9.1 C
Koprivnica
Subota, 13. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
BORILAČKE VJEŠTINE

FOTO Koprivnički Ju Jutsu klub Samurai slavi 20. rođendan, a njegov trener Damir Županić objasnio nam je kako se postaje ninjom
F

Klub je osnovao Damir Županić koji nosi titulu Shidoshi Ninjutsu (9. ratničkih škola Bujinkana) te ima crne pojaseve u disciplinama ninjutsu, ju jutsu, karate, aiki ju jutsu, i hapkido.

Ne propustite

Kad čujemo da netko trenira borilačke vještine često to povezujemo s agresivnošću i borbom. No, unatoč činjenici da u svom nazivu sadrže riječ borilačke, većina majstora će vam reći da je kod ovih vještina zapravo cilj da do borbe ni ne dođe.

Naime, treniranjem se stječe spoznaja o vrijednosti života pa tako pravi znalci zaziru od iskazivanja vlastite nadmoći, a bitno je spomenuti i duhovnu dimenziju bez koje je nemoguće istinski shvatiti smisao bavljenja borilačkim vještinama.

Jeste li znali da i u Koprivnici postoji klub borilačkih vještina? Zove se Ju Jutsu klub Samurai i ove godine slavi 20 godina postojanja. Riječ je o jedinstvenom klubu na koprivničkom području koji promovira i podučava tradicionalne istočnjačke borilačke vještine, ali i suvremene, kao što je krav maga. Kroz klub je u ova dva desetljeća prošlo nebrojeno mladih i starijih, muškaraca, žena i djece, koji su uz pomoć tradicionalnih i suvremenih borilačkih vještina stekli znanja o samoobrani, tehnikama više tradicionalnih vještina i poradili na osobnom rastu i razvoju.

Klub je osnovao Damir Županić koji nosi titulu Shidoshi Ninjutsu (9. ratničkih škola Bujinkana) te ima crne pojaseve u disciplinama ninjutsu, ju jutsu, karate, aiki ju jutsu, i hapkido. Damir je i instruktor krav mage te ima licencu tjelohranitelja.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Klub je osnovan davne 1999. godine, prvotno se zvao Klub borilačkih vještina Samurai, a 2008. godine preimenovan je u Ju Jutsu klub Samurai. Klub je nastao kao moja davna želja iz dječačkih dana, a do konačne odluke došlo je kroz razgovor s mojim dobrim prijateljem iz rane mladosti – Brankom Jurencom – legendom koprivničkog karatea – priča nam Damir.

Damir se borilačkim vještinama počeo baviti 1975. godine, sa svega sedam godina, a sve je krenulo s karateom. U klubu podučava više borilačkih vještina, od kojih su neke: ju jutsu, hapkido, karate, krav maga, ali bazična vještina u klubu je ninjutsu. Riječ je o vještini ninja ratnika.

– Ninjutsu je skup različitih vještina kao što su borba golim rukama i raznim oružjem ili
priručnim sredstvima, preživljavanje u prirodi, svladavanje fizičkih prepreka, kamuflaža, skrivanje, prikradanje, inflitracija i špijunaža. Ninjutsu se prvi put spominje u 13. stoljeću, pojavom prvog šogunata i klana Minamoto (šogunat – oblik državnog uređenja u feudalnom Japanu, vladar je šogun). Odmenuti seljaci iscrpljeni terorom samuraja tražili su sigurnost u planinskim predjelima regija Iga i Koga na središnjem otoku Honshu. U stalnom strahu za vlastite i živote svojih bližnjih, razvijali su vještine prikradanja, neopaženog kretanja i izbjegavanja otvorenog sukoba s neprijateljem. S vremenom su dostigli ratničke vještine i stekli reputaciju nevidljivih špijuna i atentatora (postali su ninje, odnosno shinobi), a velikaši i vojskovođe su koristili njihove usluge kako
bi sljedećih stoljeća ostvarili vojne ili političke ciljeve – pojasnio nam je Damir.

Dobro uvježbani od najranijeg djetinjstva, ninje su u narodu stekli reputaciju nemilosrdnih, neuhvatljivih sjena, koje su posjedovale nadnaravne sposobnosti.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Do današnjeg dana, jedina autentična škola vještine ninjutsu je Bujinkan, čiji osnivač je dr. Masaaki Hatsumi. On je prvi čovjek koji je ratničku vještinu ninjutsu otvorio svijetu. S dr. Hatsumijem sam u više navrata ima priliku trenirati tijekom svojih putovanja u Japan. Boravio sam u Japanu u više navrata, radi usavršavanja ratničke vještine Ninjutsu u Hombu doju Bujinkan u oblasti Noda Shi Chiba. Najviše sam vježbao pod paskom senseia Noguchia, Shiraishi i Nagase Senseima – kaže Damir.

