24.4 C
Koprivnica
Utorak, 18. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Rođendan Doma za starije

FOTO Na koprivnički Dom čeka 2000 građana jer, tvrde, ovakvu domsku uslugu za 2200 kuna danas se više ne može naći
F

Planiramo dio stanarskog dijela prenamijeniti u bolnički koji je potrebniji te očekujemo da će nam Županija pomoći u sufinanciranju. Mi smo tehnički pripremljeni i plan postoji, ali prenamjena prostora zahtijeva nove zaposlenike što trenutno nije moguće, izjavila je Vesna Križan.

Ne propustite

Danas je u koprivničkom Domu za starije i nemoćne vladala gužva i živa atmosfera povodom njegovog 26-og rođendana, a na čiju su proslavu, osim njegovih korisnika, došli brojni gosti i uzvanici, no najavljivan posjet ministrice Nade Murganić, ipak je izostao. Svečanoj atmosferi pridonijeli su glazbeni nastupi neizostavnog zbora Mariški te Jelene Košutić iz ženske klape Viva, koja je izvela himnu Doma.

Koprivnički Dom za starije i nemoćne osnovan je 1991. godine preko Ministarstva rada i socijalne skrbi koje mu je do 2002. osnivač i glavni sufinancijer, nakon čega prelazi u ruke Koprivničko-križevačke županije.

O uspjehu Doma, njegovom putu, listi čekanja, prošlosti i planovima za budućnost ispričala nam je s ponosom ravnateljica Vesna Križan.

– Prije 26 godina osnovani smo da osobama treće životne dobi učinimo život ljepšim i ugodnijim, jer sve što danas imamo baštinili smo od njih. Želja nam je svojim radom pružiti zahvalnost za sve što su učinili za nas – razdragana je bila ravnateljica.

Ravnateljica se ispričala 2000 građana na dugoj listi čekanja // Foto: Matija Gudlin

Iako je osnovna djelatnost ovog Doma skrb za njegove korisnike, kako ravnateljica kaže, tijekom godina su se razvijali pa su iznjedrili i Klub Mariška koji skrbi i o osobama treće životne dobi koje nisu smještene u instituciji.

– Klub provodi i EU projekte u suradnji sa Županijom te brinu o osobama koje su u vlastitim domaćinstvima. Što se tiče broja korisnika Doma, naš stalni broj od 2002. godine je 270, a među zaposlenima imamo do 80 ljudi – uputila nas je ravnateljica i ispričala se svih 2000 građana koji su na listi čekanja te ih zamolila za strpljenje.

Prema njenim riječima, čekanje za smještaj u bolničkom dijelu je do osam godina, dok se u stanarskom dijelu čeka do šest godina.

– Izuzetno nam je žao, ali ne možemo si pomoći. To znači da je onima koji su kod nas izuzetno dobro – našalila se V. Križan.

Korisnici i brojni gosti nazočili su svečanom danu // Foto: Matija Gudlin

Ipak, proširenje nije opcija jer, prema ravnateljičinom riječima, Dom ima specifičan oblik financiranja te trenutno za to novca nema.

– Ono što nam je u planu, jest dio stanarskog dijela prenamijeniti u bolnički koji je potrebniji te očekujemo da će nam Županija pomoći u sufinanciranju. Mi smo tehnički pripremljeni i plan postoji, ali prenamjena prostora zahtijeva nove zaposlenike što trenutno nije moguće, jer nam to na godišnjoj razini znači proračun oko milijun kuna – izjavila je V. Križan i dodala kako, na temelju najava iz Ministarstva, krajem godine očekuje promjene koje bi im to omogućile.

Prema njenoj procjeni, to bi iziskivalo oko deset novih zaposlenika u smjenskom radu, u kojem i danas radi 90 posto zaposlenih – medicinske sestre i tehničari, njegovatelji, spremačice i drugi.

Župan Darko Koren izjavio je kako je koprivnički Dom za starije i nemoćne perjanica ovakvog oblika skrbi u županiji.

Nezaobilazne Mariške // Foto: Matija Gudlin

– Dom predstavlja jednu od najznačajnijih ustanova socijalne skrbi na ovom prostoru te već 12 godina cijena Doma za korisnike nije porasla, što može poslužiti kao primjer u našem društvu. Zbog toga su liste čekanja upravo na ovaj dom tolike, iako u županiji postoje i drugi, privatni domovi s ponešto drukčijim načinom skrbi, ali u koje se može dospijeti na brži i jednostavniji način – županove su riječi hvale.

Također, rekao je kako Županija ne može pomoći kod dugih lista čekanja na način ulaganja u proširenje Doma, jer je to pitanje državne politike.

– Ne postoji više mogućnost gradnje ovakvih, takoreći, društvenih domova jer za to nema sredstava. Postoje određeni modeli javno-privatnog partnerstva gdje se može ulaganjem privatnog kapitala postići slično, ali financijski gledano, danas više nigdje ne možete dobiti ovakvu domsku uslugu za 2200 kuna – Korenov je zaključak.

Ipak, kako je rekao, Županija ima ambicije uložiti nešto vlastitih sredstava u prenamjenu dijela prostora u stacionarski odjel, kao i dobiti podršku Ministarstva i u narednih godinu-dvije to promijeniti.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Osvaja

Prozračni outfit na lijepoj Koprivničanki je za peticu, ovako izgleda look rođen za ljeto

Da je počelo ljeto možemo vidjeti na svakom koraku - ne samo da je nama vruće, već se i...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×