16.5 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sjajna generacija

FOTO Iva, Klara, Mihovil i Lovro rasturili državnu maturu i odmah upali na željene fakultete: Možda jesmo mladi i nadobudni, ali o odlasku iz Hrvatske, zasad, ne razmišljamo
F

Njih troje upisalo je FER, dok je Iva otišla na Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Ne propustite

Nakon objave konačnih rezultata državne mature koprivnička se gimnazija s razlogom ponosi još jednom sjajnom generacijom maturanata. Dokazuju to iznadprosječni rezultati ispita državne mature provedeni u ljetnom roku koji pozicioniraju Gimnaziju Fran Galović među najuspješnije srednje škole u državi.

Naime, ‘četverac’ Klara Šerbetar, Iva Šimek, Mihovil Mađerić i Lovro Klobučar sve je ispite položio s odličnim uspjehom dok je, dodatno, Klara napisala ispit iz matematike na A razini sa 100 posto uspješnosti, što je najbolji rezultat u Hrvatskoj (od 28.451 pristupnika).

Zasluga je to ravnatelja Vjekoslava Robotića i profesora škole, ali, ponajviše, samih učenika.

– Morali smo dosta učiti, ali smo imali vremena i za izvanškolske aktivnosti. Ravnatelj i profesori su bili susretljivi, na raspolaganju i mogli smo s njima vrlo lako komunicirati. Vladala je maksimalna kolegijalnost, istaknuli bismo tolerantnost – suglasni su svi četvero.

Naime, maturanti koprivničke gimnazije pozicionirali su se na rang listama na prva mjesta na 58 studijskih programa u Hrvatskoj te na druga mjesta na 42 studijska programa.

Naj maturanti
Klara Šerbetar // Foto: Ivan Balija

Kažu da su učili kroz čitavu godinu, dakle na vrijeme, a zadnjih mjesec dana intenzivnije, pa im polaganje državne mature nije bio problem. Time su, osim izvanrednog uspjeha, upisali i željene fakultete.

– Najviše sam se pripremala sama, pripomogle su mi besplatne online pripreme s PMF-a. Tko je počeo učiti na vrijeme i stvarno se primio posla, nije mu bilo teško – kazala je Klara koja je upisala Fakultet elektrotehnike i računarstva. Napomenula je da FER nudi više prilika za zapošljavanje, no to nije, kaže, presudilo u njezinu odabiru.

Naj maturanti
Lovro Klobučar // Foto: Ivan Balija

– Sigurno je pomoglo, ali najviše je doprinio moj osobni interes, jer me zanima područje matematike i informatike – istakla je.

Lovro kaže da se dvoumio između fizike na PMF-u i FER-a, a radi veće zapošljivosti odlučio se, ipak, za FER.

– Imao sam izravan upis na željeni fakultet, jer sam bio na državnom natjecanju iz fizike. Stoga se nisam baš previše pretrgao s pripremama, jedino sam malo više pozornosti posvetio hrvatskom jeziku, jer sam tu bio ‘labaviji’ sa znanjem – otkrio nam je.

Naj maturanti
Mihovil Mađerić // Foto: Ivan Balija

Mihovila su još od prvog razreda osnovne zanimala računala, pa će, također, studirati na FER-u.

– Od svih predmeta fizika mi je bila problematičnija, a na kraju sam postigao 98 posto. Bez priprema s PMF-a ne bih mogao ostvariti takav uspjeh. Važna je snalažljivost i kvalitetni pripremni materijali, tada je sve puno lakše – kazao je.

Iva je, za razliku od svojih školskih kolega, upisala Farmaceutsko-biokemijski fakultet.

– Dvoumila sam se između medicine i farmacije, no shvatila sam da me više zanima farmacija i primijenjena kemija u smislu nekakvog biološkog ljudskog tijela u medicinske svrhe – pojasnila je.

Naj maturanti
Iva Šimek // Foto: Ivan Balija

O odlasku iz Hrvatske, ovi sjajni mladi ljudi ne razmišljaju, no ukoliko se ukaže prilika i veće mogućnosti za napredak ili usavršavanje, namjeravaju skupiti iskustva i u inozemstvu.

– Dobro je isprobati nove stvari i vidjeti što nam se sviđa. Svugdje je lijepo, ali doma je najljepše. Time se vodimo. Možda smo mladi i nadobudni, no svima nam je Hrvatska u srcu – zaključio je naposljetku simpatični ‘četverac’ koji zasluženo uživa u odmoru i radostima dugog toplog ljeta, jer će im sljedeće, zasigurno, biti u znaku učenja.

Naj maturanti
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

u krugu obitelji

FOTO/VIDEO Baka Mica proslavila 90. rođendan: Imam devet praunučadi, kad bih dobila deseto doživjela bih i stotu

Danas mi je najsretniji dan u životu, nemate pojma koliko sam sretna kad vas sve vidim na okupu -...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×