- Oglas -

Profesorica Iva Bolfek javno je preko društvenih mreža pohvalila maturantice 4.B razreda koje su je iznenadila maketom Le Corbusierove Vile Savoye, nije nam dugo trebalo da nas zainteresira i da posjetimo njezin razred kako bi malo bolje upoznali autorice stvarno odlične makete i pitali ih nekolicinu pitanja. Katarina Pejak, Patricija Mijatović, Bruna Vrban Herceg i Lukrecija Slobođanac gimnazijalke su koje za svoju budućnost imaju razne i vrlo konkretne planove, ali ni u jednom trenutku ti planovi nemaju veze s umjetnošću, ako pričamo o likovnoj umjetnosti na bilo koji način.

– Ovo je rezultat jednog istraživačkog rada koji oni imaju za odraditi tijekom školske godine, a teme biraju sami u devetom mjesecu. Nakon što izaberu temu, cilj je da naprave prezentaciju teme, bilo to na plakatu, u PowerPoint prezentaciji ili pak nešto kreativnije poput dokumentarnih ili art filmova, ali maketi se nisam nadalarekla je na početku razgovora profesorica Likovne umjetnosti u općoj Gimnaziji Fran Galović, Iva Bolfek.

Osim što odrađuju teme iz Likovne umjetnosti, istovremeno se kroz prezentacije uče i javnom govoru, predstavljanju, a profesorica Bolfek svojim učenicima često zna reći kako je svjesna da veliku većinu likovna umjetnost neće interesirati, ali isto tako smatra da će se mnogi naći u situaciji kada će morati imati javnu prezentaciju bilo kakve vrste. Njezini učenici su tako vrlo rado prihvatili činjenicu da će uz učenje, često mnogima nebitnog predmeta, zapravo i uživati. I to je istina, uživaju itekako, a likovni kao predmet već duži niz godina postaje mnogima zanimljiviji nego što su i sami mislili da je to moguće.

- Oglas -

Dokaz tomu su i maturantice koje smo spomenuli na početku i koje su nas potaknule da još jednom posjetimo veselu učionicu profesorice Ive Bolfek. Radi se o poznatoj Vili Savoye koju je radio poznati arhitekt Le Corbusier, a koja je simbol moderne kuće. Nalazi se u okolici Pariza, a sagrađena je na prijelazu iz 1928. na 1929. godinu.

– Cure su izradile maketu i izradile su je fantastično i stručno. Ovo je kombinacija pleksiglasa i drva, sa kartončićima, uspjele su stvarno realno prikazati ovu vilu – rekla je Iva Bolfek. 

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Katarinin prvi izbor za upis na fakultet jest Pravni fakultet u Zagrebu i tome se najviše nada, ako slučajno to ne uspije željela bi studirati komunikologiju ili logopediju. Patricija je više u prirodnim znanostima tako da je njezina prva opcija medicina, drugi izbor joj je farmacija ili nešto srodnu tomu. Bruna bi željela također upisati medicinu, a ako joj to ne uspije birat će između farmacije, stomatologije ili logopedije. Lukrecijin prvi izbor je FER, još nije sigurna koje će druge fakultete odabrati, ali sigurna je da će ići u tom smjeru u kojem ide i Fakultet elektronike i računarstva.

Postavlja se pitanje, što je ove mlade dame ponukalo da se baš toliko potrude na ovom predmetu. Na samom početku objasnile su nam kako su već dugo upravo one četiri u timu dok je potrebno raditi u grupi, jednostavno su se shvatile i odlično funkcioniraju. Zašto su odabrale baš ovog arhitekta.

– Njegovo ime nam je zvučalo fora i odabrale smo ga za temu. Većinom učenici rade prezentacije ili kvizove, a mi smo odlučile napraviti istraživanje o njemu i kratku prezentaciju, a ja sam odlučila napraviti maketu – rekla je Lukrecija i objasnila nam da je maketu radila uz malu pomoć svojeg tate, a za nju joj je trebalo dva tjedna.

Foto: Ivan Balija
Iva Bolfek u učionici Likovne umjetnosti // Foto: Ivan Balija

– Ovo mi je prva maketa u životu i ne vjerujem baš da ću raditi drugu. Mislila sam da će to biti malo jednostavnije, ali na kraju sam izrezivala, crtala, sprejala. Sve u svemu ispalo je puno više posla nego sam mislila, ali ne žalim jer super je bilo vidjeti oduševljenje prijatelja iz razreda dok smo unijele maketu u učionicu – rekla je Lukrecija kroz smijeh i zadovoljstvo.

Katarina i Patricija nas istovremeno počinju upoznavati s osebujnim likom Le Corbusiera i počinje nam biti jasnije zašto ih je tako zainteresirao i ponukao na istraživanje.

