U SLAVLJENIČKOM RUHU

FOTO Izložbom “Domoljub – priča o zgradi i ljudima”, nastavlja se obilježavanje stote obljetnice Domoljuba, koprivnički muzealci: Ta kuća je pravi spomenik kulture

Okosnicu izložbe čine dokumenti, plakati i fotografije koji ukazuju na važnost i ugled Domoljuba, a bogata dokumentacija i korespondencija čiji je dio prikazan na izložbi čuva se u Muzeju grada Koprivnice.

09:02h
0
Foto: Arhiva Muzeja Grada Koprivnice

Ova je godina u Koprivnici posvećena stotoj obljetnici dvorane Domoljub pa se tako već tijekom cijele godine održavaju programi posvećeni toj obljetnici. Podsjetimo, središnje zbivanje, odnosno svečana proslava će biti 28. prosinca, na dan kad je prije jednog stoljeća Domoljub otvoren.

Povodom stotog rođendana dvorane Domoljub, Muzej grada Koprivnice u petak, 8. studenog otvara izložbu naziva Domoljub – priča o zgradi i ljudima. Izložba će biti postavljena u Galeriji Koprivnica, a otvorenje izložbe je zakazano za 18 sati. Okosnicu izložbe čine dokumenti, plakati i fotografije koji ukazuju na važnost i ugled Domoljuba, a bogata dokumentacija i korespondencija čiji je dio prikazan na izložbi čuva se u Muzeju grada Koprivnice.

Koliko je djelovanje kulturno-umjetničkih društava oblikovalo građansku svijest stanovnika Koprivnice svjedoče brojne priče, arhivski dokumenti i literatura. Početkom 20. stoljeća, u lipnju 1909. godine, Koprivnica je dobila jedno posebno kulturno-prosvjetno društvo Domoljub, koje je djelovalo kontinuirano do Drugog svjetskog rata – poručuju iz Muzeja Grada Koprivnice

Ansambl kazališne predstave Nebeski odred u dvorišnoj garderobi Doma kulture 1961. godine.

Domoljub je mnogo više od asocijacije na uređeni prostor u kojem su se tijekom godina održavale svečane priredbe, koncerti i banketi i kojeg, uostalom, ne bi ni bilo da prije 110 godina nije osnovano Hrvatsko obrtničko radničko obrazovno i pjevačko društvo Domoljub. Upravo je to društvo zaslužno što Koprivnica danas ima dvoranu koja je ugostila brojne uzvanike s područja javnog kulturnog života.

Ova izložba svjedoči o vrlo impresivnom i značajnom razvoju kulturnog života od samih početaka do danas, uz poseban naglasak na gradnju same zgrade, ali i sve ključne točke njezine povijesti i napretka. Ta kuća nije samo veliki i važan kulturni fokus našeg grada već i pravi spomenik kulture. Ako promotrimo povijest zgrade, od zamisli do realizacije, vidimo kako je sve krenulo iz društvene inicijative koja je potom s vremenom postala stvar javnog dobra i interesa – naglašavaju koprivnički muzelaci.

I na kraju, izložbu će te moći razgledati do 8. prosinca ove godine.

Foto: Arhiva Muzeja Grada Koprivnice
Baka Mariška Holoubek iz Mariška benda u dvorištu Doma kulture 21. srpnja 1986. godine čeka na nastup na priredbi prvog izbora Miss Koprivnice
Foto: Arhiva Muzeja Grada Koprivnice
Direktor Narodnog sveučilišta Josip Nakić Alfirević i Arsen Dedić u pivnici Kraluš nakon koncerta u Domu kulture 70-ih

 

čitam...
Loading...