25.1 C
Koprivnica
Petak, 24. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
NAPUNIO GALERIJU

FOTO Koprivnički književnik Marko Gregur predstavio roman “Vošicki”
F

U samoj promociji uz autora Marka Gregura, roman su predstavili  promotor Mario Kolar i urednik Kruno Lokotar.

Ne propustite

Nakon velikog uspjeha romana „Mogla bi se zvati Leda“ novi roman Marka Gregura „Vošicki“, koji prikazuje život Vinka Vošickog, predstavljen je jučer koprivničkoj publici u do posljednjeg mjesta ispunjenoj u Galeriji Mijo Kovačić.

U samoj promociji uz autora Marka Gregura, roman su predstavili  promotor Mario Kolar i urednik Kruno Lokotar.

Foto: Grad Koprivnica

– Glavni lik romana je Vinko Vošicki, češki doseljenik, tiskar koji u Koprivnici živi i radi od 1909. pa do smrti, 1957. godine. Riječ je o stvarnoj osobi, izuzetno zanimljive autobiografije, iz koje svi možemo mnogo naučiti. Zato roman ima podnaslov Roman o nama kakvi smo bili. Posudio sam to od Augusta Cesarca, koji je tako podnaslovio roman Careva kraljevina, koji je objavio upravo Vošicki. Najpoznatiji je postao zahvaljujući tome što je objavljivao Krležu u vrijeme Obznane, pokrenuo je čak objavljivanje njegovih sabranih djela, a tiskao je i njegov časopis Književna republika. Vošicki je također imao autorska prava za djela Karla Maya, pokrenuo je niz nakladničkih cjelina i objavio autore kao što su Schopenhauer, Hamsun, Zola, Maupassant… Sve to uglavnom 20-ih godina, nakon što se vratio iz I. svjetskog rata, u vremenima oskudice, u gradiću s osam tisuća stanovnika – u nekoliko je rečenica opisao svoj novi roman Marko Gregur.

Podršku promociji romana svojim dolaskom u ime Grada Koprivnice dali su i gradonačelnik Mišel Jakšić i njegova zamjenica Ksenija Ostriž koja se obratila okupljenima s jednom zanimljivom anegdotom.

Foto: Grad Koprivnica

– Iako se on toga sigurno ne sjeća, Marku sam zamalo bili razrednica u školi. Premda nisam, mogu reći da sam zaista ponosna na njega – rekla je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž. Pritom je nadodala kako Marko piše knjige koje svi čitamo s puno ljubavi i veselja te da će ovo ljeto biti njegovo čitalačko vrijeme.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Krim istraživanje

Postariji gospodin popunjavao budžet prodajom duhana, u nevolji je jer je oštetio državni proračun

Zbog prodavanja duhana jedan se vremešni gospodin našao u nevolji i kazneno će odgovarati. Nakon kriminalističkog istraživanja, policija javlja da...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×