27.4 C
Koprivnica
Subota, 15. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
broj koji spašava živote

Na 112 lani je zaprimljeno više do 30 tisuća poziva, Sabol: Slučajeva poput ‘jazavac je ušao u bolnicu’ dugo nije bilo, a lažnih poziva je sve manje
N

Zabilježeno je 10.111 događaja od kojih je kao što smo i spomenuli, 5082 bilo medicinskih, 3580 sigurnosnih, 783 složenih i 686 vatrogasnih

Ne propustite

Da je broj 112 svima itekako poznat, a u kriznim situacijama prijeko potreban, svi znaju. Osobe koje vam se javljaju s druge strane linije, kada vam pomoć zatreba, dostupne su vam svih 365 dana u godini od nula do 24 sata.

Veljača je, pak, mjesec u kojem se obilježava Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Točnije, u subotu 11. veljače obilježit će se spomenuti dan, a tim povodom će se u petak održati Simulacijsko-komunikacijske vježbe centra 112.

Kako se djelatnici službe snalaze u raznim telefonskim razgovorima kroz simulacije vidjet će svi koji će biti prisutni u petak u 12 sati u prostoru Županijske uprave. Cilj ovakvog tipa simulacije jest uvježbavanje pravovremene, brze i učinkovite komunikacije te koordinirane akcije pripadnika žurnih službi.

Nas je, pak, zanimalo, s čime se na dnevnoj bazi suočavaju djelatnici Centra 112, a doznali smo kako je tijekom protekle godine najviše bilo poziva medicinske prirode, njih 5082.

Foto: Ivan Balija
Roman Sabol // Foto: Ivan Balija

– Lanjsku godinu je i nas, kao i sve druge, obilježila pomoć prema osobama iz Ukrajine. Možda ne kroz sam poziv na broj 112, ali cijela naša služba je oko toga pomagala, dežurala – rekao je Roman Sabol, voditelj Županijskog centra 112 Koprivnica.

Inače, tijekom protekle godine u Županijskom centru 112 Koprivnica zabilježeno ukupno 30.445 poziva od kojih je 22.197 bilo namjenskih. Zabilježeno je 10.111 događaja od kojih je kao što smo i spomenuli, 5082 bilo medicinskih, 3580 sigurnosnih, 783 složenih i 686 vatrogasnih.

– Nekih posebnih poziva kao proteklih godina nije bilo, davno je bilo dok je jazavac ušao u bolnicu, ali takvih poziva već dugo nismo imali – rekao je Sabol te dodao kako je pozitivno to što se broj lažnih poziva smanjio na oko 200 godišnje.

– Nema toga više zbog edukacije kroz škole i medije, ljudi su shvatili broja 112 i ne zovu bez veze više – zaključio je Sabol.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Sustav 112 u Republici Hrvatskoj djeluje unutar Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova i neprekidno osigurava zaprimanje dojava na jedinstveni europski broj za hitne službe 112 putem telefona, SMS poruka i e-poziva iz vozila.

Besplatnim pozivom na broj 112 u svih 27 država članica Europske unije može zatražiti pomoć hitnih službi, odnosno policije, vatrogasaca ili hitne medicinske službe, a prema potrebi angažiraju se i drugi nadležni sudionici i operativne snage sustava civilne zaštite.

Pozivom na broj 112 može se pokrenuti akcija traganja i spašavanja na kopnu i moru, hitni prijevoz zrakom unesrećenog, organa ili tima za transplantaciju, timova za traganje i spašavanje ili vatrogasaca, lociranje unesrećenog pozivatelja angažiranje nadležnih  operativnih snaga i sudionika sustava civilne zaštite.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Euro 2024.

FOTO Ajmo Vatreni! Pogledajte atmosferu iz naših kafića, utakmica se gleda bez daha

Počelo je ludilo zvano Euro 2024! Naši vatreni se u Njemačkoj danas počinju boriti za prolazak teške skupine u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×