18.2 C
Koprivnica
Petak, 12. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Selo jagoda

FOTO Kada jednom probate jagode iz Čukovca, zaboravit ćete na druge! Bili smo na berbi slatkih plodova u poznatom selu
F

Ne propustite

Sezona jagoda počela je nedavno. Najbolje su svježe i domaće koje možete pronaći na tržnici ili ispred kuća uzgajivača. Ove su godine uranile, jer je, osim kratkotrajnog mraza, jako povoljno vrijeme za jagode. Uz mjere pridržavanja protiv koronavirusa, proizvođačima jagoda dozvoljena je prodaja na kućnom pragu, odnosno u svom dvorištu.

A u Čukovcu nedaleko Ludbrega 30-ak obitelji bavi se uzgojem crvenih sočnih plodova. To je razlog zbog kojeg Čukovec zovu selom jagoda. Tradicija uzgoja je duga, nekad ih je uzgajala svaka obitelj. Tako su mještani poželjeli da uz tablu s nazivom sela stoji natpis „Selo jagoda“, i ta želja im se ostvarila. Na oba kraja naselja uz državnu cestu stoje table koje jasno govore čime se bavi dobar dio obitelji i mještana.

Posjetili smo obitelj Lazić koja se među prvima u selu počela baviti većim uzgojem i uvjerili se pogle­dom, mirisom i okusom da su jagode izvrsne kvalitete, a rijetki su oni prolaznici koji ne zastanu i ne kupe.

Obitelj sudjeluje u prodaji jagoda // Foto: Marina Hižak

Naša sugovornica Ljiljana svojim vedrim osmijehom i pozitivnošću dočekuje svoje kupce, te kratko popriča sa svakim. Tako smo i mi saznali neke zanimljivosti o uzgoju jagoda, čime se obitelj bavi već više od trideset godina.

– U obitelji je priču o jagodama počela svekrva koja je jagode posadila tek na par gredica. Danas imamo oko 8.000 sadnica od čega 90 posto pod plastenikom. Proizvodnja pod plastenicima traži ulaganja, ali takav je uzgoj isplativiji jer su osjetljive jagode zaštićene od vremenskih uvjeta. Svake druge godine treba staviti novi nasad sadnica u što je potrebno uložiti mnogo truda i vremena – ispričala nam je Ljiljana.

Ljiljana ispred svojih nasada jagoda // Foto: Marina Hižak

Na svojim nasadima uzgajaju sorte Clery, Jolly, Delly i novu sortu Sibila. Posao dijeli sa suprugom Dušanom, u berbi joj pomaže kćerka Melita, a u prodaji jagoda sudjeluje cijela obitelj.

– Clery prvi dozrijeva, zatim Jolly, a Delly izrazito podsjeća na šumsku jagodu. Prve jagode ubrali smo 13. travnja. Izvrsne su kvalite­te, a cijena je od 10 do 15 kuna, ovisno o veličini mjerice, što je sa­svim zadovoljavajuće za nas i za kupce. Kupci koji kušaju naše jagode, često nam se vraćaju, jer prepoznaju njihovu kvalitetu – kaže.

Ljiljana nam je također otkrila da joj je užitak uzgajati jagode i jutro započeti branjem slatkih crvenih plodova, bez obzira na zahtjevnost koji uzgoj nosi sa sobom od ranog proljeća do kasne jeseni.

Berba jagoda u plasteniku // Foto: Marina Hižak

– Posao izi­skuje veliki trud i cjelodnevni rad pogotovo sada kad je berba i prodaja u punom tijeku. Ta­kođer i vremenske prilike nisu uvijek naklonjene, pa treba puno snage i dobrog vremena za daljnji rad. Dosta znaju naštetiti srne i zečevi iz obližnje šume pa kad ujutro navrate znaju pojesti cijelu sadnicu, sve obrstiti. Zato smo ih zaštitili – kaže.

Sadnice su uglavnom talijanske sorte i nabavljaju ih u Zagrebu. Ljiljana razmišlja da ove godine sama uzgoji sadnice jer ne zna kako će se na uzgoj jagoda odraziti posljedice korona krize.

– To još nitko ne razmišlja. A ja razmišljam i neću niti jedan bič oko biljke otrgnuti. U pravilu se bičevi uklanjaju da ne iscrpljuju biljku. Kad prestane berba, onda biljka pušta puno više tih bičeva. To je zapravo sadnica koja se pikira u male posudice, a zatim se postavlja u zemlju i tako se uzgoje vlastite sadnice. Tako da od istih sadnica namjeravamo dalje raditi vlastite – otkrila je.

Berba jagoda u plasteniku // Foto: Marina Hižak

Jagode, to prvo sezonsko voće, imaju puno vitamina i čak 70 posto vode.

– Koristim ih u kolačima, džemovima, sokovima, a najviše uživam u spravljanju likera od jagoda s vinom: jagode se 24 sata natapaju u crnom vinu pa se prokuhaju i u njih se umiješa malo džina – veselo priča Ljiljana.

A taj plod niske grmovite biljke, bijelog cvijeta i crvenog ploda, posebnog okusa i mirisa, ima mnoga ljekovita svojstva. Ako putujete iz Koprivnice prema Ludbregu ili obrnuto, polako prođite kroz Čukovec, zastanite, kupite jagode i uživajte. Jer one su slatke, ali kratko traju.

Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rasinjski ljepotan

FOTO Pogledajte kako će izgledati novi dvorac Inkey, bit će to pravi turistički biser sjevera Hrvatske

Mnogo je bilo skeptika kad je Županija kupila derutni dvorac Inkey u Rasinji za 60-ak tisuća eura. Ova se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×