blagdan sv. ferdinanda

FOTO Ferdinandovčani svečanom sjednicom proslavili Dan općine i blagdan svog zaštitnika, župan pohvalio rad čelnih ljudi

Načelnik Vjekoslav Maletić pozdravio je okupljene i kazao kako zbog situacije nisu mogli napraviti veliku feštu. Dodao je da se nada da će biti prilike u narednom periodu da se svi podruže i proslave Dan općine kako to priliči.

15:00h
0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Ferdinandovac danas slavi Dan općine i blagdan svog zaštitnika sv. Ferdinanda. Kao što obično biva u takvim prilikama, načelnik općine zajedno s općinskim vijećnicima organizira svečanu sjednicu općinskog vijeća. Situacija s koronavirusom i protuepidemijskim mjerama više manje natjerala je načelnika Vjekoslava Maletića da smanji broj uzvanika kako ne bi ugrozio njihovu sigurnost.

No, sve je počelo još ranije kada je načelnik zajedno s vijećnicima obišao spomen područja u centru općine odavši tako počast preminulim braniteljima i biskupu Južaku koji je zaslužan za nastanak sela. Slijedila je zatim sveta misa na otvorenom u parku koju je vodio Daroslav Benjak, dok je u 13 sati zakazana svečana sjednica. 

Uzvanici su se okupili u Društvenom domu koji je nedavno djelomično obnovljen, dok će druga faza započeti u narednom periodu. Na svečanu sjednicu stigao je župan Darko Koren, dožupan Darko Sobota i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar. Osim njih, stigle su i zaposlenice Dječjeg vrtića Košutica, predsjednik NK Ferdinandovca Drago Sarić i drugi poznati stanovnici Ferdinandovca kao i općinski vijećnici koje je predvodio predsjednik Općinskog vijeća Milan Kolar.

Sjednicu je vodio upravo Milan Kolar koji je istaknuo u uvodu kako su dosad održali 33 sjednice, od čega 10 u proteklih godinu dana. Ponosno je naglasio kako je velik dio odluka donesen jednoglasno, točnije 96 posto.

Foto: Jurica Karan
Milan Kolar // Foto: Jurica Karan

– Možda brojke ne govore toliko, već postotak na kojem bi nam mnogi pozavidjeli. Naglašavam to jer mi u vijeću imamo pet političkih opcija. Ako je sve u redu, ako su to pametni prijedlozi, o svemu se može razgovarati – rekao je Kolar.

Načelnik Vjekoslav Maletić pozdravio je okupljene i kazao kako zbog situacije nisu mogli napraviti veliku feštu. Dodao je da se nada da će biti prilike u narednom periodu da se svi podruže i proslave Dan općine kako to priliči. Općina u planu ima projekte vrijedne više od 40 milijuna kuna, što je kazao i našem razgovoru s njim.

– Trebalo bi 50 godina da se to napravi bez EU fondova i pomoći, posebno Aglomeracija kojom će se riješiti puno toga. Druga stvar je sanacija odlagališta otpada Orl u vrijednosti oko 15 milijuna kuna. Radilo se unatoč koroni, energetski je obnovljena općinska zgrada koja će sada biti štedljivija. Dio rasvjete u selu je promijenjen, na groblju je obnovljena ograda i staza. Županija nas redovito prati u svim našim projektima. Najavio bih vijećnicima da planiramo u lipnju još jednu sjednicu Općinskog vijeća gdje ćemo ići u rebalans proračuna koji će ići prema gore, a ne dolje. 

Oformili smo još jednu grupu u vrtiću, imamo 46 mališana, što mi je jako drago. Sufinanciramo dječji vrtić, prijevoz učenika, nabavu opreme isplaćujemo pomoć umirovljenicima, mladima pomažemo kod kupnje ili adaptacije kuće na području općine. Hvala svim udrugama koje rade i stvaraju – rekao je Maletić i svima poželio sretan Dan državnosti, blagdan sv. Ferdinanda i Dan općine Ferdinandovac.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Riječ je zatim pripala županu Darku Korenu koji je odmah kazao kako je lijepo svake godine doći u Ferdinandovac.

Lijepo je svake godine doći u Ferdinandovac, posebno kad čujem izvješće predsjednika Općinskog vijeća o odlukama. To je zaista jedan preduvjet da se puno više napravi u pojedinoj sredini kad funkcionirate na taj način, bez obzira na politička opredjeljenja. Oduševljen sam tim i mogu vam čestitati – izjavio je župan te pohvalio odnos njega i načelnika Maletića, dodavši kako se često čuju i upravo rade na rješavanju nedostatka liječnika u općinskoj ambulanti.

Nakon svečanog dijela slijedio je domjenak i zajedničko druženje.

čitam...
Loading...