– Željele smo napraviti prezentaciju koja neće biti dosadna. Stvarno smo se potrudile potražiti zanimljive činjenice, a ne nabacati neke godine koje većina ne bi ni zapamtila, niti bi nas slušali – rekla je Patricija.

Tako su cure saznale da je cijeli život ovog arhitekta bio jako osebujan i jedna velika afera. Saznale su da je njegov lik jedno vrijeme krasio novčanicu od deset franaka.

Oderao je kožu svome psu i u to stavio izdanje Don Quijotea. Bilo ga je također posvakud i nije bio nikad vjeran smo jednoj ženi, tako je cijeli život imao aferu s jednom nizozemskom manekenkom – objašnjavaju nam Katarina i Patricija te govore kako ih je sve to ponukalo da se potrude više nego uobičajeno i upoznaju prijatelje iz svog razreda s ovim arhitektom na zanimljiv način.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

U ovom razredu nastalo je ili je u procesu nastanka sveukupno devet radova, neki su se odlučili za PowerPoint prezentaciju, neki su snimili dokumentarac, u tijeku je završavanje jednog performansa, a cure su, kako nam Bolfek priča, sa svojom maketom digle ljestvicu dosta visoko i zbog toga joj je drago. Kako to da učenici kojima likovna umjetnost nije ni u petom, a kamoli prvom planu, odlučuju svoje vrijeme utrošiti na ovakve načine i uistinu se potruditi više nego li bi se potrudili za neke druge ocjene, upitali smo maturantice, ali prije toga smo zamolili Ivu da nam kaže kako ona sama doživljava trud svih svojih učenika.

– Meni su takve stvari odlična motivacija za moj rad, na neki način mi je to potvrda da ja dobro radim. Jasno mi je da se ne budu svi rušili u nesvijest dok im pričam o umjetničkim dijelima, ali dok dobiješ ovakvo nešto, onda si stvarno čovjek koji je sretan. Jer, gledajte ja sam uvjerena da će cure zapamtiti tko je Le Corbusier i samim time ja sam svoj dio posla, kao profesor obavila – objasnila je profesorica Bolfek.

– Znam da sam maturantica i da se neću više ovakvim stvarima baviti i da se neću posvećivati ovakvim područjima, već ću biti okružena kemijom, biologijom, medicinom i jednostavno sam željela napraviti nešto da iznenadim profesoricu, a i samu sebe i da si dokažem da mi i nešto drugo može biti zanimljivo i da mogu biti dobra i u tome – rekla je Patricija. 

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Nastava profesorice Bolfek je toliko zanimljiva da su stvari koje su mi se činile dosadne čak i meni super. Super su mi ti projekti koje nam daje jer mi je to nešto novo i nastava nije nikad dosadna – rekla je Katarina. 

– Profesorica je susretljiva, imamo odličnu interakciju s njom i uvijek nam kroz razgovor i povezivanje nekih tema sa svakodnevicom uspije svaki sat učiniti zanimljivim – rekla je Bruna.

– Komunicira s nama, nije da samo slušamo i pišemo, već raspravlja s nama, potiče nas na razgovor i meni se to najviše sviđa. Nažalost na drugim predmetima nemamo priliku na ovakav način sudjelovati u nastavi. Imamo na nekima, ali to je rijetkost, no program našim profesorima to ne dopušta jer nemaju vremena na taj način nam se posvetiti – zaključila je Lukrecija.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Da je Iva Bolfek usmjerila neke svoje učenike u svijet crtanja i da ih je oblikovala, dokazao je, a i sam na to rekao, Borna Cvrtila koji je u Engleskoj na studiju arhitekture, a njegovu priču možete pročitati ovdje. Profesoricu Ivu, o kojoj smo već pisali u rubrici Žene iz sjene, upitali smo vidi li u ovoj generaciji maturanata nekoga tko je odlučio studirati nešto u ovom ili sličnom smjeru i eto, upravo u 4.B razredu postoji jedna učenica Ira koja se priprema upisati dizajn i akademiju, priprema mape, po Ivinom mišljenju je odličan crtač i ilustrator. Mi joj želimo svu sreću prilikom upisa na fakultet, a Ivi želimo još puno godina predavanja i približavanja predmeta likovne umjetnosti svima, pa čak i onima koje taj predmet nikad nije zanimao. Ali, ima to nešto u Ivi što učenici na početku prvog razreda gimnazije prepoznaju išto ih zainteresira, pa samim time zavole i njezin predmet.

Ako je neka profesorica zaslužila da ju ovako iznenadimo, onda je to definitivno profesorica Bolfek – složile su se cure za sami kraj našeg razgovora.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).