Dostojanstveno obilježavanje

FOTO Groblja diljem Podravine i Prigorja na dan Svih svetih zasjala stotinama svijeća i lampaša u spomen na najmilije

15:24h
0
Sesvete - Blagdan Svih Svetih - Groblje Koprivnica
Foto: Mario Kos

Danas su već tradicionalno brojni građani obilazili mjesta vječnog počinka i osvijetlili ih stotinama lampaša i svijeća.

Na današnji blagdan Svih svetih groblja diljem Podravine i Prigorja bila su prepuna građana koji su došli zapaliti svijeću, ostaviti cvijeće, pomoliti se ili jednostavno provesti malo vremena uz počivališta svojih najmilijih koji više nisu uz njih.

Mnogi su proteklih dana uređivali grobove, no i danas se već tradicionalno moglo vidjeti brojne građane koji su obilazili mjesta vječnog počinka i osvijetlili ih stotinama lampaša i svijeća te se pomolili i u tišini se prisjetili trenutaka koje su proveli s onima koji su sada na vječnom počivalištu.

Blagdan Svih sveti, koji se ponekad naziva i Sisvete, Sesvete ili Sisveti, dan je kada se, kao što mu i ime kaže, slave svi katolički sveci. Obilježava se 1. studenog, a počeo se slaviti još u 4. stoljeću. Na današnji datum slavi se od vremena Pape Grgura III. koji je stolovao od 731. do 741. godine.

Iako se kod nas tradicionalno na dan svih svetaca prisjeća i mrtvih, pa tako i obilaze groblja, u Crkvi je za to zapravo određen Dušni dan, 2. studenoga.

čitam...