kriza u mljekarstvu

FOTO Dosta im je svega, obitelj Imbrišić prodaje svih 28 krava

07:00h
0
Darko Imbrišić // Foto: Matija Gudlin
Darko Imbrišić // Foto: Matija Gudlin

Dugo smo razmišljali i na kraju smo ipak odlučili prodati sve krave jer cijena mlijeka je preniska i ne pokriva troškove ulaganja. Usto, pristup i odnos države prema proizvođačima mlijeka i poljoprivrednicima je loš, rekao je Darko Imbrišić iz Kozarevca koji se ozbiljnom proizvodnjom počeo baviti prije 15 godina.

Zbog sveopće krize u mljekarstvu kojoj je između ostalog doprinijela i niska otkupna cijena mlijeka sve više i više proizvođača mlijeka odlučuje se na prestanak bavljenja proizvodnjom.


Jedan od njih je i Darko Imbrišić iz Kozarevca koji je godišnje proizvodio preko 300.000 kilograma mlijeka, a danas prodaje sve krave.

– Dugo smo razmišljali i na kraju smo ipak odlučili prodati sve krave jer cijena mlijeka je preniska i ne pokriva troškove ulaganja. Usto, pristup i odnos države prema proizvođačima mlijeka i poljoprivrednicima je loš – rekao je Imbrišić koji se ozbiljnom proizvodnjom počeo baviti prije 15 godina.

Objasnio je kako im je prije išlo dobro i u jednom trenu imali su čak 48 krava. U brizi za krave pomagali su mu i supruga i sin dok je jedna kćer medicinska sestra, a druga ove godine upisuje fakultet.

– To je bio moj život. Svih 24 sata bili smo vezani za krave. Nije bilo slobodnog vremena, ali uživali smo u tome – kazao je Imbrišić.

Darko Imbrišić do kraja godine mora prodati sve krave // Foto: Matija Gudlin
Darko Imbrišić do kraja godine mora prodati sve krave // Foto: Matija Gudlin

Danas ima 28 krava koje nažalost do kraja godine mora prodati, a nakon toga više će se usmjeriti ratarstvu.

– Žalosno je da ljudi koji su se cijeli život bavili proizvodnjom mlijeka i živjeli od toga sada moraju odustati. Ali situacija je takva jer su otkupne cijene niske, uvozi se jeftino mlijeko upitne kvalitete i mi nismo konkurentni – istaknuo je i dodao kako će Hrvatska, ako se ovo nastavi, uskoro postati zemlje bez krava.

Marina Ivančan, voditeljica Proizvođačke organizacije Udruge mljekara Drava-Sava, kazala je da se otkupna cijena mlijeka u travnju ove godine za parametre u mlijeku 4,3 posto mliječne masti i 3,4 posto proteina kretala od 1,85 kuna do 2,22 kuna.

– Naši proizvođači ispod 3,20 kuna u ovakvim uvjetima u kojima danas proizvode ne mogu nastaviti proizvodnju jer stvaraju gubitak. Potpore koje ostvaraju su samo kap u moru. Cijena mlijeka je u godinu dana u prosjeku pala za 0,80 kuna što je jako puno za svakog proizvođača mlijeka jer niska otkupna cijena mlijeka za proizvođače znači neodrživost proizvodnje. Ne mogu ulagati u svoju proizvodnju koliko bi trebali da bi proizvodnja mogla normalno funkcionirati – dodala je M. Ivančan.

Kako bi se stanje promijenilo, kaže da je potrebno uvesti reda od proizvodnje, prerade do prodaje.

– Potreban nam je kodeks dobre trgovačke prakse, a mi nažalost imamo kodeks nepoštene trgovačke prakse. Mlijeko koje u Hrvatsku dolazi po dampiškim cijenama i tako narušava našu cijenu mlijeka u toj državi članici dođe duplo jer gdjegod putovali ne možete naći po 0,30 eura cijenu mlijeka na policama kao u Hrvatskoj – zaključila je M. Ivančan.

Darko Imbrišić // Foto: Matija Gudlin
Darko Imbrišić // Foto: Matija Gudlin

čitam...