SAJAM POSJETILO 150 TISUĆA KNJIGOLJUBACA

FOTO Koprivnički Muzej predstavio svoje nakladništvo na Interliberu, nekoliko desetaka tisuća posjetilo je njihov štand

Među 380 izlagača iz 13 zemalja Muzej grada Koprivnice bio je jedini gradski muzej koji se samostalno predstavljao sa svojim nakladništvom na 42. Međunarodnom sajmu knjiga-Interliberu održanom na Zagrebačkom velesajmu od 12. do 17. studenoga.

12:55h
0
Foto: Muzej grada Koprivnice

Tijekom čitavog prošlog tjedna na jednom od štandova održanog Interlibera, izmjenjivali su se muzejski djelatnici i koristili priliku da sa zainteresiranim posjetiteljima razmjene koju riječ, ustupe osnovne informacije o djelatnosti i ponudi Muzeja, ali u prvom redu predstave muzejsko nakladništvo. Ono se uz novija i starija izdanja Podravskog zbornika oslanjalo i na Biblioteku Podravskog zbornika po čemu je koprivnički muzej uistinu poseban.

Naime, u posljednjih osam godina objavljeno je čak 19 monografskih publikacija, a među kojima su pojedina izdanja uistinu značajna u nacionalnim okvirima dok su preostala zavičajno iznimno vrijedna. U prvom redu tu su prve dvije knjige dr. sc. Zdravka Dizdara o Logoru Danica u Koprivnici 1941.-1942., potom prva monografija kustosice Helene Kušenić “Putevima Hlebinske škole”, zatim monografija Vladimira Milivojevića o povijesti Reke, zbornik sa simpozija o 100. godišnjici rođenja Ivan Generalića, “Kulturni vodič Koprivnice”, umjetničke monografije obiteljskog para Andrašić, priručnik o Ivanečkom vezu itd.

Osim toga, predstavljena su monografska izdanja “Povijesni atlas Koprivnice” i “Mihovil Pavlek Miškina”, potom 40 kataloga izložbi, te pojedini suveniri iz muzejskog dućana s motivima naivne umjetnosti i muzejske izložbe “Arbor Mundi”.

Prema riječima organizatora, ove je godine sajam posjetilo gotovo 150.000 knjigoljubaca, među kojima se zasigurno nekoliko desetaka tisuća zadržalo uz koprivnički muzejski štand, a kojima je prodano 184 publikacija. Pored toga, iskorištena je mogućnost da se na središnjoj pozornici Paviljona šest održi javno izlaganje o muzejskom izdavaštvu. Ono je upotpunjeno nastupom Folklornog ansambla Koprivnica s neizostavnom pjesmom Pokraj vode Drave vezanom uz 1975. kada je izdan prvi broj Podravskog zbornika i na televiziji premijerno prikazani Gruntovčani, čiji nas je Martin Sagner napustio prošlog tjedna.

Spomenimo na kraju, među 380 izlagača iz 13 zemalja Muzej grada Koprivnice bio je jedini gradski muzej koji se samostalno predstavljao sa svojim nakladništvom na 42. Međunarodnom sajmu knjiga-Interliberu održanom na Zagrebačkom velesajmu od 12. do 17. studenoga.

čitam...