ili u fritezi. Ako smo kuhali kelj, varivo ili slično, ja sam si uvijek odgrabio prije stavljanja zaprške tako da nema brašna uopće. Što se tiče vježbe, vozio sam sobni bicikl 15 minuta, pa sam napravio čučnjeve, sklekove, marince i slične vježbe, a zatim se ponovno vratio na bicikl – govori Dino.

S dijetom i vježbom krenuo je početkom svibnja i na vagu nije stao do kraja srpnja, gotovo dva mjeseca. Prvo vaganje nakon dijete pokazalo je nevjerojatnih 40 kilograma manje.

Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva
Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva

– Na početku je bilo jako teško, borio sam se s glađu. Kad je došao red na večeru s ekipom, svi jedu, a ja gledam, gladan ko vuk u stadu ovaca. Nije mi bilo druge nego da ustanem i odem u sobu spavati. No kad su prošla dva tjedna, više me ni to nije smetalo. Došao jesam u napast da pojedem, ali da sam pokleknuo – nisam. Najbitnija je volja na početku kada je najteže – govori nam.

Velik dio nogometne karijere proveo je u Ferdinandovcu, a sjajno su mu išle obrane penala. U maniri najboljih ‘čitao’ je penale i skidao ih i tako pomagao svojoj momčadi. Seniorske godine proveo je u svom Graničaru iz Novog Virja, no posao ga je odveo drugim putem.

Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva
Strah i trepet za protivničke napadače // Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva

– Da paziš na prehranu i da svaki dan odeš jedan sat u šetnju, to je dovoljno. Svaka dva tjedna pojedem nešto za dušu. Nisam pobornik vaganja hrane u gram. Puno jedem salate, a prije svakog obroka popijem pola litre vode naiskap. Ako me hvata glad, popijem vode i pojedem jabuku. Kad idem jesti uvijek uzmem manji tanjur, pa ako sam još gladan, uzmem si još – kazuje nekadašnji nogometni vratar.

Danas Dino broji 134 kilograma. U nepunih pet mjeseci skinuo je gotovo nevjerojatnih 56 kilograma. To je 11 kilograma mjesečno. Impresivno.

– Velik dio toga je voda koja se nakupila u meni. Pijem i čaj od đumbira za detoksikaciju koji mi ništa ne valja, no nekako ga popijem hladnog. Ubacim i zeleni čaj, malo limuna i malo meda. Želja mi je doći do 115 kilograma, ali ne pod svaku cijenu i što brže. Cilj mi je zadržati ovu kilažu pa ju održavati, a kasnije krenuti do 120. Ne želim da tijelo doživi preveliki šok – otkriva.

Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva
Zajednička slika s kapetanom Hrvatske Lukom Modrićem // Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva

Kod osoba s viškom kilaže zdravlje zna nerijetko biti problem, no to kod Dine nije srećom nije tako. Doktorica mu je jednom prilikom mjerila tlak koji je bio 130/80, pa ga je pitala je li dobro jer mu je tlak iznenađujuće dobar za osobu ‘njegovog kalibra’. Ipak, kad dođe doma mora obaviti sve preglede kako su mu i savjetovali razni iskusniji.

– Dosta mi je bilo, nisam više htio biti tako pretio. Teško je kupiti odjeću, znala su me boljeti noge i leđa nakon što bi se primio posla poslije godišnjeg odmora – govori Dino te otkriva kako je nosio XXXXXL veličine, a danas nosi XXL.

Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva
Sad i nekad // Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva

Prva vidna promjena kada govorimo o skidanju kilograma kod Dine dogodila se na remenu.

– Inače sam nosio remen na prvoj rupi, a kako smo radili, hlače su mi malo po malo ispadale pa sam skraćivao remen. Originalno je remen imao pet rupa, a ja sam izbušio još dodatnih osam rupa. Kad ni to nije bilo dovoljno, morao sam kupiti nove hlače i novi remen. Sve mi je veliko. U moju staru jaknu sada mogu stati dvojica – rekao je.

Kada treba izdvojiti najveći porok, ne može se odlučiti. Voli popiti pivu s društvom, a voli i pojesti. Smatra da mu je najveći problem bio što je volio puno pojesti navečer. Danas navečer pojede najviše dvije jabuke ili popije proteinski shake.

Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva
Remen o kojem se priča // Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva

– Sada mogu i manje pojesti, a i znam kad mi je dosta. Nekad bi mi ostalo u tanjuru pa sam i to pojeo jer su oči bile velike, a danas ne. Trebaš znati da ti je dovoljno i stati, potreban je karakter – priča Gaćo.

Kolege na poslu Dinu zezaju kako se mogao prijaviti na Život na vagi i lagano staviti veliku svotu novca u džep, jer vide kakvu snagu volje i karakter Dino pokazuje, te koliko je kilograma smršavio. Svu staru odjeću poslao je doma jer od nje koristi nema, morao je kupiti novu.

Otkad je počeo skidati kile, Dinu još nitko od obitelji i prijatelja nije vidio u novom, poboljšanom izdanju. Iako na društvenim mrežama objavljuje slike gdje je vidno tanji, pravo iznenađenje sprema se cijeloj obitelji, ali i prijateljima. Nikad nije kasno za prave odluke i prave poteze, a Dino Gaščić pravi je primjer da se sve može kad se čovjek zainati.

Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva
Novi Dino u svojoj staroj odjeći // Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva
Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva
Dino s Mateom Kovačićom, poznatim nogometašem // Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva
Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva
Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva
Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva
Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva
Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva
Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva
Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva
Foto: Facebook Dino Gaščić i privatna arhiva
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).