U Ju Jutsu klubu Samurai koriste i hapkido, korejsku borilačku vještinu koja porijeklo vuče iz Japana, a koriste je mnogobrojne vojne i policijske snage u cijelom svijetu.

– Baza mu je daito ryu aiki ju jutsu, a u Koreji su dodani elementi tae kwon doa. JJK Samurai je član Hrvatskog saveza tradicionalnog hapkida i pridruženi član IPE Zagreb (Međunarodne policijske udruge) – priča Damir.

U klubu podučavaju i krav magu, izraelsku borilačku vještinu koja je nastala sredinom 20. stoljeća pod pritiskom životnih (ne)uvjeta.

– Krav maga obučava kako izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu nasilja. Koriste je vojne snage, policijski odredi i pripadnici tajnih službi kao što su Mosad, FBI i CIA – pojasnio nam je Damir.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

U klubu se svake godine održavaju i seminari samoobrane, namijenjeni isključivo ženama.

Seminari samoobrane održavaju se od 1999. godine, odnosno od osnutka kluba. Svake godine se odazove desetak djevojaka i žena. Rado se odazivam pozivima da samoobranu podučavam i u drugim mjestima pa sam tako, osim u Koprivnici, radionice držao u raznim dijelovima Hrvatske, u studentskim kampusima, u sklopu specijaliziranih klubova žena i na retreatima za osobno osnaživanje. – pojasnio je Damir.

JJK Samurai trenutno ima 20 članica i članova, među kojima su i djeca školskog uzrasta.

– Pojedini dugogodišnji članovi kluba su pripadnici policijskih snaga dok drugi rade zaštitarske poslove, ali nemojte misliti da postoje neke predispozicije, naši su treninzi namijenjeni svima bez obzira na prethodno iskustvo i fizičku spremu. Primamo odrasle, srednjoškolce i osnovnoškolce. Za punoljetne je osobe uvjet da nisu krivično kažnjavani – kaže Damir.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

S obzirom da je ninjutsu ratnička borilačka vještina, nije predviđena za sportska natjecanja jer bi izgubila svoj smisao i identitet koji proizlazi iz višestoljetne tradicije.

– Donedavno smo imali stalni prostor u dvorani OŠ Antun Nemčić Gostovinski, ali je nakon 20 godina taj prostor prenamijenjen i naš je klub ostao bez prostora. Trenutno smo smješteni u Gimnaziji Fran Galović, nadam se samo privremeno. Svaki trening počinje zagrijavanjem i pripremom tijela kroz trčanje, kolutove, kotrljanja, skokove, puzanja, padove, istezanje i vježbe snage. U drugom dijelu treninga radimo borilačke tehnike u sparingu, sa zaštitnom opremom ili bez nje – priča nam Damir.

Ozljeda u borilačkim vještinama ima čak i manje nego u primjerice rukometu ili košarci, ako ne računamo MMA treninge i borbe.

– Članovi su svjesni u kakvu vrstu aktivnosti pristupaju, ipak se radi o ratničkoj vještini. Ozljeđivanje je svedeno na minimum, najčešće su to manje povrede poput nagnječenja, istegnuća ligamenata i slično. Na djecu osobito pazimo i nikad im se nije dogodila povreda na treningu. U borilačkim vještinama sam od rane mladosti i nekako mi je normalno da sam prošao razne povrede i ozljede. Moj osobni odabir je bio da za vrijeme nekih treninga uđem dublje u priču pa mi se znalo desiti puknuće kostiju šake, istegnuti ligamenti, puknuta rebra, razbijene usne ili nos te više porezotina od hladnog oružja. Ali, ponavljam, to je bio moj profesionalni izazov i osobni izbor za savladavanje nekih kompleksnijih tehnika – naglašava Damir.

Za kraj treba napomenuti da je ninjutsu vrlo korisna vještina za osobni razvoj, a u Hrvatskoj nema baš puno ninjutsu klubova ili škola zato iskoristite priliku, učlanite se u JJK Samurai i postanite ninja.

 

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

prigoda

[IMENDANI] Sretan imendan svim Martinima!

Martin je današnji slavljenik. Martin je motivirajuća, zabavljena, realistična, pouzdana, neovisna i zgodna osoba.
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×