potpisan ugovor

FOTO Kreće energetska obnova škole u Drnju, investicija vrijedna 2,8 milijuna kuna, Koren: Obrazovanje je žilavo, ali ga treba unaprijediti

Nadamo se da će financijska situacija biti takva da i općina, u suradnji sa školom i Županijom financijski pomogne da se riješe problemi koji se odnose na unutarnje uređenje. Svi naši djelatnici i učenici to zaslužuju, kazao je načelnik Dombaj.

13:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Potpisivanje ugovora o energetskoj obnovi OŠ Fran Koncelak u Drnju // Foto: Matija Gudlin

Današnje potpisivanje ugovora u Osnovnoj školi ‘Fran Koncelak’ iz Drnja, označilo je početak radova koji se odnose na energetsku obnovu zgrade.


S obzirom na to da je škola izgrađena 1972. godine, zgrada vapi za obnovom, što je zapravo prepoznala Koprivničko-križevačka županija kao osnivač te ju stavila na listu prioriteta.

Projektant Natko Bilić, direktor tvrtke Planetaris, tom je prilikom istaknuo da će iduće godine biti spremno novo pročelje, novi sustav grijanja, sustav za grijanje vode putem obnovljivih izvora energije, a bit će zamijenjena i kompletna rasvjeta.

– Onaj dio koji smo čekali, a to je taj početak radova, ovim današnjim potpisivanjem ugovora konačno kreće. Otprilike devet mjeseci je potrebno da bi se radovi ovakvog tipa završili. Ušteda energije bit će za više od 50 posto, to je bio i uvjet na natječaju – kazao je N. Bilić.

Foto: Matija Gudlin
Dokaz koliko je školi potrebna obnova // Foto: Matija Gudlin

Ovime će škola prijeći u viši energetski razred, preciznije iz F razreda u B i tako će se podići standard cjelokupnog objekta.

Upravo da bi ukazao na starost zgrade, ravnatelj škole Ivan Pikivača pokazao je to na simboličan način i to sa stolicama koje su u školi od samih početaka.

Foto: Matija Gudlin
Petar Dombaj, Marija Vrabelj, Darko Koren, Ivan Pikivača, Natko Bilić ( s lijeva na desno ) // Foto: Matija Gudlin

– Eto, ova željezna konstrukcija se super drži, trebalo bi samo promijeniti drveni dio za sjedenje. Inače, kao student sam još gledao predavanja o kućama u Francuskoj koje čuvaju energiju i koje su bile energetski učinkovite. Već tada se znalo za energetski učinkovite zgrade. Sanjao sam kada će takva praksa zaživjeti i kod nas. Strpljivo sam čekao i dočekao. Sretan sam što je ta praksa zapravo postala sad već uobičajena praksa u državi. I naša županija ni u čemu ne zaostaje iza drugih, nego čak prednjači – rekao je I. Pikivača, ravnatelj škole.

Foto: Matija Gudlin
Početna konferencija projekta // Foto: Matija Gudlin

Ovom velikom danu prisustvovao je i Petar Dombaj, načelnik općine Drnje. Zahvalio je Županiji što je prepoznala upravo ovu školu i stavila na listu za energetsku obnovu.

– Ova škola je uvijek imala dobre učenike i ostvarivala odlične rezultate. Prošlo je već puno godina i nužna je ta energetska obnova. Nadamo se da će financijska situacija biti takva da i općina, u suradnji sa školom i Županijom financijski pomogne da se riješe problemi koji se odnose na unutarnje uređenje. Svi naši djelatnici i učenici to zaslužuju – kazao je načelnik Dombaj.

Foto: Matija Gudlin
Župan Darko Koren sa suradnicima te predstavnici škole // Foto: Matija Gudlin

Projekt energetske obnove škole u Drnju ukupno vrijedan je 2,8 milijuna kuna. Sufinanciran je s iznosom oko 1,6 milijuna kuna iz Fondova EU, dok je Ministarstvo regionalnog razvoja i Fondova EU osiguralo za tu namjenu oko 812.150 kuna.

Osnivač, Koprivničko-križevačka županija sudjeluje s iznosom od oko 385.000 kuna.

– Ova je investicija putokaz koji govori na koji način mi kao osnivači želimo unaprijediti školstvo. Inventar ove škole nam pokazuje da je obrazovanje žilavo, ali da ga treba i unaprijediti. Županija ima jednu kompletnu bazu kada govorimo o potrebama ulaganja u energetsku učinkovitost. Procjena je napravljena na stručnoj osnovi, bez dodataka politike ili bilo čega drugoga.  Tako da smo procijenili da ova zgrada ima potrebe za obnovom – kazao je župan Darko Koren.

Foto: Matija Gudlin
Učenici škole // Foto: Matija Gudlin

Prisutna je bila i Marija Vrabelj, vlasnica graditeljstva ‘Vrabelj’ iz Koprivnice, izvođač radova s kojom je župan Darko Koren potpisao spomenuti ugovor.

čitam...