FOTO Kloštar Podravski // Arheolozi nastavili istraživanje na kasnosrednjovjekovnom burgu Gorbonok

15:43h
0
Istraživanja u Kloštru Podravskom trebala bi trajati do kraja srpnja // Muzej grada Koprivnice

Riječ je uistinu o vrlo vrijednoj utvrdi koju Osmanlije osvajaju sredinom 16. stoljeća i jedno im vrijeme vjerojatno služila kao polazišna točka u prodoru prema zapadnim utvrdama u Đurđevcu, Virju i naposljetku Koprivnice – istaknuo je voditelj iskopavanja Robert Čimin.

Na kasnosrednjovjekovnom burgu Gorbonok u Kloštru Podravskom ovaj tjedan započela je druga sezona arheoloških istraživanja. Prema planu Muzeja grada Koprivnice, istraživanja koja se samo nastavljaju na prošlogodišnja trebala bi trajati do kraja srpnja.

Voditelj iskopavanja je Robert Čimin, a u radovima još sudjeluju arheolozi Martina Zelenko, Josip Jagić, Dino Molnar i Ilija Cikač. Općina Kloštar Podravski osigurala je pomoćne radnike u okviru programa javnih radova. Ministarstvo kulture istraživanje financira sa 60.0000 kuna, a Koprivničko- križevačka županija dodala je još 12.000 kuna.

Čimin je otkrio da im je u planu u potpunosti istražiti prvi obrambeni opkop uz utvrdu te dokumentirati položaj drugog opkopa.

Iskopavanja na Gorbonoku provodi koprivnički muzej // Muzej grada Koprivnice– Tijekom kampanje u jesen 2014. godine velik problem u njegovu istraživanju zadavala je visoka razina podzemnih voda, a ovog puta pokušat će se istražiti dubina i vrijeme gradnje opkopa, kao i način dodatnog utvrđivanja drvenim palisadama. Pored toga, želja je proširiti iskopavanja i na susjedne čestice te istražiti spoj prošlogodišnje istražene zapadne kule s bedemskim plaštem koji se pruža prema sjeveru i istoku, odnosno prema drugim ugaonim kulama kasnosrednjovjekovnog kaštela – istaknuo je voditelj iskopavanja u Klooštru Podravskom.

Dodao je da je za sada poznato kako lokalitet posjeduje stariju drvenu fazu iz sredine 14. stoljeća te mlađu fazu zidanih i drveno-zemljanih dijelova obrambene arhitekture s prijelaza 15. na 16. stoljeće.

– Riječ je uistinu o vrlo vrijednoj utvrdi koju Osmanlije osvajaju sredinom 16. stoljeća i jedno im vrijeme vjerojatno služila kao polazišna točka u prodoru prema zapadnim utvrdama u Đurđevcu, Virju i naposljetku Koprivnice. Srećom, njihovo je osvajanje izbjegnuto pa na području Podravine zapadno od Gorbonoka postupno nastaje zapadna granica s Osmanskim carstvom – završio je Čimin.

Foto: Muzej grada Koprivnice

Foto: Muzej grada Koprivnice