18.2 C
Koprivnica
Petak, 12. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sjednica gradskog vijeća

FOTO Komunalac poslovao s gubitkom od tri milijuna kuna, Jakšić: Imaju još samo kredit za Pevec i sada su na pozitivnoj nuli
F

Ne propustite

Burna rasprava na kopriničkom Gradskom vijeću koje je u tijeku, pokrenula se već kod treće točke, odnosno prihvaćanju izvješća o poslovanju za prošlu godinu trgovačkih društava i agencija.

– Apeliram na sve vijećnike da usvoje izvješća o radu svih društava. REA Sjever je bila pod upitnikom svih i ljudi su se pitali rade li išta. Oni pokazuju zašto su važni i kolike iskorake rade na energetskom polju koristeći sredstva Europske unije. Zahvaljujući njima, imamo mogućnosti isprobati puno toga na području grada. Agenciji za društveno poticanu stanogradnju čestitam što nisu poludjeli s obzirom na nove zakonske izmjene. Svi skupa smo tražili neki model da stanogradnja ide naprijed i puno toga smo stavili na noge. Ići ćemo s poticanom stanogradnjom i veselimo se početku radova i useljavanju novih stanara. RK Podravka vraćen je tamo gdje definitivno pripada, a to su europska natjecanja. Oni su najveći promotor Koprivnice diljem Europe i svijeta. Kampus d.o.o. je ove godine imao jako dobru suradnju s udrugama civilnog društva s područja Koprivnice. Tamo su i naše Šinterice dobrog srca našle svoje mjesto pod suncem. Želimo da Kampus bude mali grad u gradu, na dobrom smo putu. Koprivnički poduzetnik je danas premali za sve one koji žele naći svoje mjesto u njemu. Već danas imamo ogroman interes za novi inkubator. Koprivničke vode su ostvarile jako dobar rezultat te danas upravljaju s 593 kilometra vodovodne mreže u Koprivnici i 10 okolnih općina – istaknuo je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Dodao je da s jeseni kreću s prvim radovima Aglomeracije te povećati komunalni standard Koprivnice.

Komunalac je prošle godine proveo najdublje i najveće restrukturiranje u svojoj dugogodišnjoj povijesti. Iako su neki predviđali da će sve propasti nakon odlaska plina, oni su ostvarili tri milijuna prihoda više nego u 2017. godini. Ostao im je još samo kredit za Pevec i u prvom polugodištu ove godine su na pozitivnoj nuli – kazao je Jakšić.

Raspravu je pokrenuo nezavisni Antonio Grgić koji se nadovezao na izvješće Komunalca, koji je lani poslovao s gubitkom od tri milijuna kuna, odnosno ima pad 40 postotni pad prihoda.

– Mene interesira koja je naša buduća strategija vezana uz dugove? Na koji način ćemo sanirati dugove Komunalca? Koja je naša strategija? Zanima me i je li moguće skupštinu društva proširiti za još dva građana koji bi kontrolirali rad Komunalca i koji bi mogli utjecati na neke odluke – upitao je Grgić.

Mladu HDZ-ovku zanimalo je što je dovelo do smanjenja prihoda u Komunalcu.

– Vidimo da su prihodi od prodaje pali za 23 milijuna kuna prošle godine. Jedan od uzroka je prodaja plinskog biznisa, to znamo svi, a mene zanima što je još utjecalo na pad prihoda – zanimalo je Sonju Celiščak.

– Tko je odgovoran za odluke koje su dovele do ovih dugova? Koji su problemi Komunalca, kako se oni rješavaju? Zbog čega je došlo do tolikih dugova i tko je odgovoran za loše poslovne odluke? KC Vode su ostvarile dobit od milijun kuna, a smatram da je dobit trebala biti veća. Koje su aktivnosti poduzete da bi poduzetnici došli u Poduzetnik –  traži odgovor Mrežin Ivica Suvalj.

– Postoje tvrtke koje su se uz našu pomoć malo brže razvijale. Ponudit ćemo im kupnju parcele za jednu kunu, a to je jako velika povlastica. Naša osnovna zadaća je da poduzetnik koji koristi prostor Inkubatora raste na tržištu, a odluka gdje će on investirati nakon toga ovisi o njemu – odgovorila je direktorica Koprivničkog poduzetnika Martina Golčić.

Zdravko Petras, prvi čovjek Voda kazao je kako Koprivničke vode nemaju kreditnih zaduženja, odnosno, ona više ne postoje. Postoje samo leasing zaduženja za kamione.

– Imam pravo konstatirati da su naša upozorenja urodila plodom. Nekulturno bi bilo reći da ništa nije dobro, ali smatram da svi možemo biti zadovoljni. Napredak u radu RK Podravka se vidi, sve se radi u sinergiji. Komunalac je uvijek tema o kojoj raspravljamo godinama. Aktualna uprava je masu toga što ima dobila kao naslijeđe, a kroz rezultate vidimo da dolazi do određenih poboljšanja. Ne slažem se s činjenicom da je ostao samo Pevec, još dan danas nismo otplatili taj dug. Možemo pratiti daljnji rad pa na osnovu toga raspravljati i dalje s ove govornice. Ide se u boljem smjeru, očekujem veća financijska sredstva usmjerena prema malom i srednjem poduzetništvu, ali pričekajmo konkretne rezultate – smatra HDZ-ov Ernest Forjan.

HDZ-ov Marijo Vrbanić pak smatra da bi trebalo poboljšati uređenje Gradskog groblja, jer građani se žale da se za vrijeme košnje ne obraća pažnja na spomenike koji su nakon toga izuzetno prljavi.

– Izvješća svih javnih ustanova zadovoljavaju formu. Činjenica je da je Komunalac ostvario gubitak. Usluga odvoza smeća se smanjila i siguran sam da tog gubitka više neće biti – kratak je bio Saša Cestar (HDZ).

– U ime kluba HSS-a želim reći da smatramo da naša društva i agencije rade svoj posao. Slažem se sa nizom primjedbi koje su izrečene, ali usluge tih poduzeća koje su pružene našim građanima su na visokoj razini. Imamo prilike vidjeti kako je to u drugim gradovima, pogotovo na obali. Svi se moramo truditi da to bude još bolje i na zadovoljstvo svih nas. Želim najaviti pitanje sportskih objekata u gradu koji su nametnuti Komunalcu, mislim da sam kompetentna osoba da pričam o tome. Sportska infrastruktura je na visokom nivou – smatra predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal.

Grgić je pak kazao da je bazen je rafinerija vode, a vi razmišljate o njemu kao mjestu za kupanje.

– Većina nas nikad nije bila ispod bazena, a to je jedan industrijski trošak s kojim nikada nećemo biti na nuli. On će uvijek proizvoditi gubitke – replicirao mu je Grgić.

Direktorica Komunalca Nataša Tetec, kazala je da su smanjeni prihodi u sektoru upravljanja nerazvrstanim cestama, sektoru gospodarenja otpadom i na bazenima.

– U ostalim sektorima bilježimo rast. Tijekom 2018. godine zaposleno je 25 novih radnika, no problem je pronaći radnika određenog zanimanja  – rekla je ona.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rasinjski ljepotan

FOTO Pogledajte kako će izgledati novi dvorac Inkey, bit će to pravi turistički biser sjevera Hrvatske

Mnogo je bilo skeptika kad je Županija kupila derutni dvorac Inkey u Rasinji za 60-ak tisuća eura. Ova se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×