VJETAR JE UČINIO SVOJE

FOTO Građani preplavili 112 pozivima zbog olujnog vjetra: Potrgane antene i garaže, puknuta stabla, leteće grane i odlomljeni krovovi samo su neke od šteta

Srećom, ozlijeđenih osoba nije bilo, a vjetar se vidno smirio, puše umjereni jugozapadnjak, a kasnije bi se prema najavi prognostičara, trebao okrenuti u zapadni i sjeverozapadni, no jak ili olujni nije na vidiku.

15:00h
0
Foto: Ivan Brkić

Jučerašnji dan u Podravini nije išao u prilog stablima, raznim predmetima poput antena i crijepova, garažama, automobilima pa i banderama. Tako je ukupno 65 poziva tijekom jučerašnjeg dana upućeno u Centar 112, a od sveukupnog broja njih 40-ak je bilo namjenskih, odnosno upućeni su Centru zbog šteta nastale uslijed naleta jakog vjetra.

Miroslav Blažotić, voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica, izdvojio je neke od najznačajnijih poziva na području naše županije pa tako doznajemo da je jedan od ranojutarnjih poziva upućen upravo iz Koprivnice kako bi se dojavilo da je, kako građanin govori, “puknuto stablo kod crkve Svetog Nikole”. Niti pola sata kasnije, oko devet ujutro stigla je i dojava iz Đurđevca da je “odlomljena grana”. Oko deset sati ujutro u Koprivnici je “potrgana satelitske antena koja je oštetila auto”, a sat vremena kasnije, oko 11 sati u Đurđevcu je vjetar “digao dio krova na hali”.

Da su na području naše županije udari vjetra postali jači i ozbiljniji oko 11 sati dokaz su i upućeni pozivi iz Koprivnice, Šemovaca, Đurđevca, Novigrada Podravskog. U Koprivnici je u to vrijeme “palo drvo na kolosijek” te je “vjetar trgao garažu”. U Šemovcima je palo drvo na cestu, u Novigradu Podravskom su “dva bora pala na pumpi” dok je u Đurđevcu “vjetar bacio dva klobuka sa krova”.

Od 12 do 13 sati upućena su četiri poziva u Centar 112, tako su u Đurđevcu crijepovi pali na automobil, u Koprivnici je “pala veća grana na telefonski kabel”, u Lemešu Križevačkom je palo drvo na cestu, a u Križevcima se preko ceste srušio bor preko cesto oko 12.30 sati, a pola sata kasnije još se jedno drvo obrušilo preko ceste u istom gradu. Gotovo istovremeno tri su se drva srušila na cestu u Koprivnici, srušila se i telefonska bandera oko 13 sati i 20 minuta.

Vjetar je, prema pozivima u Centar 112, prestao “šamarati” upravo oko 13.30 sati, jer zadnja tri poziva upućena su u vremenu od 13.20 do 13.35 sati. U Đelekovcu je tako još jedno drvo palo na cestu, u Koledincu se drvo “nagnulo na električne žice”, a u Čepelovcu se drvo “nagnulo na banderu i kuću”.

Srećom, ozlijeđenih osoba nije bilo, a vjetar se vidno smirio, puše umjereni jugozapadnjak, a kasnije bi se prema najavi prognostičara, trebao okrenuti u zapadni i sjeverozapadni, no jak ili olujni nije na vidiku.

Podsjetimo na kraju, upravo danas se obilježava Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 koji je u Hrvatskoj uveden je 11. veljače 2005. godine i ove godine se obilježava se 15 godina njegove upotrebe.

čitam...
Loading...