Osvrt na neobične povijesne priče

FOTO U jednome se svi slažu. Renesansni festival ima dušu i atmosferu koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim

09:36h
0
Postrojavanje i dolazak na bedeme - Renesansni festival // foto: Ivan Brkić
Foto: Ivan Brkić

Svima onima koji sanjaju svijet prepun neobičnih povijesnih priča, mogli su ih pronaći  na renesansnim bedemima, u svakom vjerno oslikanom detalju srednjovjekovnog života.

Rekordan broj posjetitelja i kostimiranih sudionika ove je godine posjetio mega manifestaciju Renesansni festival.

Neviđene vatrene majstorije Koprivničkih mušketira i haramija, koncert njemačkih Furunkulusa, suze u očima olimpijske pobjednice Sare Kolak kad je u ruke primila renesansno koplje i simultanka šahovskog velikana Garryja Kasparova u kojoj je zabljesnuo devetogodišnji koprivnički dječak Matej Zadro, glavna su obilježja ovogodišnje manifestacije.

Renesansni festival
Vučice // Foto: Ivan Brkić

– U svom 11. izdanju Renesansni festival potvrdio je da je bez premca najveća povijesna manifestacija, ne samo u Hrvatskoj nego i u ovom dijelu Europe. Glazbenicima, vitezovima, povijesnim skupinama iz Slovenije, Mađarske, Njemačke i drugih zemalja, pridružili su se i brojni turisti iz tih zemalja, tako da su uz zvukove srednjovjekovne glazbe koprivničkim bedemima odjekivali zvuci odobravanja i divljenja na različitim jezicima – priča Renato Labazan, direktor gradske Turističke zajednice.

Svi posjetitelji bili su suglasni u jednome – koprivnički Renesansni festival je festival s dušom, neponovljivom atmosferom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, s bogatim i raznovrsnim sadržajima u kojima svi mogu pronaći nešto za sebe, s jedinstvenom ugostiteljskom ponudom baziranom na srednjovjekovnim receptima i koprivi, doista Superbrands.

Renesansni festival
Prelet sokola // Ivan Brkić

– Nisam znao da u Hrvatskoj postoji tako velik i tako dobro organiziran povijesni festival i jednostavno sam zapanjen viđenim. Topovska paljba koja je je označila početak simultanke, kao i boca šampanjca čiji je čep odrezan sabljom su me ugodno iznenadili. S obzirom da imate i odlične mlade šahiste moguće je da se vratim na Renesansni festival- izjavio je legendarni šahist Garry Kasparov.

Prelet sokola preko glava stotinjak dječaka i djevojčica, duhoviti poljski renesansi ragbi, vještina slovačkih vitezova na konjičkom turniru, prelijepi nakit i predmeti od kože, vune i platna, keramike te mogućnost da kuša jela od koprive zadivili su i Saru Kolak, prvu Podravku koja je osvojila zlato na Olimpijskim igrama.

Renesansni festival
Srednjovjekovna jela // Foto: Ivan Brkić

– Za Koprivnicu me vežu lijepe uspomene i veselila sam se dolasku na Renesansni festival. Ali ovo što ste mi priredili nadmašilo je sva moja očekivanja, doista sam se osjećala kao prava renesansna princeza. Koplje iz srednjeg vijeka kojeg ste mi poklonili imat će posebno mjesto u mom domu – rekla je Sara pred brojnom razdraganom publikom.

Svima onima koji sanjaju svijet prepun neobičnih povijesnih priča, mogli su ih pronaći  na renesansnim bedemima, u svakom vjerno oslikanom detalju srednjovjekovnog života, u svakom neobičnom liku i stotinama originalnih interpretacija, zvukova, mirisa i okusa darovanima od nekoliko stotina obrtnika, članova udruga i volontera koje je gradska Turistička zajednica vrlo uspješno i maštovito ispreplela kroz ovo top događanje u Hrvatskoj.

čitam...