Balans bijele

FOTO Gildo Bavčević koristeći zastavu pomogao da bivša vojarna prenamjenom ne ostane samo autsajderski spomenik

11:38h
0
IMG
Balans bijele // Foto: Petra Travinić

Bavčević (re)interpretirao prostor bivše vojarne, koristeći svoje tijelo te bijelu zastavu kao rekvizit. Višeznačna akcija Balans bijele bila je otvorena, ne samo za brojne interpretacije, već i za sudjelovanje zainteresiranih prolaznika.

Proteklog je utorka na prostoru kampusa odnosno nekadašnjeg vojnog kompleksa, splitski multimedijalni umjetnik Gildo Bavčević izveo akciju Balans bijele, poklapajući se s Danom Republike koji se u bivšoj državi slavio 29. studenog.

Akcija je dio višegodišnjeg projekta AK galerije, Kompleksi: (su)život ljudi i prostora, koji tematizira kompleks bivše koprivničke vojarne, a čiji je cilj podignuti razumijevanje arhitekture napuštenih i(li) prenamijenjenih vojnih prostora, te ne dopustiti da kompleks prenamijenom ostane samo još jedan spomenik koji ne korespondira sa zajednicom i sadašnjošću.

Gildo Bavčević u koprivničkoj vojarni // Foto: Petra Travinić
Gildo Bavčević u koprivničkoj vojarni // Foto: Petra Travinić

Projektom se želi naglasiti važnost svakog od razdoblja povijesti samog kompleksa za sveukupnu baštinu grada Koprivnice. Tako je Bavčević (re)interpretirao prostor bivše vojarne, koristeći svoje tijelo te bijelu zastavu kao rekvizit. Višeznačna akcija Balans bijele bila je otvorena, ne samo za brojne interpretacije, već i za sudjelovanje zainteresiranih prolaznika. Izvodila se za publiku i foto-kameru s ciljem finaliziranja i prezentiranja u formi videa i fotografija.

Gildo Bavčević multimedijalni je umjetnik, autor performansa, video performansa, video instalacija, kratkih filmova, dizajna zvuka. Uz četiri samostalne izložbe sudjeluje i na brojnim grupnim izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nagrade na Splitskom Salonu za video performans Plastični čovjek stroj i dobitnik prve nagrade na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva za dokumentarni film Mreža solidarnosti s kojim je magistrirao 2013. Magistar je filma i medijske umjetnosti na UMAS-u gdje je stekao zvanje asistenta.