-3.7 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 30. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
kriza u mljekarstvu

FOTO Dosta im je svega, obitelj Imbrišić prodaje svih 28 krava
F

Ne propustite

Dugo smo razmišljali i na kraju smo ipak odlučili prodati sve krave jer cijena mlijeka je preniska i ne pokriva troškove ulaganja. Usto, pristup i odnos države prema proizvođačima mlijeka i poljoprivrednicima je loš, rekao je Darko Imbrišić iz Kozarevca koji se ozbiljnom proizvodnjom počeo baviti prije 15 godina.

Zbog sveopće krize u mljekarstvu kojoj je između ostalog doprinijela i niska otkupna cijena mlijeka sve više i više proizvođača mlijeka odlučuje se na prestanak bavljenja proizvodnjom.

- Oglas -

Jedan od njih je i Darko Imbrišić iz Kozarevca koji je godišnje proizvodio preko 300.000 kilograma mlijeka, a danas prodaje sve krave.

– Dugo smo razmišljali i na kraju smo ipak odlučili prodati sve krave jer cijena mlijeka je preniska i ne pokriva troškove ulaganja. Usto, pristup i odnos države prema proizvođačima mlijeka i poljoprivrednicima je loš – rekao je Imbrišić koji se ozbiljnom proizvodnjom počeo baviti prije 15 godina.

Objasnio je kako im je prije išlo dobro i u jednom trenu imali su čak 48 krava. U brizi za krave pomagali su mu i supruga i sin dok je jedna kćer medicinska sestra, a druga ove godine upisuje fakultet.

- Oglas -

– To je bio moj život. Svih 24 sata bili smo vezani za krave. Nije bilo slobodnog vremena, ali uživali smo u tome – kazao je Imbrišić.

Darko Imbrišić do kraja godine mora prodati sve krave // Foto: Matija Gudlin
Darko Imbrišić do kraja godine mora prodati sve krave // Foto: Matija Gudlin

Danas ima 28 krava koje nažalost do kraja godine mora prodati, a nakon toga više će se usmjeriti ratarstvu.

– Žalosno je da ljudi koji su se cijeli život bavili proizvodnjom mlijeka i živjeli od toga sada moraju odustati. Ali situacija je takva jer su otkupne cijene niske, uvozi se jeftino mlijeko upitne kvalitete i mi nismo konkurentni – istaknuo je i dodao kako će Hrvatska, ako se ovo nastavi, uskoro postati zemlje bez krava.

Marina Ivančan, voditeljica Proizvođačke organizacije Udruge mljekara Drava-Sava, kazala je da se otkupna cijena mlijeka u travnju ove godine za parametre u mlijeku 4,3 posto mliječne masti i 3,4 posto proteina kretala od 1,85 kuna do 2,22 kuna.

– Naši proizvođači ispod 3,20 kuna u ovakvim uvjetima u kojima danas proizvode ne mogu nastaviti proizvodnju jer stvaraju gubitak. Potpore koje ostvaraju su samo kap u moru. Cijena mlijeka je u godinu dana u prosjeku pala za 0,80 kuna što je jako puno za svakog proizvođača mlijeka jer niska otkupna cijena mlijeka za proizvođače znači neodrživost proizvodnje. Ne mogu ulagati u svoju proizvodnju koliko bi trebali da bi proizvodnja mogla normalno funkcionirati – dodala je M. Ivančan.

Kako bi se stanje promijenilo, kaže da je potrebno uvesti reda od proizvodnje, prerade do prodaje.

– Potreban nam je kodeks dobre trgovačke prakse, a mi nažalost imamo kodeks nepoštene trgovačke prakse. Mlijeko koje u Hrvatsku dolazi po dampiškim cijenama i tako narušava našu cijenu mlijeka u toj državi članici dođe duplo jer gdjegod putovali ne možete naći po 0,30 eura cijenu mlijeka na policama kao u Hrvatskoj – zaključila je M. Ivančan.

Darko Imbrišić // Foto: Matija Gudlin
Darko Imbrišić // Foto: Matija Gudlin
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
čitam...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kašmirov kaput boje magnolije nije za svaki dan, Alenka ne treba povod za dobro se srediti

Kašmirov kaput boje magnolije nije za svakoga niti za svaki dan, no naša sugrađanka Alenka uvijek nam svojom pojavom...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti